Objavljeno u Nacionalu br. 502, 2005-06-27

Autor: Nacionalova redakcija

Papina rodna kuća na prodaju

Rodna kuća novog pape Benedikta XVI. u njemačkom gradiću Marktl am Inn odnedavno se prodaje jer sadašnja vlasnica Claudia Dandl više ne može podnositi najezdu turista. Joseph Ratzinger u tom mjestašcu u istočnoj Bavarskoj nedaleko od austrijske granice rodio se 16. travnja 1927. i u lijepoj prostranoj kući na središnjem trgu živio samo dvije godine. Njegova oca, seoskog policajca, često su premještali iz jednog u drugo mjesto tog dijela Njemačke, pa se i današnji papa u mladosti zajedno  obitelji stalno selio sve dok mu otac nije umirovljen. Papa u svojim memoarima prepričava sjećanja svoje starije braće kako je u Marktlu uvijek bilo mnogo snijega i kako je to bio siromašan kraj s mnogo nezaposlenih.
  Nakon što je Ratzinger izabran za papu, Marktl am Inn doživljava procvat zbog brojnih turista koji ga posjećuju. Mnogi od njih kuću žele vidjeti i iznutra pa zvone današnjoj vlasnici Claudiji Dandl na vrata, što ona više ne može trpjeti. Zato je obznanila da kuću prodaje, a mnogi zainteresirani u tome vide priliku za zaradu. Ona je objavila da kupac mora predočiti plan što će s kućom napraviti, a taj plan mora imati i vjersku dimenziju. Gradska uprava imat će pravo prvokupa. Najavljeno je da će se prodaja obaviti do kolovoza kad Benedikt XVI. .kreće na prvo putovanje u inozemstvo, u rodnu Njemačku. Nije objavljeno hoće li tada posjetiti i svoje rodno mjesto.

Vezane vijesti

Rušenje premijerkine rodne kuće?

Rušenje premijerkine rodne kuće?

Grad Lipik želi otkupiti kuću u vlasništvu Zorke Kosor, majke premijerke Jadranke Kosor, kako bi se na tom mjestu uredio mali trg i prolaz,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika