Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Nacionalova redakcija

Irački rat Coca Cole i Pepsija

  Kompanija "Coca-Cola" odlučila je otvoriti punionicu u Iraku i tako izaći na iračko tržište, odakle je bila prisiljena zbog arapskog bojkota otići prije 37 godina. Kompanija je krenula u tu investiciju unatoč rizika, te upozorenja da bi njena punionica njenog bezalkoholnog oića, ali i prodajna mjesta, gdje će se "coca-cola" prodavati mogli postati ciljevi terorističkih napada, jer je "coca-cola" simbol američkog načina života. No, kompanija se ipak odlučila za investiciju računajući da će u Iraku moći ostvariti lijepi profit, što dokazuje poslovanje rivalske kompanije "Pepsi", koja već desetljećima prodaje svoje piće u Iraku, te čija prodaje u posljednje doba.
  U vrhu kompanije "Coca-Cola" donijeli su odluku o investiciji iz nekoliko razloga. Irak je prilično veliko tržište sa 26 milijuna potencijalnih potrošača, riječ je o zemlji u vrelom području, gdje ljudi piju mnogo tekućine, pa će piti i "coca-colu". Uz to, tu vladaju islamski zakoni koji zabranjuju konzumiranje alkohola, pa nema konkurencije piva i drugih slićnih pića.
  "Coca-Cola" je potjerana iz Iraka prije 37 godina nakon što je počela poslovati u Izraelu, pa su Arapi prema njoj uspostavili bojkot. "Pepsi" to nije uradila ja pe imala monopol na arapskom tržištu. Bojkot je ukinut 1991. godine, ali se "Coca-Cola" ipak nije vratila u Irak prvo zbog Zaljevskog rata, a potom zbog drugih međunarodnih napetosti oko te zemlje. U međuvremenu je "Coca-Cola" proširila djelovanje u drugim arapskim zemljama, pa ima punionicu i na palestinskom području, što govori da nekadašnji razlozi bojkota više ne stoje. Zbog toga se procjenjuje da distribucija "coca-cole" i u Iraku ne bi trebala izazvati političke prosvjede. Unatoč sadašnjem poluratnom stanju u Iraku i antiameričkog tamošnjeg terorizma napada na punionicu ili mjesta prodaje "pepsija" nije bilo. No, sada će početi u Iraku novi rat - između kompanija "Coca-Cola" i "Pepsi" - za mušterije, kaoji će biti samo nova epizoda njihovog globalnog rata.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika