Objavljeno u Nacionalu br. 502, 2005-06-27

 

  Uz čestitke Sanaderovoj Vladi što je uspjela završiti autocestu Zagreb – Split četiri dana prije roka, predsjednik SDP-a Ivica Račan na godišnjoj izvještajnoj konvenciji SDP-a u nedjelju na Zagrebačkom velesajmu ocijenio je da Vlada vodi "politiku neispunjenih obećanja" u kojoj se ne nazire nijedan strateški projekt koji bi mogla nastaviti neka sljedeća vlada. Nema nijednog dugoročnog projekta poput autoceste. Ipak, ni ovaj put Račan nije nagovijestio mogući pohod prema osvajanju vlasti, a prisutne je zamolio za razumijevanje što se, ipak, odazvao pozivu premijera Sanadera da govori na otvaranju autoceste u Skradinu.
  Neizvjesnost Račanova nastupa na otvaranju autoceste bila je, zapravo, i najdramatičnija pojedinost na najvećem godišnjem skupu socijaldemokrata, ali taj je problem uspio riješiti telefonski poziv premijera Sanadera. Upućujući kritike Vladi zbog nedostatka gospodarskog programa, Račan je naglasio da je SDP, nakon što je izgubio zadnje parlamentarne izbore, postavio dva cilja. Jedan je bio konsolidacija stranke, koji se uspješno provodi, a što su potvrdili i rezultati na zadnjim lokalnim izborima. Drugi je da osigura potporu 33 posto birača uoči sljedećih parlamentarnih izbora.
  Najavljujući novu bitku za povratak izgubljenog povjerenja, Račan je najavio promjenu politike u sredinama gdje u kojima na lokalnim izborima nisu postignuti dobri rezultati, ali i promjene ljudi u lokalnim vodstvima stranke, što bi trebalo učinit dostupnim onih 33 posto ciljane potpore birača. Na skupu je SDP ponovio da će se zalagati za neposredne izbore na lokalnoj razini, dok je najavio i bitku za otvorene liste na parlamentarnim izborima, koje će omogućiti da za zastupnici ulaze u Sabor ovisno o glasovima koje dobiju od birača, a ne na osnovi mjesta na izbornim listama, koje bi im dodijelila stranačka vodstva.

Vezane vijesti

'Promjene su tu, dolaze, ali ne vidi ih se u svakom trenutku'

'Promjene su tu, dolaze, ali ne vidi ih se u svakom trenutku'

SDP je srce dobrih promjena, poručio je danas predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović na stranačkoj Konvenciji, zatraživši od građana i članova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika