20.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

GUŽVE NA GRANICAMA

Štrajk i dalje traje, bez obzira na izjave ministra. Carinici će na plaće dobiti dodatak od 10 do 20 posto, izjavio je u četvrtak ministar financija Mato Crkvenac nakon sjednice vlade na kojoj je prihvaćena uredba o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi.

Ovom uredbom zaposleni u državnoj službi s posebnim uvjetima rada imat će pravo na dodatak na plaću u rasponu od pet do 30 posto.

Pravo na dodatak imat će zaposleni u Državnom inspektoratu, ovlašteni službenici Porezne uprave koji rade na poslovima ovrhe, državni službenici na radnim mjestima u zatvorima i kaznionicama, zaposleni na nekim poslovima u Ministarstvu pomorstva, dio zaposlenih u interventnim vatrogasnim postrojbama itd.

Carinici su u četvrtak ujutro započeli tzv. bijeli štrajk, zbog kojeg su nastale velike gužve na granici. Bijeli štrajk podrazumjeva doslovno pridržavanje propisa, pa su carinici kontrolirali baš svako vozilo koje je prelazilo granicu i tako izazvali zastoje. Automobili se pregledavaju po pola sata, kamioni i do dva sata.

Crkvenac je nezadovoljan činjenicom što su carinici, kako je rekao, ’šikanirali građane zbog svog nezadovoljstva, umjesto da su cijeli problem riješili u razgovoru s Ministarstvom i Vladom’.

Premijer Ivica Račan je najavio da će Vlada u rujnu ponovno analizirati koeficijente za državne službenike i zaposlene u javnim službama.

Štrajk carinika trajat će večeras do 22 sata.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika