Objavljeno u Nacionalu br. 503, 2005-07-04

Autor: Nacionalova redakcija

Zabranjeno pušenje i osuđenicima na smrt

  Američka savezna država Kalifornija donijela je zakon o potpunoj zabrani pušenja u svim tamošnjim zatvorima, a ta se zabrana odnosi na sve zatvorenike, pa čak i one u hodniku smrti. Odluka je izazvala oprečne reakcije. Kalifornijske vlasti objavile su da su takvu odluku donijele kako bi smanjile troškove zdravstvene zaštite zatvorenika, jer se procjenjuje da liječenje bolesti pluća i drugih bolesti izazvanih pušenjem Kaliforniju stoji 265 milijuna dolara godišnje. Uz to, tako će se popraviti kvaliteta života zatvorenika, u prvom redu nepušača, koji više neće indirektno udisati duhanski dim, ali i pušača, jer će manje bolovati. Procjenjuje se da od 163.000 zatvorenika u Kaliforniji puši polovica.

  Zatvorenici više neće moći nabavljati duhanske proizvode u zatvorskim kantinama, a bit će zabranjeno da im ih donose i njihovi posjetitelji. Zatvorenik koji bude uhvaćen da puši bit će kažnjen dodatnim radom, uskraćivanjem zatvorskih povlastica te produljenjem kazne. No zatvorski čuvari izričito su upozoreni da tu mjeru provode i u hodniku smrti.

  Sličnu je mjeru prije nekoliko godina donijela i savezna država Oregon, te su tamo liječnički troškovi zatvorenika doista značajno pali. No ta je mjera imala i loših posljedica, jer se povećao broj incidenata u zatvorima zato što su zatvoreni pušači postali nervozniji. U jednom zatvoru u Oregonu čak je došlo do zatvorske pobune. Najavljeno je da će se zatvorenicima-pušačima davati nikotinski flasteri, dodatna hrana, a svi će biti upućeni na tečajeve odvikavanja od pušenja. Ova mjera odnosi se i na 30.000 zatvorskih čuvara u 33 kalifornijska zatvora i logora.

  Zanimljivo je da je grupa latinoameričkih zatvorenika u jednom od najpoznatijih kalifornijskih zatvora, Folsomu u Sacramentu, nakupovala gotovo sve zalihe duhanskih proizvoda u zatvorskoj kantini, te ih sada preprodaju zatvorenicima uz golemi profit. Kutija cigareta, koja je prije stajala 11 dolara, sada se prodaje ilegalno po 200.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika