Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Željko Rogošić

Štimac će tužiti Bokšića i tražiti povrat 500.000 eura

  Nakon prošlotjednih iskaza Alena Bokšića i Igora Štimca, dvojice glavnih aktera pred sutkinjom Općinskom suda u Splitu Dijanom Selak, puno su jasnije činjenice i pozicije dviju suprotstavljenih strana u sudskom sporu oko prava na isplate dividende u sportskoj kladionici "Sport tip", koja je nedavno otišla u stečaj stečaj, sa gubitkom od 14 milijuna kuna u 2004. godini. Dok Alen Bokšić i dalje ustraje u tužbi kako mu je Igor Štimac uskratio pripadajućih 1,4 milijuna kuna iz dividende društva, Igor Štimac je pred sudom objasnio kako odlukom Skupštine "Sport tipa" nitko od ulagača nije dobio taj iznos, jer se dividenda nije ni dijelila. Stoga nije bilo  nikakva razloga da Bokšić dobije taj novac i stekne veća prava od Ivaniševića, Šukera, Jeličića, Štimca. Međutim, nesporno je da je u iskazu Bokšić potvrdio navode Igora Štimca kako mu je ovaj na ime dividende, dok je kladionica poslovala s dobitkom, isplatio 953.000 kuna, te da mu je  Štimac vratio cijelo njegovo ulaganje u  "Sport tip" u iznosu od 1 milijun DEM. I upravo na činjenici povrata uloga, kojega je Bokšić dobio neokrnjenog u iznosu od 500.000 eura, u vremenu kada ga drugi ulagači da su zatražili, nebi mogli dobiti, Štimac ističe i objašnjava svoje prijateljske namjere, na koje je Bokšić uzvratio tužbom i optužbama u javnosti. Štimac je uvjeren da u situaciji kada "Sport Tipu" prijetio stečaj, nije postojala nikakva ugovorna obveza po kojoj je bio dužan isplatiti Bokšiću njegov ulog. Stoga će tu isplatu Igor Štimac tretirati kao osobni dar Alenu Bokšiću, koji je ovisio samo o njegovoj dobroj volji. Ukoliko u roku od narednih deset dana po predaji Štimčeva podneska sudu ne uslijedi povlačenje Bokšićeve žalbe i javna isprika za nanesene uvrede, Štimac će protiv Bokšića podnijeti tužbu radi opoziva darovanja. Kako za Štimčeve tvrdnje o darovanju postoji relevantno pravno uporište, kako je gotovo sigurno da Bokšić neće odustati od tužbe, ovaj zanimljivi sudski spor dobit će nenadani obrat.

  Kada je 2000. godine "Sport Tip" dobio suglasnost za rad, vlasnici kladionice bili su Ivan brkić sa 17 posto i Igor Štimac sa 83 posto. Pod skute Štimčeva udjela počeli su ulaziti i drugi tajni članovi društva, s kojima je, poput ugovora sa Aljošom Asanovićem,  Štimac sklapao ugovore o prodaji udjela. Iz sudu predočenog ugovora sa Asanovićem, vidljivo je da je on od Štimca kupio četiri udjela u vrijednosti od 200.000 DEM. Štimac s Bokšićem uopće nije potpisao ugovor, jer je među njima vladalo veliko povjerenje. Utoliko nije postojala ni formalna Štimčeva obveza da Bokšiću vrati ulog za stečene udjele. U tužbi Bokšić tvrdi da mu je 2004. godine Štimac odbio upisati vlasništvo u "Sport Tipu", iako stjecanje vlasništva u tipiziranim ugovorima o prodaji udjela nije ni predviđeno. Nitko ugovorima nije stekao pravo vlasništva na Štimčev dio, kojega je on poslije darovao bratu Damiru. Štimcu nije jasno zašto Bokšić, koji nije bio javni član društva, hoće upis u vlasničku knjigu i isplatu dividende, dakle, veća prava od bilo kojeg drugog ulagača. Kako se radi o sporu imatelja velikog udjela, sa Bokšićem kao vlasnikom malog udjela, Štimac je sudu uložio prigovor nadležnosti toga suda, držeći da je ovo spor koji je u nadležnosti Trgovačkog suda. Bokšić u tužbi i sam navodi da je vlasnik poslovnih udjela, ali pred sudom insistira na objašnjenju da je sa Štimcem bio u ortakluku. U takvom poslovnom odnosu, Štimcu bi za svaki potez bila potrebna Bokšićeva suglasnost, što nije odgovaralo stvarnom stanju. Kako je ortakluk zajednica osoba i imovine, a u ovoj sportskoj kladionici nije bilo zajedničke imovine, već je Bokšić uložio svoj novac u Štimčev projekt i na osnovu toga zarađivao, sud će teško moći prihvatiti takvu kvalifikaciju. Na osnovu do sada predstavljenih činjenica jasno je da je kladionica "Sport Tip" otišla u stečaj, da su svi udjeličari i vlasnici izgubili, samo je Bokšić dobio 500.000 eura, koje mu Štimac nije bio dužan dati, u trenutku kada društvo nije vrijedilo gotovo ništa. Bokšić ustrajava na nagodbi kojom mu je Štimac obećao 1,4 milijuna kuna do konca 2004. godine, a Štimac tvrdi da bi se novac isplatilo po toj nagodbi da je kladionica poslovala pozitivno i da je novca bilo. Sve to, tvrdi Štimac, Bokšiću i ostalima je uredno objašnjeno izvješćima o poslovanju "Sport Tipa" i na Skupštini društva.

  Nitko od ostalih udjeličara nije tužio Štimca zbog neisplaćene dividende, ali Aljoša Asanović jest zbog povrata onog uloga od 200.000 DEM. Asanović ulog nije vraćen, i on je tužio Štimca za ono što je Bokšić uredno dobio. Slaven Bilić i Alen Bokšić Općinskom državnom odvjetništvu su podnijeli kaznenu prijavu protiv Štimca u kojoj ga terete za prijevaru u zajedničkom ulaganju u Hajduk u lipnju 2001. godine od milijun eura.  Sutkinja Selak nije usvojila Bokšićevo traženje privremene mjere kojom bi se blokirala imovina u svi računi Igora Štimca, što je ukazalo na činjenicu da je Alen Bokšić u odnos sa Štimcem pokušao uvući Hajduk i blokirati i spriječiti Štimčeve aktivnosti u dovođenju Nike Kranjčara u Split.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika