Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Viktor Zahtila

DESET FIKSNIH OPERATERA bore se za klijente kojih T-com trenutačno ima gotovo milijun i sedamsto tisućaDESET FIKSNIH OPERATERA bore se za klijente kojih T-com trenutačno ima gotovo milijun i sedamsto tisuća"Telekomunikacije jesu i sve više će postati značajan gospodarski sektor u Hrvatskoj. Zapošljavaju više od 13.000 ljudi, a godišnji prihodi kreću se oko 13,5 milijardi kuna. Ukupna dobit T-HT-a, VIPneta i T-Mobilea u prošloj godini iznosila je oko 3 milijarde kuna, a dolazak konkurencije u fiksnoj telefoniji sigurno će koristiti potrošačima", komentirao je za Nacional pomoćnik ministra Kalmete za telekomunikacije mr. sc. Darko Dvornik. U samo nekoliko mjeseci, dozvolu za davanje telekomunikacijskih usluga u fiksnim mrežama dobilo je čak desetak operatera: Amis telekom, Divan, Iskon Internet, Metronet telekomunikacije, Nexcom, Optima telekom, Portus H1, VM telekom, Vodatel I Voicecom. No iako je, sa svojih točno 1.672.359 korisnika, T-Com realno i dalje bez prave konkurencije, ipak je odlučio korisnicima ponuditi nove korisničke pakete koji su u mnogočemu povoljniji od dosadašnjih. T-HT je, uz dosadašnji način obračunavanja svojih usluga, za Halo privatne korisnike uveo i novi tarifni sustav s obračunskom jedinicom od jedne sekunde.

U sklopu tog tarifnog sustava T-HT je ponudio tri nova korisnička paketa, Super 60, Super 100 i super 150. Najveće prednosti novih korisničkih paketa, kako ističu u T-HT-u, su besplatne minute uključene u mjesečnu naknadu. Primjerice, ako račun iznosi 85 kn korisnici dobivaju 100 min. Super 60 pogoduje pasivnim korisnicima, što znači onima koji više poziva primaju nego što ih upućuju, a ne koriste telefon više od 2 minute na dan. U mjesečnu naknadu uključeno je 60 minuta poziva u nacionalnom prometu u T-Com HR fiksnoj mreži.

Snižena je i cijena prema mobilnim mrežama, te iznosi 1,77 kn od 7 do 19 sati, te 0,88 kn za pozive od 19 do 7 sati. Super 100 je najkorisniji korisnicima s prosječnim navikama telefoniranja, te onima koji više zovu mobilne mreže. U mjesečnu naknadu uključeno je 100 minuta poziva u nacionalnom prometu u T-Com HR fiksnoj mreži te dodatne usluge Poziv na čekanju i Konferencijska veza troje sudionika. Cijena prema mobilnim mrežama iznosi 1,71, tj. 0,85 kuna, ovisno o vremenu uspostave poziva. Super 150 pogoduje aktivnim korisnicima ili obiteljima te onima koji rade od kuće te onim korisnicima koji pozivaju u nacionalnoj mreži više od 5 minuta na dan. U mjesečnu naknadu uključeno je 150 minuta poziva u Nacionalnom prometu, te dodatne usluge: Prikaz broja pozivatelja (CLIP), Poziv na čekanju i Konferencijska veza troje sudionika. Cijena prema mobilnim mrežama iznosi 1,65, tj. 0,82 kune za pozive prema mobilnim mrežama, ovisno o vremenu uspostave poziva.

Optima Telekom privatnim korisnicima nudi dva korisnička paketa, Optimin, ako je mjesečni telefonski trošak do 200 kuna i Optimax koji nudi uštedu za veće korisnike. U svojoj ponudi Optima Telekom nudi novost na tržištu s IP Centrex rješenjem orijentiranim prema korisnicima koji žele koristiti sve prednosti IP telefonije, uz što manju brigu oko vlastitog telefonskog sustava. Upravo je time Optima kao ciljano tržište postavila poslovne korisnike. Drugim riječima, nema potrebe za posjedovanjem vlastitih lokalnih centrala i njihovim održavanjem i konfiguriranjem, kao što je već praksa u svijetu. H1 mreža dio je tvrtke Portus d.o.o. registrirane za obavljanje telekomunikacijskih usluga. U prosincu 2004. od Hrvatske agencije za telekomunikacije dobila je dozvolu za obavljanje javne govorne usluge u fiksnoj mreži na nacionalnoj razini. H1 također nudi slične modele paketa za privatne korisnike kao i HT i Optima, a u svim paketima je obračunska jedinica jedna sekunda. Dok paket H1 plavo nudi istu cijenu poziva bez obzira na dan, H1 crveno je podijeljen na radne i neradne dane, a paket H1 zeleno nudi mogućnost prepaid rezervacije telefonskih poziva.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika