01.04.2004. / 00:00

Autor: Boris Beck

FRAKCIJA KNJIŽEVNE ARMIJE

Michel Houellebecq: fundamentalisti u seksualnom raju

Michel Houellebecq, 'Platforma', prevela Vlatka Valentić, Litteris, Zagreb 2003

'Platforma' je treći roman Francuza Michela Houellebecqa, rođena 1958., a svojem je autoru priskrbio i sudsku tužbu. Roman je vrlo jednostavno koncipiran i prati seksualno oslobođenje činovnika francuskog ministarstva kulture koji je autorov imenjak i vršnjak. Michel iz romana životari bez smisla i svrhe, a jedina mu je razonoda masturbiranje i odlazak u peep show. No preobražava se kao seksualni turist u Tajlandu – teza je romana da je Zapad potpuno utonuo u otuđenje i nesreću te da je simptom toga gubitak seksualnog života. "Divljaci" iz Trećeg svijeta su, međutim, neiskvareni pa Zapadnjacima mogu pružiti ono što im jedino treba – užitak. Idući je korak na putu oslobođenja Michela kada upozna i jednu seksualno "prirodnu" Francuskinju, Valerie, a broj se ljudi u njihovom krevetu penje na troje, četvero i tako dalje. Velerie je visoko pozicionirana u turističkoj branši i njih dvoje s Valerieinim šefom stvaraju 'platformu', bizaran program za uspostavu mira i blagostanja u svijetu: budući da bogati žele samo još nesputan seks, a siromašni imaju samo tijela, turističke će agencije osnovati po Aziji, Africi i Latinskoj Americi lanac seksualnih odmarališta u kojima će javno nuditi turistima ono po što su oni dosad dolazili tajno. Projekt je na vrhuncu, s velikim izgledima za uspjeh i profit, kada muslimanski fundamentalisti napadnu jedno odmaralište, pobiju goste i Velerie, a Michel ostaje sam i izgubljen. 
  Houellebecqovi likovi sastoje se samo od vanjskoga: glupavih televizijskih emisija koje gledaju, knjiga koje su pročitali, financijskih izvješća, turističkih prospekata. Houellebecq želi pokazati da u njima nema ništa trancendentno, da oni ne skrivaju nikakvu tajnu i da su posve načinjeni od svijeta što ih okružuje. No pritom ostaju slojeviti, puni sumnji i nada, a iznad svega – silno nesretni. "Kultura je nadomjestak za sreću", kaže Houellebecq, a obratno od kulture mu je seks. Zato on, koji sve ostalo opisuje nadugo i naširoko – često i preširoko – seks svodi na samo par riječi: "picu" i "šupak" u koji se štogod ugura ili "prodrka". No i to je dovoljno da prostitutke i njihovi klijenti i klijentice doživljavaju jedan orgazam za drugim, bez ikakvih problema.
  Michel iz romana je rasist i seksist, a izgleda da je to i Houellebecq. Osim što idolizira i idealizira prostituciju, po novinama je ponavljao rečenice iz 'Platforme' da je islam glupa religija. Zbog toga su ga vjernici tužili, no proces su izgubili. To što su fundamentalisti uništili seksualni raj, za Houellebecqa je dokaz njihove gluposti. Houellebecq nikad ne bi napisao roman u kojem bi to mogla biti i osveta Boga kojega njegovi likovi dosljedno poriču.

Vezane vijesti

BORISU MARUNI: Adios, amigo…

Život je, valjda, skup koincidencija i okolnosti, koje bismo, da možemo, najčešće izbjegli. Tako nekako sam doživio i vijest o tome da je umor Boris… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika