Objavljeno u Nacionalu br. 502, 2005-06-27

Autor: Nacionalova redakcija

Uskoro će u SAD-u izaći "Guantanamska kuharica", knjiga recepata za jela koja u zarobljeničkom logoru u američkoj bazi Guantanamo na Kubi jedu islamski zatočenici. Knjiga će se sastojati od nekoliko stotina recepata, što ih zatočenicima pripremaju američki vojni kuhari, a ona bi trebala biti dokaz kako Amereikanci ne izgladnjuju i ne muče zatočenike hranom, nego potpuno poštuju njihove vjerske običaje i dobro ih hrane. Većina jela vrlo je jednostavna, prema vojnim pravilima u jednom jelu ne smije biti više od osam sastojaka, ali su sva - tvrde izdavači k - hranjiva i ukusna. Urednica knjige Laura Curtis tvrdi da je hrana toliko dobra da se svaki od zatočenika u prosjeku udebljao više od pet kilograma.
  Američka vojska, koja je odobrila objavljivanje recepata iz Guantanama, ima za to dobar propagandni razlog. Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da američke vojne vlasti muče i krše ljudska prava zatočenicima u Guantanamu, kojih ima oko 540, a posebno vjerska prava. Oslobođeni zatočenici tvrde da su bili mučeni i zlostavljani, vrijeđani, da su ih plašili psima, seksualno ih izazivali, iscrpljivali dugim izolacijama, oduzimanjem sna i na druge načine. Objavljivanjem kuharice vojne vlasti žele pokazati kako se prema zatočenicima dobro postupa - barem u prehrani. Vojska je objavila da dnevno po zatočeniku na hranu troši 12,68 dolara, pet puta više nego u američkim zatvorima za obične kriminalce. Hrana se priprema u istim kuhinjama gdje i hrana za američke vojnike, ali u skladu s islamskim pravilima. Zatočenici imaju dva topla obroka dnevno, te doručak, kad dobivaju i datulje i med. Oni koji se dobro ponašaju mogu se sami posluživati u zajedničkoj prostoriji za švedskim stolom, a onima koji se lošije ponašaju hranu u ćelije donose vojnici.
  Među receptima u knjizi ima tradicionalnih arapskih jela, ali i specijaliteta koje su američki vojni kuhari pripremili posebno za zatočenike iz Guantanama, kao pile u narančinu soku, riža na lyonski način te pečena riba s limunom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika