Objavljeno u Nacionalu br. 501, 2005-06-20

Autor: Maroje Mihovilović

Meksiko - ubojstvo

Pronađen pijuk kojim je ubijen Trocki

  Napokon je pronađeno oruđe s kojim je izvršeno jedno od najslavnijih političkih umorstava 20. stoljeća, pijuk za led, kojim je udarcem u glavu u meksičkom glavnom gradu Ciudad Mexicu 1940. godine umoren boljševički vođa Lav Trocki. Taj je pijuk prije 65 godina ukraden iz centrale meksičke policije, a sada je otkriveno da ga je - za uspomenu - ukrao agent meksičke tajne službe - za uspomenu.
  Lav Trocki, jedan od vođa Oktobarske revolucije 1917., bio je tvorac Crvene armije, ali je bio prisiljen otići u emigraciju 1928. kada se posvađao sa sovjetskim vođom Josifom Visarionovičem Staljinom. Staljin je u više navrata slao svoje agente da ga ubiju dok je bio u Evropi, pa se Trocki sklonio u Meksiko vjerujući da će tamo biti sigurniji. No, sovjetska tajna služba angažirala je jednog Španjolca da ga ubije. On mu se uspio približiti tvrdeći da je njegov pristalica, te je unio, skrivenog ispod kaputa, u kuću Trockoga planinarski pijuk za led, kojim ga je udario s leđa po glavi dok je Trocki sjedio za svojim radnim stolom, te ga tako usmrtio. Ubojica je uhićen, te osuđen na dugogodišnju robiju.
  Pijuk, kojim je ubio Trockoga, neko je vrijeme čuvan u policijskoj centrali, ali je nestao, a nitko nije znao kako. Sad se javila Ana Alicia Salas, koja je otkrila da je njezin pokojni otac, časnik tajne službe Alfredo Salas, ukrao pijuk, kako bi ga sačuvao za povijest. Ona je spremna vratiti pijuk, ali samo ako za njega dobije nagradu ili naknadu. Tvrdi da će lako biti dokazati DNA analizom da je to pijuk kojim je ubijen Trocki, jer se na njemu još nalaze tragovi krvi. No, Seva Volkov, unuk Lava Trockog, koji je tada živio sa svojim ocem, a i sada živi u Meksiku, spreman je dati uzorak svojeg tkiva za DNA analizu samo pod uvjetom da ona pijuk pokloni muzeju posvećenom Trockom, koji je otvoren u kući gdje je ubijen.

     

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika