Objavljeno u Nacionalu br. 502, 2005-06-27

Autor: Stanko Borić

TOP STIPENDIJA

Stipendija glazbenom čudu

Kajana Pačko, mlada splitska violončelistica, dobila je Nacionalovu Top stipendiju sa samo 17 godina, a trenutačno studira na glazbenoj akademiji u Berlinu

Jedna od dobitnica Top stipendije koja je sreću zasada potražila u inozemstvu je i mlada violinčelistica Kajana Pačko. Ona je dosad najmlađa dobitnica Top stipendijeJedna od dobitnica Top stipendije koja je sreću zasada potražila u inozemstvu je i mlada violinčelistica Kajana Pačko. Ona je dosad najmlađa dobitnica Top stipendijeUz Ingru, Podravku, HRT i Diners Club Adriatic, jedan od pet ovogodišnjih partnera Nacionala u organizaciji akcije Top stipendija za top studente je naftna kompanija Ina. "U projekt smo uključeni još od 2003. godine s obzirom na to da je naša politka da podržavamo sve dobro osmišljene projekte. Jedan od razloga svakako je i to što tako dobivamo uvid u potencijalne Inine kadrove," kazao je Tomislav Dragičević, Predsjednik Uprave Ine. Dragičević akciju drži vrlo stimulirajućim i poticajnom za razvoj znanja. "Osobno smatram kako stipendije ne smiju biti jedini poticaj razvoju znanja te da su ipak pretjerane priče o koprumpiranosti našeg društva i da najboljima studentima ipak nije zapriječen put prema uspjehu," kazao je Dragičević. No smatra da ipak nije sve sjajno te da studentima treba omogućiti bolju perspektivu. "Smatram da bi se i sama akademska zajednica trebala bolje organizirati te da se na stipendijama i donacijama ne može zasnivati školstvo i napredak znanja," kaže Dragičević. Smatra da je akcija dobro organizirana te ne misli da su potrebne veće promjene. "Komisija koja bira studente vrlo korektno radi svoj posao i svi Top studenti zasluženo dobivaju svoje stipendije," kazao je Dragičević. Smatra da treba potencirati trud i znanje te svim mladim ljudima stvoriti perspektivu za uspjeh u zemlji. "Mladim ljudima treba stvoriti perspektivu koja će im omogućiti da rade i zarade novce. Uloženi rad treba i advekatno nagraditi kako bi mladi stručnjaci ostali u Hrvatskoj," rekao je Dragičević.

Jedna od dobitnica Top stipendije koja je sreću zasada potražila u inozemstvu je i mlada violinčelistica Kajana Pačko. Ona je dosad najmlađa dobitnica Top stipendije. "Već nakon završene osnovne škole upisala sam Glazbenu akademiju u Zagrebu a diplomirala sam sa samo 18 godina," kazala je Kajana Pačko. Najbogatiju stipendiju u Hrvatskoj Kajana je dobila 2003. kada je imala samo 17 godina. "Nakon diplome planirala sam ići u Beč gdje sam već položila prijemni, ali u rujnu prošle godine bila sam na jednom seminaru kod jednog od najcjenjenijih svjetskih čelista Davida Geringasa, kojem sam se jako svidjela. On me pozvao da dođem studirati u Berlin na Hochschule fur musik Hans Eisler," ispričala je Kajana Pačko. Ona se na prijavu za Top stipendiju odlučila zato što je sviranje čela vrlo skupo i roditelji je nisu mogli sami financirati. "No, uz novčanu stranu stipendije, puno mi je značilo i to što sam nagrađena za svoj talent i trud jer se sviranjem čela bavim od osme godine," kazala je Kajana Pačko.

Kaže da je zadivljena koliko se kulturnih događaja svakodnevno odigrava u gradu poput Berlina. "Bilo je vrlo fascinantno upoznati ljude koje sam dotada vidjela samo na televiziji ili u novinma. Vrlo je inspirativno raditi u takvom okruženju i moram priznati da bih se vrlo teško odlučila na povratak u Hrvatsku," kazala je Kajana Pačko, koja je već imala i niz samostalnih koncerta. Dosad je nastupila u većim hrvatskim gradovima, a uskoro je čeka i koncert u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Vezane vijesti

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Borna Katalinić deveterostruki je prvak države u amaterskom boksu. Osim što je osvajao međunarodne turnire, bio je treći na Prvenstvu Europske unije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika