02.05.2005. / 00:00

Autor: Nina Ožegović

Kazalište

"Brisane poruke" u izvedbi BADco. u ZKM-u

"Plesati među publikom, licem u lice s pojedincem, a ne znati kako će gledalac reagirati – hoće li vam okrenuti leđa, pratiti vas sa zanimanjem ili biti ravnodušan, zapravo je veliki izazov", rekla je Ana Kreitmeyer, plesačica u BADco. , poznatoj zagrebačkoj plesnoj grupi, koja će imati u ponedjeljak u ZKM-u premijeru istraživačko- plesnog projekta "Brisane poruke". Strukturu, koreografiju i izvedbu potpisuju Pravdan Devlahović, Darija Doždor, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Nikolina Pristaš i Goran Sergej Pristaš.
Premijera predstava bila je u Litvi, a zatim je izvedena u Latviji, Poljskoj i Sloveniji i svugdje je dočekana s velikim zanimanjem. Nakon zagrebačke izvedbe slijede gostovanja u Trstu i Udinama u Italiji, zatim u Stockholmu u Švedskoj i Sankt Peterburgu u Rusiji.
    Riječ je o plesnoj predstavi u kojoj se zapravo istražuje komunikacija i odnos s publikom, a nastala je na temu karantene, mjesta gdje su se ljudi stoljećima po povratku s putovanja pročišćavali od bolesti. Zamišljena je da se događa u ogromnom prostoru, čak bivše industrijske hale; na podu je rasprostrta mekana, bijela tkanina po kojoj hodaju i publika i izvođači, a aluminijske cijevi, kao dio scenografije, postavljene su uokolo kao da lebde u prostoru. Na tri video ekrana projiciraju se različiti sadržaji: na jednom kamera prati pokrete publike, a na ostalima se prikazuju različiti ekološki sadržaji. Publika ulazi u prostor nevidljive izložbe, a zatim stižu izvođači, koji se miješaju s gledateljima, sjedaju na pod, plešu, međusobno razgovaraju.
   "Predstava je svaki put drukčija, jer gledatelji svojim gibanjem i kretanjem određuju razinu interakcije, mijenjajući tijek pokreta izvođača kroz prostor, pa se tako mijenja i kolektivna koreografija predstave", zaključio je Goran Sergej Pristaš, urednik Frakcije i jedan od najisturenijih članova grupe, koji u predstavi i sam – pleše. 

Vezane vijesti

Ne sviđa mi se što u kazalištima ima previše slobode, vratio bih cenzuru

Ne sviđa mi se što u kazalištima ima previše slobode, vratio bih cenzuru

U Zagrebačkom kazalištu mladih u punom su jeku pripreme za veliku ansambl predstavu "Idiot", koju po istoimenom ruskom klasiku Fjodora Mihajloviča… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika