Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Nacionalova redakcija

Ivan Pavao II. svetac već u kolovozu?

  Nedavno preminuli papa Ivan Pavao II mogao bi biti proglašen svecem već za nekoliko tjedana, na skorašnjem svjetskom skupu katoličke omladine što će se sljedećeg mjeseca u prisustvo novog pape Benedikta XVI održati u njemačkom gradu Kolnu. To je nagovijestio nadbiskup poljskog grada Krakowa Stanislaw Dziwisz, koji je bio osobni tajnik preminulog pape. On smatra da bi upravo skup u Kolnu bio najbolje mjesto za to proglašenje, jer su mladi katolici posebno voljeli papu Ivana Pavla II, te su oni i najglasnije zatražili nakon njegove smrti da on što prije bude proglašen svetim. Na pogrebu pape Ivana Pavla II na Trgu Svetog Petra u Rimu oni su vikali "Santo subito!" - "Svetac odmah!" tražeći da Vatikan odmah pokrene akciju da se Ivan Pavao II proglasi svecem. Novi papa Benedikt XVI uslišao je tu molbu pa je ukinuo u ovom slučaju odredbu po kojoj proces provjere da li je netko zaslužan da bude proglašen svecem može početi tek pet godina nakon njegove smrti. Taj je proces u slučaju Ivana Pavla II već počeo.
  Nekada je taj proces mogao početi tek 50 godina nakon smrti osobe predložene za sveca, kasnije je taj razmak smanjen na 10 godina, a upravo papa Ivan Pavao II još ga je skratio na samo pet godina. On je bio prvi koji je u jednom slučaju taj razmak potpuno ukinuo, i to kada je dopustio da proces kanonizacije za veliku katoličku humanitarku majku Terezu počne nedugo nakon njene smrti. Sam Ivan Pavao II očito je bio uvjerenja da treba što više ljudi proglašavati za svece ako su zaslužni za širenje ili obranu vjere, pa ih je on sam beatificirao 1338, a kanonizirao 482.
  Čini se da se Vatikan sprema da ukloni još jednu prepreku brzoj kanonizaciji, a to je provjera čudesnih djela osobe koja je predložena da bude proglašena svetom. Nekada je da bi bila proglašena svetom neka osoba morala dokazano napraviti četiri čuda, kasnije je to smanjeno na dva čuda, ali postoji situacija u kojoj ta čuda nisu nužna za kanonizaciju, ako je osoba - mučenik. Za papu Ivana Pavla II - tvrdi se u Vatikanu - može se reći da je bio mučenik prvo zbog toga što je na njega izvršen atentat, koji je jedva preživio, te zbog njegovog trpljenja u bolesti u posljednjim godinama njegovog života.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika