Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Viktor Zahtila

INTERNET

Brzi internet postaje standard svih korisnika

Do nedavno su najčešći korisnici brzog interneta bile tvrtke i ljubitelji on-line igrica, ali ADSL sve češće uzimaju i obični korisnici interneta

INTERNET u Hrvatskoj najmanje jednom mjesečno koristi 1.215.000 osoba, a broj korisnika ADSL-a je 58.864INTERNET u Hrvatskoj najmanje jednom mjesečno koristi 1.215.000 osoba, a broj korisnika ADSL-a je 58.864Prema istraživanju Gfka, potkraj prosinca 2004. oko 39 posto populacije starije od 15 godina u Hrvatskoj imalo je osigurani pristup internetu, a njih 35 posto ili oko 1.215.000 osoba koristi se internetom najmanje jednom mjesečno. U T-HT-ovoj mreži, od toga je 585.460 Dial-up, te 58.846 ADSL korisnika, što najviše upućuje na potrebu razvijanja broadband brzinskog interneta u Hrvatskoj. "Internet, kao što znamo, gotovo se u potpunosti naslanja na fiksnu mrežu te smatram da će kad konkurencija zaživi i kad padnu cijene telefoniranja automatski pasti i cijene interneta. U tom smislu i liberalizacija lokalne petlje koja je obavljena potaknut će razvoj broadbanda jer će bilo koji davatelj usluga moći iznajmiti vašu pretplatničku liniju i ponuditi vam paket usluga telefoniranja i ADSL-a i sl.", istaknuo je Darko Dvornik. Trenutačno u Hrvatskoj postoji 41 Internet Service Provider (ISP), međutim većinu tržišta i dalje drže T-Com, Iskon Internet, te u manjoj mjeri i Global Net. Od prošle godine, uz veliko zakašnjenje za ostalim zemljama, u Hrvatskoj je uveden i ADSL, kojim se za razliku od klasičnog pristupa modemom ne naplaćuje vrijeme provedeno on-line, nego promet koji se napravi.

Popularnost u Hrvatskoj sve više stječe i brzi bežični internetPopularnost u Hrvatskoj sve više stječe i brzi bežični internetBrzina dostupnih modela ADSL-a uglavnom se kreće od 384/64 kb/s do 1536/192 kb/s brzine uploada i downloada podataka. Primjerice, u T-Comu cijena paketa s minimalnom brzinom iznosi 79 kuna mjesečno, dok maksimalna brzina stoji 369 kuna mjesečno. Uz to, naplaćuje se i promet, tj. količina podataka koja je downloadana ili uploadana s interneta. Osnovni paket obično iznosi 512 mb, te stoji 20 kuna, dok je najveći paket tzv. Flat rate, ili neograničena količina podataka koji stoji 299 kuna mjesečno. Na žalost, velik dio Hrvatske još nije pokriven ADSL-om, a još manji je prekriven kabelskim pristupom. Na kabelski internet spaja se koaksijalnim kabelom koji se provodi do računala. Najveći provider kabelskog interneta u Hrvatskoj je tvrtka DCM, koja djeluje u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Za privatne korisnike nudi se nekoliko tzv. XNET internetskih paketa, od kojih osnovni ima brzinu 96/64 kbit/s uploada i downloada, te stoji 145,18 kuna mjesečno, dok najbrži paket, čija brzina prijenosa podataka iznosi 1024/192 kbit/s stoji 674,05 kn mjesečno. Pogodnost XNET-a je što svi paketi podrazumijevaju flat rate, tj. neograničen protok podataka. Sve veću popularnost u Hrvatskoj uživa i bežični internet, najviše zbog prednosti potpune mobilnosti, a tu prednjači WLAN (Wireless Local Area Network), tehnologija koja se koristi za međusobno povezivanje računala u računalnu mrežu pomoću radiovalova. No za korištenje takve usluge potrebno je biti u određenoj WLAN zoni koju pokriva internet provider kod kojeg je korisnik pretplaćen. Iako se može logirati na mnogo besplatnih nezavisnih mreža, ovisno o području, brzine pristupa na njih uglavnom variraju te su lokalizirane na manja područja. Zakup stalnog voda omogućuje prisutnost na internetu 24 sata na dan. Takav oblik veze predstavlja najbolje rješenje za sve tvrtke koje se u svom poslovanju koriste internetskim sadržajima, a uz T-Com i Iskon, u pružanju stalne veze za internet ističe se i Vodatel, koji nudi tri osnovna paketa.

 Jednokratna pristojba za priključenje, koja uključuje instalaciju potrebne opreme, potrošni materijal, testiranje veze i puštanje u rad stoji 4990 kn + PDV, a mjesečna pretplata, za brzinu od 512 kb/s iznosi 4990 kn + PDV, dok zakup najveće brzine od 2 Mbps stoji 19.990,00 + PDV mjesečno. Vodatel za kućne korisnike također nudi satelitsku ADSL internet konekciju. SAT ADSL servisi rade kao simbioza telefonske veze koja služi za slanje zahtjeva i satelitske veze za broadband primanje zatraženih podataka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika