Objavljeno u Nacionalu br. 503, 2005-07-04

Autor: Nacionalova redakcija

Katavić nije izradio Petračevu putovnicu

  Vještaci MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić nedavno su završili vještačenje koje je trebalo otkriti je li Franjo Katavić govorio istinu kad je, ničim izazvan, tijekom ispitivanja oko navodne izrade lažne putovnice za odbjeglog Antu Gotovinu priznao da je lažnu putovnicu izradio i za odbjeglog Hrvoja Petrača. Vještaci MUP-a tvrde da Katavić nije izradio lažnu putovnicu za Petrača. Policija je kod Katavića pronašla tri matrična pisača za izradu lažnih dokumenata, a vještaci su zaključili da Petračeva putovnica na njima nije napravljena. Do takvog su zaključka došli vještačenjem UV svjetlom i stereomikroskopom.

  Nacional je i prije opsežno objasnio kako je Petrač došao do lažne putovnice: donijeli su mu je tada visoki policijski dužnosnici Ranko Ostojić i Damir Lončarić u Trst, kako bi se mogao vratiti u Hrvatsku nakon smjene državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, koji ga je u medijima prozivao bez osnove. Odmah nakon povratka u Hrvatsku, Petrač je posebno izrađenu putovnicu vratio MUP-u i zatražio izradu novog originala.

  Unatoč teškim optužbama za krivotvorenje dokumenata Gotovini, Katavić je nedavno pušten iz pritvora jer državno odvjetništvo još nije pripremilo optužnicu protiv njega. Takvo je ponašanje državnog odvjetništva neobično jer je Katavić nominalno označen kao važna karika u lancu Gotovininih pomagača.

  Nakon što su vještaci MUP-a neizravno zaključili da Katavić nije govorio istinu o izradi lažne putovnice Petraču, otvara se više pitanja. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ga državno odvjetništvo tužiti zbog davanja lažnog iskaza, ali i hoće li ponovno preispitati nije li možda lagao i kada je govorio tko su naručitelji lažne putovnice odbjegloga Gotovine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika