Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Dean Šoša

VIDEO/DVD

Njemački oskarovac

'Nigdje u Africi' drama hvaljene redateljice Caroline Link snimljena 2001., u hrvatska je kina stigla 2004., a na DVD tek prošlog tjedna

Dean ŠošaDean ŠošaIako se katkad dogodi da neki američki blockbuster hrvatsku premijeru ima istodobno kada i američku, čak i hollywoodski filmovi u hrvatska kina obično stignu sa zakašnjenjem. Ipak, usporedimo li probleme koje tijekom kinodistribucije prolaze američki filmovi s onima koje imaju europska, azijska ili američka nezavisna ostvarenja, riječ je o pravim sitnicama. Potonji u kina ili uopće ne stižu ili ih čekamo jako dugo. Zakašnjelu kinodistribuciju takvih filmova nerijetko prati i zakašnjela videodistribucija. Dobar primjer za to je slučaj njemačkog filma "Nigdje u Africi", nagrađenog Oscarom za najbolji film s izvanengleskog govornog područja, kojem ni još uvijek najuglednija filmska nagrada nije skratila put do hrvatskog tržišta. Drama hvaljene redateljice Caroline Link, snimljena 2001., u hrvatskim je kinima prikazana u proljeće 2004., a na DVD-u je izdana tek prošloga tjedna. Drugo kašnjenje nije ništa manje tragično od prvoga: filmovi poput ovoga u redovnoj su kinodistribuciji obično toliko kratko da ih većina filmofila stigne vidjeti tek nakon što budu objavljeni na DVD-u.

  Imajući na umu koliko dugo filmovima poput "Nigdje u Africi" treba da se probiju na hrvatsko tržište, nema tragičnije situacije od one kada se pokaže kako je iščekivanje nekog takvog filma bilo uzaludno. A "Nigdje u Africi" jedan je od onih promašenih filmova čiju je publiku uistinu teško zamisliti. Publici navikloj na hollywoodski standard zabave film će djelovati pomalo jeftino, a unatoč svim mogućim nagradama koje je osvojio, zahtjevnijim filmofilima "Nigdje u Africi" ne nudi apsolutno ništa zanimljivo: u usporedbi s njim, slojevitiji su čak i povijesno-ratni ljubići Anthonyja Minghelle.

  Priča filma, snimljenog prema autobiografskom romanu Stefanie Zweigg, nije nezanimljiva i bavi se neobičnom sudbinom jedne njemačke obitelji židovskog podrijetla. Zahvaljujući pronicavosti supruga, relativno imućnog i utjecajnog odvjetnika, koji shvaća kakva ga sudbina očekuje u nacističkoj Njemačkoj, obitelj 1938. emigrira u Keniju. Obitelj Redlich različito se prilagođava životu u novoj sredini: za razliku od odvjetnika koji je sretan što je izvukao živu glavu i pokušava novi posao upravitelja farme raditi što je moguće bolje, žena navikla na luksuz ispočetka mrzi Afriku, a u novoj se sredini najbolje osjeća njihova šestogodišnja kći Regina (osmišljena prema stvarnoj Stefanie Zweig). Neopterećenoj sjećanjima na Njemačku, klinki Afrika ubrzo postaje jedina domovina. Sudbinu Redlichovih Caroline Link prati desetak godina, sve do 1947., kada muž odluči kako je vrijeme za povratak kući.

  Priča "Nigdje u Africi" otvarala je Caroline Link mogućnost da se pozabavi milijunima zanimljivih stvari, no nju kao da nije zanimala ni jedna od njih. Upravo je nevjerojatna redateljičina nezainteresiranost za likove, sredinu u kojoj žive i povijesna zbivanja. Iako film traje skoro dva i pol sata, supružnici Redlich i njihova kći, koja je ujedno i narator, ni u jednom trenutku ne uspijevaju zaživjeti kao likovi od krvi i mesa. Prolaze ratovi, mir, zarobljeništva i suprugine nevjere, a glavni nam likovi ostaju daleki i nemotivirani, prejalovi da bi bili pokretači bilo kakve dramske situacije. Muž i žena profiliraju se neovisno jedno o drugome, kao da nisu junaci iste priče i potpuno je nejasno zbog čega su uopće zajedno. Njihov položaj višestrukih stranaca (Afrikancima su bijelci, Englezima Nijemci a Nijemcima Židovi) ostaje totalno neiskorišten, a redateljičin doživljaj Afrike i Afrikanaca podsjeća na jezivu nezainteresiranost Olivera Stonea za fascinantnu antičku Perziju u sumanutom "Aleksandru". Caroline Link preferira ležernu naraciju, no njezina ležernost često prelazi u šlampavost pa se u filmu dugačkom 140 minuta prečesto ne zna tko pije a tko plaća. Afrički pejzaži snimljeni su atraktivno, no poput ostalih elemenata ni oni nisu funkcionalni na razini cjeline. Neki kolege hvalili su Linkovu zbog uspješnog izbjegavanja melodramatskih tonova, no ovom filmu očajnički nedostaju bilo kakvi tonovi: riječ je o vizualno atraktivnom djelcu ni o čemu, namijenjenom nikome i prava je sramota da je Oscarom nagrađen ovaj film a ne Kaurismakijev "Čovjek bez prošlosti" ili "Heroj" Zhanga Yimoua (nominirani iste godine!).

  Nezadovoljna činjenicom da se film gotovo i ne dotiče odnosa njezinih roditelja prema vjeri, Stefanie Zweig je u jednom razgovoru izjavila kako Caroline Link baš i nije najbolje razumjela vjerske osjećaje njezine obitelji. Isto se, nažalost, može reći i za redateljičino poimanje filma u cjelini.

DISCOVERY
DVD+VHS
Nirgendwo in Afrika, njem. drama, 2001.
R: Caroline Link
GL: Juliane Kohler, Merab Ninidze, Sidede Onyulo, Lea Kurka, Karoline Eckertz
FILM: 2
DVD: 2

FANTOM U OPERI
BLITZ
DVD+VHS
  Filmovi povremeno zanimljivog hollywoodskog A ligaša Joela Schumachera mogu se podijeliti na ambiciozno zamišljena djelca kojima je malo falilo da postanu vrlo zanimljivi filmovi ("Dan ludila", "8 mm") i očiti šund poput trećeg i četvrtog "Batmana". Nakon što je snimio dva filma iz kategorije "malo im je falilo" - "Telefonsku govornicu" i "Veronicu Guerin", Schumacher je "Fantomom u operi" ponovno potonuo u šund. Teško je reći što je u "Fantomu" gore: prosječni songovi A. L. Webbera, nezanimljivi Emmy Rossum, Gerard Butler i Patrick Wilson u glavnim ulogama ili Schumacherovo apsolutno nerazumijevanje žanra filmskog mjuzikla. Možemo se nadati da ćemo jednog dana dočekati DVD izdanje klasičnog "Fantoma u operi" u kojem je fantoma igrao legendarni Lon Chaney.
The Phantom of the Opera, am.-brit. mjuzikl, 2004.
R: Joel Schumacher
GL: Emmy Rossum, Gerard Butler, Patrick Wilson, Miranda Richardson, Minnie Driver
FILM: 1
DVD: 2

TU
BLITZ
DVD+VHS
  Nakon što sam na Pulskom festivalu prvi put pogledao "Tu" bio sam ugodno iznenađen; prva i posljednja pričica djelovale su, doduše, banalno, no učinilo mi se kako štreberski "crnjaci" Zrinka Ogreste konačno postaju uvjerljivi. Drugo gledanje Ogrestinu filmu baš i ne ide na ruku: lišen kakve-takve neizvjesnosti, "Tu" ne izgleda ništa bolje od "Crvene prašine" ili "Ispranih" - usiljena, mračna i neuvjerljiva kompilacija pomodnih filmskih postupaka koje je Ogresta uokvirio slabo primijenjenom altmanovskom dramaturgijom. Sve u svemu, još jedan njegov neuspio pokušaj bavljenja ratnim veteranima, pijancima, narkomanima i sirotinjom, dakle ljudima čije probleme profesor Ogresta razumije koliko i problem nezaposlenosti na Haitiju.
Tu, hrv. drama, 2003.
R: Zrinko Ogresta
GL: Jasmin Telalović, Marija Tadić, Zlatko Crnković, Ivo Gregurević
FILM: 2
DVD: 2

LEGENDA O SURIYOTHAI
BLITZ
DVD+VHS
  Azijske filmove rijetko možete vidjeti u domaćim kinima i posuditi u videotekama, no ono što do nas dođe, obično je odlično, nerijetko superiorno i američkoj i europskoj produkciji. Tajlandski povijesni spektakl "Legenda o Suriyothai" ne spada u tu priču: riječ je o djelcu bližem "Sutjesci" ili "Četveroredu" negoli filmovima kao što su "Old Boy", "Kuća letećih bodeža" ili "Tigar i zmaj". Redatelj filma Chatrichalerm Yukol potomak je nekakve tamošnje kraljevske obitelji i prastari školski kolega F. F. Coppole koji je ujedno i producent filma. "Legenda o Suriyothai" uistinu izgleda grandiozno - da je snimljen u Hollywoodu, film bi stajao barem 150 milijuna dolara - no riječ je o kaotičnom epu teško uhvatljive radnje i likova.

Suriyothai, tajland. pov. spektakl, 2001.
R: Chatrichalerm Yukol
GL: M. L. Piyapas Bhirombhakdi, Johnny Anfone, Sorapong Chatree
FILM: 2
DVD: 2

OSTALI NOVITETI

STRANPUTICA - CONTINENTAL FILM
AVIATOR - BLITZ
GARDEN STATE - CONTINENTAL FILM
ZARUKE SU DUGO TRAJALE - ISSA
IZUMITELJ - BLITZ
SAJAM TAŠTINE - DISCOVERY

Vezane vijesti

EP U-21: Hrvatska među nositeljima, mogući protivnici Engleska ili Španjolska

EP U-21: Hrvatska među nositeljima, mogući protivnici Engleska ili Španjolska

Europska nogometna federacija (UEFA) objavila je imena nositelja u play-offu za plasman na Europsko prvenstvo U-21 reprezentacija koje će se od 12.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika