24.06.2005. / 12:06

Autor: Marko Ćustić

WEB PREPORUKA

Novinarski veteran Vijetnamskog rata o Iraku

Arnaud de Borchgrave upozorava u svojoj najnovijoj kolumni za Washington Times o opasnosti u kojoj se nalazi američka vojska u Iraku. Ignoriranje stvarnih problema, strahoviti pad broja regrutianih vojnika te pad potporre u javnosti i među republikanskim kongresnicima za de Borchgravea su razlog da irački angažman američkih trupa usporedi s Vijetnamskim ratom. On bi barem trebao znati kako je Vijetnam izgledao - bio je tamo za ofanzive Tet.
De Borchgrave je inače jedan od najzanimljivijih američkih konzervativnih komentatora. Taj novinski veteran izvještavao je za Newsweek, kao glavni dopisnik, sa svih važnijih svjetskih događaja od 1950. do sredine osamdesetih. U svojoj je karijeri pratio 17 ratova. Intervjuirao je mnoge svjetske državnike, a posebno su znameniti njegovi intervjui koje je 1971. imao, jedan za drugim, s egipatskim predsjednikom Anwarom Sadatom i izraelskom premijerkom Goldom Meir.
Iako se deklarira kao konzervativac, de Borchgrave je veliki oponent vanjske politike maeričkog predsjednika Georgea W. Busha. On sebe svrstava u konzervativce starog kova, dok za Busha smatra da je učinio grešku što se okružio takozvanim neoconima, novokonzervativcima koji zagovaraju agresivan moralistički stav u vanjskoj politici.
Najdraža de Borchgraveova tema uvijek su propusti američke administracije da spriječi prave prijetnje SAD-u, poput bujanja terorističkih ćelija u nominalno Americi bliskoj Saudijskoj Arabiji. Njegova je tjedna kolumna izvrsno štivo, ne samo iz razloga što je seriozno i vješto napisana, već i kao zanimljivi pogled s desne strane političkog spektra, a ipak kritičan prema akutalnoj američkoj administraciji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika