28.01.2003. / 00:00

Autor: Sandra Milković

RATNI ZLOČINI

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MARTIĆA I ČELEKETIĆA


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Milana Martića i bivšeg zapovjednika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine Milana Čeleketića. Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića već optužilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca i Jastrebarskog, izvijestio je na konferenciji za novinare, održanoj u utorak, zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga. Ustvrdio je kako se podizanjem optužnice, koja je predana zagrebačkom Županijskom sudu, ne želi dovesti u pitanje Hašku optužnicu, kao ni prioritet Haškog suda nad domaćim pravosuđem u predmetima za ratne zločine. Državno odvjetništvo Martića i Čeleketića tereti za kaznena djela protiv čovječnosti i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
U napadima na Zagreb raketama “Orkan”, 2. i 3. svibnja 1995., koje je po navodima optužnice naredio Martić, a izveo Čeleketić, poginulo je sedam osoba, a veći broj osoba je ozlijeđen. Raketiranje je izazvalo i veće materijalne štete u centru Zagreba, a osim automobila i zgrada oštećeni su značajni kulturni objekti poput Hrvatskog narodnog kazališta i Akademije dramskih umjetnosti. Hrvatskom optužnicom obuhvaćeno je i granatiranje Karlovca, 1. i 2. svibnja, te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja, u kojima nije bilo poginulih.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika