Objavljeno u Nacionalu br. 503, 2005-07-04

Autor: Dean Sinovčić

HAJDUKOV EUROPSKI SUPARNIK

Rokerski klub bez ijedne zvijezde

Mađarski prvak Debrecen ugostit će Hajduk u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka, a riječ je o klubu koji ne želi kupovati velike zvijezde i čiji igrači ne slušaju narodnjake već Let 3 i sviraju u hard rock grupi Krvavi vuk

Golman Debrecena i Nacionalov novinar Dean SinovčićGolman Debrecena i Nacionalov novinar Dean Sinovčić"Prijatelju, može svatko reći što hoće, ali Debrecen je najorganiziraniji klub u Mađarskoj, jedini koji igračima ne duguje ni forinte. I ne samo to, Debrecen je klub koji ima osiguran proračun za tri godine unaprijed. Mi nogometaši smo sjajna ekipa i nitko nije požalio što je došao igrati za Debrecen", rekao je 32-godišnji Sandro Tomić, bivši golman Hajduka i Zagreba, a sada vratar mađarskog prvaka Debrecena, kada smo se sastali na doista skromnom stadionu u Debrecenu. Hrvatski prvak Hajduk igrat će 26. srpnja prvu utakmicu drugog pretkola Lige prvaka protiv Debrecena u Debrecenu. I dok u Splitu već sada vlada euforija zbog te utakmice, u Debrecenu je sve mirno, nitko se u upravi kluba previše ne uzbuđuje, a mjesne novine već danima ne pišu ni slova o tome.

Debrecen je jedna od rijetkih momčadi koja je osvojila prvenstvo Mađarske a da nije iz Budimpešte. To je momčad koja je tek od 1993. stalni prvoligaš, do tada je naizmjence provodila po nekoliko godina u prvoj pa u drugoj ligi. Sve se promijenilo prije četiri godine kada je klub kupio 45-godišnji poduzetnik Gabor Szima. Kada smo došli u prostore uprave kluba, koje su jednako skromne kao i stadion, Szima je odbio razgovarati s nama i nije dopustio da ga fotografiramo. Glasnogovornik kluba Zoltan Csubak nije želio govoriti o Szimi kao poduzetniku, ali nam je sportski direktor Sandor Szilagyi potvrdio da je vlasnik Debrecena prvi novac zaradio od proizvodnje aparata za kockanje. Nakon toga Szima je i sam postao vlasnik nekoliko kockarnica te je novac zarađen u njima uložio u ugostiteljstvo i turizam. Kupio je nekoliko restorana i nekoliko hotela u Debrecenu, a namjerava kupovati hotele izvan Debrecena, čak i izvan Mađarske. "Ja sam mu odmah ponudio ulaganje u Split, kupnju hotela ili otvaranje kockarnice. Rekao mi je kako nema ljude u Splitu koji bi vodili njegov objekt. Ma ja ću vam, šefe, voditi, odmah sam se ponudio", kaže Tomić. Nitko ne govori o tome koliko je Szima bogat, ali nam je Szilagyi rekao kako ga je jedan mađarski magazin svrstao među 100 najbogatijih Mađara.

Prije nego što je Szima postao vlasnik kluba, u vrijeme komunizma, Debrecen je bio pod patronatom državnih tvrtki, među kojima je najveća bila mađarska željeznica. Zato klub u grbu ima znak željeznice, a Debrecenu je nadimak Loki, skraćeno od lokomotiva. Nakon pada komunizma klub je do 2001. vodilo desetak sponzorskih tvrtki, a onda je 73 posto kluba kupio Gabor Szima. Osim njega, grad je vlasnik 25 posto, a mali dioničari imaju dva posto udjela u vlasništvu kluba. Grad i klub se odlično slažu, Szima je prijatelj s gradonačelnikom Lajosom Kosom jer su obojica fanatični ljubitelji sporta te Kosa planira izgradnju brojnih sportskih objekata u Debrecenu. Sport se već razvija, ove je godine košarkaški klub Debrecen igrao u finalu doigravanja prvenstva, a najveća zvijezda im je 213 cm visoki Sejo Bukva, 39-godišnji nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine. Ipak, u klubu nam kažu kako Szima nije ni na koji način upleten u politiku te ga politika uopće ne zanima.

Szima je, s time se svi slažu, uspješno razvio klub ne trošeći mnogo novca. Csubak kaže kako je godišnji proračun Debrecena dva milijuna eura, dvostruko manji od Hajdukova, i to je službeni podatak. Ali kada smo ga rekli Tomiću i njegovu kolegi Igoru Bogdanoviću, nogometašu koji je u Debrecen došao iz Crvene zvezde, nasmijali su se. "Tih dva milijuna eura vjerojatno je novac koji gazda daje, ali što je s novcem ostalih sponzora?" rekao je Bogdanović, što znači da je proračun kluba barem tri milijuna eura. Nitko od igrača ne želi govoriti o svojim primanjima, no Tomić kaže kako su "zarade malo veće od onih u Hrvatskoj, ali je u Debrecenu sigurno da ćeš dobiti novac koji su ti obećali i koji se navodi u ugovoru".

Bez obzira na iznos proračuna, jasno je da Debrecen nije momčad nogometnih zvijezda. Osim Hrvata Tomića i Srba Bogdanovića i Romana Habija, ostalo su mađarski igrači za koje u Hrvatskoj vjerojatno nikada nisu čuli. "Najveća prednost Debrecena je to što nemaju zvijezda koje traže velik novac. To je politika našeg vlasnika. Nakon što je kupio klub 'zvijezde' s velikim ugovorima pozvao je na razgovor i rekao im da to tako neće ići. Predsjednik kluba ne voli igrače koji traže poseban status. Kod nas je bio brat Adriana Iliea, rumunjskog reprezentativca, jako dobar igrač, ali na treninzima se vidjelo da se nije uklopio, da je glumio zvijezdu. Debrecen je pobjeđivao njegovim golovima, ali je ipak otišao zbog atmosfere u ekipi. S druge strane, igrači iz bivše Jugoslavije vrlo su se brzo uklopili, a navijači ih obožavaju", kaže Csubak i dodaje da ni njihov trener Atila Supka i trenerski štab nisu posebno dobro plaćeni. Prema njemu, klubovi iz Budimpešte mnogo bolje plaćaju, a treneri barem pet klubova u Mađarskoj imaju bolju plaću od Supke.

Zbog takve štednje Debrecen nema problema s novcem kao ostali mađarski klubovi. "Svi poznati mađarski klubovi imaju financijskih problema, zbog čega nisu po tri ili četiri mjeseca platili igrače. Mađarski nogometni savez postavio je financijske uvjete klubovima koje moraju ispuniti kako bi dobili licencu za igranje sljedeće sezone u prvoj ligi. Jedino Debrecen i novi prvoligaš Tatabanya ispunjavaju te uvjete, sve ostale ekipe traže od raznih banaka bankovna jamstva. Mađarski nogometni savez čak je omogućio klubovima da u jednoj banci podižu kredite po povoljnoj kamati, ali Debrecen nikada nije zatražio ni forintu u toj banci", ističe Csubak. Koliko je vlasnik Szima vješt u baratanju novcem pokazuje i anegdota da su 2004. razgovarali Szima i vlasnici grčkog kluba PAOK nakon što ih je Debrecen izbacio u šesnaestini finala Kupa UEFA-e. Oni su tada rekli Szimi: "Vi biste trebali doći k nama u Grčku i objasniti nam kako vodite momčad s tako malo novca, dok mi s 24 milijuna eura godišnjeg proračuna ne možemo izići na kraj."

Štednja se vidi i u upravi kluba gdje je zaposleno samo šest osoba u administraciji. Prostorije uprave kluba daleko su od reprezentativnih, kao i sam stadion. Istina je sve što se pisalo u novinama. Na stadion stane samo osam tisuća navijača, iz betona na tribinama raste trava, a prostor za novinare tako je skroman da su se prošle godine, u osmini finala Kupa UEFA-e kad je belgijski Brugge izbacio Debrecen, belgijski novinari pitali gdje će uključiti svoja prijenosna računala jer nije bilo strujnog priključka. U Debrecenu se priča da će za utakmicu s Hajdukom biti postavljene montažne tribine za još dvije tisuće navijača. Novi stadion za 30 tisuća ljudi bit će sigurno izgrađen, ali se trenutačno čeka odluka hoće li Mađarska, zajedno s Hrvatskom, dobiti organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine. Debrecen, drugi po veličini grad u Mađarskoj, tada će sigurno dobiti novi stadion. Iako je riječ o gradu s nešto više od 200 tisuća stanovnika, gradska vlast još se ne odlučuje za samostalno ulaganje u takav sportski objekt. Debrecen se gospodarski, kažu u klubu, dinamično razvija, no prosječna plaća u ovom gradu koji se nalazi na samo 35 kilometara od granice s Rumunjskom još je uvijek 400 eura, a cijene i troškovi života još nisu narasli kao u Budimpešti.

"Naših osam tisuća navijača galami kao da ih je 30 tisuća. Tomo Butina, golman Bruggea, prošle sezone se iznenadio kada je došao u Debrecen. Jedva su nas pobijedili. Ali ulaskom među 16 najboljih momčadi u Kupu UEFA-e uspjeli smo u nečemu što ni jedan mađarski klub nije uspio godinama", objašnjava Tomić te dodaje kako je njemu najvažnije što među igračima vlada prava harmonija. "Svi su dečki otkačeni, svi slušaju alternativnu glazbu, ma kakvi narodnjaci. Ja od domaćih grupa slušam Let 3 i Urbana." Tu glazbenoj priči nije kraj. Članovi mađarske hard rock grupe Tankcsapda navijači su Debrecena, a pjevač grupe uvijek nastupa u dresu Sandra Tomića. U međuvremenu, dva nogometaša, Zoltan Boor i Tibor Dombi, počeli su svirati bas gitaru i bubnjeve tako da su nedavno osnovali svoj hard rock bend Ver Farkas, što u prijevodu znači "krvavi vuk", te nastupaju na rock festivalima po Mađarskoj.

U takvoj atmosferi malo tko spominje Hajduk, čak i trener Supka. Taj 42-godišnji trener nije imao osobitog iskustva prije nego što je postao trener Debrecena. Prvo je bio pomoćni trener u Sopronu, kada je glavni trener bio poznati mađarski trener Pal Czernay. Nakon toga je jednu sezonu bio prvi trener Soprona, a nakon toga prešao je u Bekescsabu. Izdržao je pola sezone, ali ih je napustio zbog financijske krize kluba. Otišao je u Austriju za trenera nižerazrednog Wiesena, ali ga se tada sjetio Gabor Szima i doveo ga u Debrecen. "Normalno je da s 42 godine nemam osobitog iskustva, ali budući da sam poznavao većinu igrača, prihvatio sam ponudu Debrecena. Nisam se bojao izazova. Onaj tko se boji ne treba biti nogometni trener", rekao je Supka. Kada je postao trener, vlasnik Szima rekao mu je da moraju biti prvi ili drugi, odnosno moraju igrati u nekom europskom kupu. "Ne bojim se susreta s Hajdukom, u Debrecenu možemo pobijediti svaku momčad. Od kada sam trener pobijedili smo sve protivnike u Debrecenu. Ako i ne uspijemo pobijediti Hajduk, ne bojim se otkaza", tvrdi Supka, koji nije impresioniran ni time što će se suprotstaviti Miroslavu Blaževiću, pa kaže: "Na kraju neće odlučivati treneri nego igrači."

A igrači Debrecena ne uzbuđuju se previše. Na spomen Nike Kranjčara Igor Bogdanović je kratko rekao: "Ma kad se Habi zalijepi za njega, Kranjčara se neće ni vidjeti." Tomić, bez imalo patriotizma, potvrdno je kimnuo glavom i rekao kako će Habi uskoro, zbog svojih korijena, dobiti mađarsko državljanstvo jer ga mađarski izbornik Lothar Matthaus želi u reprezentaciji. "Nevjerojatan igrač. Nije neki tehničar, ali je strašno brz. Kranjčar je spor, Habi će ga 'udaviti'", zaključio je Bogdanović.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika