01.02.2003. / 00:00

Autor: Sandra Milković

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

LIBIJA USKORO OTVARA VELEPOSLANSTVO U HRVATSKOJ


Vlada je u četvrtak na svojoj sjednici zatvorenoj za javnost dala suglasnost za otvaranje Veleposlanstva Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije u Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu.
Prošle godine kontakte s Libijom započeo je predsjednik Republike Stjepan Mesić kojem je predsjednik Gadafi poručio kako želi intenzivirati suradnju prvenstveno u gospodarstvu te preko nekih projekata u zdravstvu. Tijekom prosinca prošle godine hrvatski gospodarstvenici u Libiji nisu sklopili konkretne poslove no predstavljena je cijela gospodarska paleta Hrvatske. Kontakt s Libijom nastavljen je nedavnim posjetom hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule toj zemlji.
No, kako se Libija unatoč izručenju dvojice optuženih za eksploziju aviona nad Lockerbiem u Škotskoj i dalje nalazi na američkom popisu zemalja koje podržavaju terorizam, američka administracija sigurno, pogotovo što se je napad na Irak bliži, pozorno motri na gospodarske oblike suradnje s tom zemljom, a moguće je da često traži i dodatna pojašnjenja o eventualnim poslovima. Mesić je otklonio mogućnost negativne reakcije SAD-a na hrvatsko-libijsku suradnju tvrdeći kako je Hrvatska angažirana članica antiterorističke koalicije.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika