29.01.2003. / 00:00

Autor: Sandra Milković

IZRAEL

SHARON PONOVO IZABRAN ZA PREMIJERA


Stranka Likud izraelskog premijera Ariela Sharona odnijela je u utorak pobjedu na izraelskim općim izborima, što će Sharonu ponovo pružiti priliku za sastavljanje nove koalicijske vlade. Likud je dobio 37 od ukupno 120 mjesta u izraelskom parlamentu, Knessetu. Laburistička stranka koja je imala 25 mjesta u parlamentu velik je gubitnik izbora, dobivši 19 mjesta, što je njezin najgori rezultat od osnutka židovske države 1948. godine. Na treće je mjesto došla sekularna stranka Shinui, osvojivši 15 mjesta u parlamentu. Shass, ultra-ortodoksna stranka, imat će u novom Knessetu 11 mjesta, umjesto 17 koliko ih je imala do sada. Nacionalna unija, koalicija tri stranke ekstremne desnice dobila je sedam mjesta, dok je Maretz (lijevica) dobio šest mandata.
Čelnik laburista Amram Mitzna odmah je nakon objavljivanja televizijskih projekcija priznao poraz i čestitao Sharonu. Mitzna je tijekom predizborne kampanje izjavio da laburisti neće sudjelovati kao koalicijski partner u budućoj vladi. Tomy Lapid, čelnik stranke Shinui izjavio je pak kako neće ulaziti u vladu nacionalnog jedinstva sa ekstremnim desničarskim strankama.
Istodobno se nastavlja nasilje. Dvadesetak izraelskih tenkova upalo je jučer ujutro u središte palestinskog grada Jenina na sjeveru Zapadne obale i otvorilo vatru, pri čemu su poginula dva Palestinca. Palestinske frakcije od Arafatova Fataha do islamista i marksističkih skupina, koje su pozvane u Egipat na dogovor o obustavi nasilja, na rezultate izbora u Izraelu reagirale su najavom novog nasilja.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika