Objavljeno u Nacionalu br. 502, 2005-06-27

Autor: Mislav Šimatović

HYPO NA KORAK DO BURZE

Haider krenuo u prodaju dionica Hypo A-A banke

Izdanjem pola milijarde konvertibilnih obveznica, jedna od najbržerastućih banaka u Europi s ogromnom imovinom u hrvatskim nekretninama napravila je prvi korak prema najavljenom izlasku na burzu

Hypo centarHypo centarJedna od najbrže rastućih banaka u Europi, Hypo Alpe Adria Bank International, krajem prošlog tjedna napravila je prvi korak prema najavljenom izlasku na burzu. Banka, koja je u većinskom vlasništvu austrijske savezne pokrajine Koruške, izdala je 500 milijuna eura konvertibilnih obveznica institucionalnim investitorima s dospijećem od tri godine i s mogućnošću da ih kupci zamijene za dionice banke. U aranžmanu je ostavljena mogućnost da izdavač obveznice može isplatiti nakon točno dvije godine, 24. lipnja 2007., ili nakon toga u kvartalnim intervalima. Time se ozbiljno otvorila mogućnost da Hypo Alpe Adria Bank svoje dionice izlista na burzi prije planiranog roka, koji je određen za kraj 2007. ili početak 2008.

Prema planu na kojem se intenzivno radi već dvije godine, Hypo Alpe Adria Bank International treba postati jedno od visoko kotirajućih poduzeća na burzi u Beču, što se planira ostvariti putem kapitalizacije tržišta u visini od 1,8 milijardi eura.
Konvertibilne obveznice Hypo Alpe Adria Bank Internationala izdane su pod upravljanjem jedne od najvećih investicijskih banaka u svijetu, londonskog HSBC-a. Savjetnik izdanja je bečka investicijska kuća VCP, a garancije je dala vlada pokrajine Koruške. Savezna pokrajina Koruška, kojoj je na čelu kontroverzni vođa austrijske desnice Jorg Haider, trenutačno preko Holdinga Koruške zemaljske i hipotekarne banke ima 52 posto vlasništva, a udio svojih dionica će izlaskom na burzu smanjiti na 25 posto plus jednu dionicu. Grazer Wechselseitige Versicherung, koji je drugi dioničar, izlaskom banke na burzu smanjit će svoj vlasnički udio na oko 40 posto. U početku, slobodno će kotirati 30 posto dionica banke, a krajnji je cilj prema dugoročnom planu da na burzi bude od 40 do 50 posto dionica.

Promjena vlasničke strukture Hypo Alpe Adria Bank Internationala posebno bi mogla biti zanimljiva za Hrvatsku, gdje ova banka ima više imovine nego u Austriji. Hypo Alpe Adria Bank od početka svog poslovanja u Hrvatskoj fokusirala se na ulaganja u nekretnine i atraktivna zemljišta, osobito u Istri i Dalmaciji. Isto tako preko Slavonske banke, čiji je vlasnik, uložila je golem novac u poljoprivredna zemljišta u Slavoniji i Baranji. Preko svoje tvrtke Hypo Consultants banka je investirala u zemljišta i objekte koje je poslije prodavala i tako ostvarivala značajnu zaradu. Jedan od posljednjih primjera je zgrada u Zagrebu koju je Hypo Alpe Adria Bank prodala izdavačkoj kući Europapress holdingu za oko 30 milijuna eura.

Premda se ne može precizno tvrditi koliko vrijedi Hypo Alpe Adria Bank International, procjenjuje se da ovih 500 milijuna eura koje će investitori moći pretvoriti u vlasničke udjele trenutačno čini oko 15 posto kapitala banke.
Kako Nacional doznaje, jedan od scenarija izlaska na burzu predviđa paralelno izlistavanje dionica na burzama zemalja u kojima Hypo Alpe Adria Bank International posluje. Ova je banka međunarodna financijska grupa koja posluje na otprilike 200 lokacija u Austriji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Lihtenštajnu i Njemačkoj. To znači da bi se dionice Hypo Alpe Adria Banka mogle uskoro naći u kotaciji Zagrebačke burze, koja će se vjerojatno do tada spojiti s Varaždinskom burzom. Premda se na prvi pogled ovakav scenarij čini neostvarivim, iz izvora bliskih banci doznajemo da njegova provedba nije bez logike. Velike europske kompanije kotiraju uglavnom na jednoj, najviše dvije burze, i to uglavnom na Frankfurtskoj ili Londonskoj burzi. Zbog zaobilaženja dodatnih administrativnih troškova, kompanije izbjegavaju izlazak na neku od lokalnih burzi u zemljama gdje su prisutne, kao što je to slučaj sa Siemensom i Ericssonom u Hrvatskoj. No prisutnost na tržištu kapitala, tvrde zagovornici ovakve strategije, donosi veliki marketinški efekt, koji se ostvaruje zbog većeg zanimanja medija i čestih burzovnih izvješća koja se redovno prenose u medijima, a u kojima se spominju tvrtke koje kotiraju na burzi. To je posebno važno za banke, čiji rast najviše ovisi o plasmanima novca građanima i tvrtkama.

Plasman obveznica koje se mogu mijenjati za dionice izdavatelja svojevrsna je inovacija na europskom financijskom tržištu, koju su smislili iskusni konzultanti iz HSBC-a i VCP-a. "Ovo je bio vrlo uzbudljiv posao za nas i HSBC, koji omogućuje Koruškoj da na inovativan način zauzme najpovoljniju početnu poziciju u tržišnom okruženju. Ova dosad neispitana vrsta posla u Europi omogućila nam je da se demonstrira elastičnost koja je toliko potrebna u ovakvoj vrsti posla. Posebna očekivanje Koruške u potpunosti su ispunjena", kazao je Heinrich Pecina, stariji partner u VCP-u, koji je bio savjetnik pri transakciji.

Ovaj će potez imati i političke implikacije jer će omogućiti posrnulom šefu Slobodarske stranke Jorgu Haideru ispunjenje danih obećanja i zadržavanje poljuljane pozicije koruškog poglavara. S pola milijarde eura, koliko će izvući iz ove transakcije, Haider će zakrpati rupu u proračunu koja mu je u posljednje vrijeme zadavala toliko glavobolje da je pomišljao čak i na prodaju Hypo Alpe Adria banke. No menadžment banke na čelu s Wolfgangom Kultererom usprotivio se tome, smatrajući kako bi u slučaju da neka moćnija financijska institucija preuzme Hypo Alpe Adria Bank International to bilo samo privremeno rješenje u rješavanju koruških financijskih problema. Model izlaska na burzu i izlistavanje oko 30 posto dionica banke, uz prethodno izdanje konvertibilnih obveznica, omogućit će Haideru prikupljanje novca za potrebne kapitalne investicije, a vlada Koruške istodobno će zadržati kontrolu u Hypo Alpe Adria Bank Internationalu. Korijeni Koruške zemaljske i hipotekarne banke, koja je vlasnik Hypo Alpe Adria Bank Internationala, sežu u 1894., kada je osnovana odlukom parlamenta Provincije Koruške kao zajednička kreditna institucija. Godine 1991. Koruška banka u potpunosti je prenijela sve bankovne poslove na Hypo Alpe Adria Bank International AG, koja je bila bivša hipotekarna banka javnoga sektora. Osim toga, način na koji se planiraju izlistati dionice, što potvrđuje aranžman s konvertibilnim obveznicama, pokazuje da sadašnji vlasnici Hypo Alpe Adria Bank Internationala ciljaju na široku vlasničku bazu međunarodnih investitora.

Početnih 500 milijuna eura od obveznica Haideru će pomoći da pokrene najavljivane razvojne projekte i tako ispuni izborna obećanja, koja su zbog nedostatka novca ostala neostvarena. Haider se nada da će socijalni i investicijski projekti koje će pokrenuti novcem od prodaje konvertibilnih obveznica gospodarski dići Korušku. Odmah nakon plasmana obveznica izjavio je kako će se novac prenijeti na novoosnovani pokrajinski Fond za budućnost, koji će novac investirati u infrastrukturu, edukaciju i istraživanje, što za cilj ima otvaranje 10 tisuća novih radnih mjesta u Koruškoj.

"Naši zajednički napori pretvorili su Hypo Alpe Adria Bank International u najuspješniju banku regije. Kao većinski vlasnik, Koruška na rekordnom uspjehu banke može temeljiti Fond budućnosti za provinciju, koji će u nadolazećim godinama biti pokretač rasta, inovacija i zaposlenosti Koruške. Danas je lansiran fond za budućnost", izjavio je Haider odmah nakon objave da su obveznice uspješno plasirane. Ako pametno uloži novac dobiven od Hypo Alpe Adria Bank Internationala, Haider bi bio spreman za ponovni politički uzlet s novom strankom, koju je osnovao nakon što je nedavno Slobodarska stranka, koja je participirala u vladi Wolfganga Schussela, objavila bankrot.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika