Objavljeno u Nacionalu br. 505, 2005-07-18

Autor: Dean Sinovčić

NAJBOLJI MLADI SVJETSKI TENISAČ

Velika svjetska nada pod okriljem IMG-a

Suad Rizvanbegović, poznati teniski stručnjak, koji je pomogtao Čiliću u pronalaženju sponzora, objašnjava zašto je on najbolji mladi igrač

  Ovih tjedana najtalentiraniji hrvatski tenisač i jedan od najtalentiranijih svjetskih tenisača, 17-godišnji Marin Čilić potpisat će ugovor o zastupanju s najvećom svjetskom agencijom IMG (International Managment Group), koja već zastupa najveća svjetska sportska imena kao što su sestre Williams, Tiger Woods, Rafael Nadal i mnogi drugi. Sasvim je sigurno da će to u mnogome pomoći mladom Čiliću. Time će se osigurati njegovi nastupi na ATP turnirima jer će se IMG pobrinuti da dobije "wild card", zatim će određeno vrijeme provesti u kampu poznatog trenera Nicka Bollitierija na Floridi, gdje će se s medicinske i znanstvene strane proučiti i snimiti svi aspekti njegove teniske igre. Nadalje, IMG će se pobrinuti da se pronađu sponzori, što je s financijske strane jako važno jer obitelj Čilić nije u mogućnosti izdvajati tako velika sredstva koja su potrebna da bi Marin Čilić uskoro postao jedan od najboljih svjetskih tenisača.

  Međutim, sve to još nije dovoljno. U ovom trenutku Marin Čilić spava u Alplan centru Hrvatskog teniskog saveza na Velesajmu, što nikako nije rješenje. Uz spavanje, nema osigurane profesionalne sportske uvjete, ali ni ljudske jer nema osiguran doručak ni ručak. Ni pomoć Hrvatskog olimpijskog odbora kroz stipendiju od 1700 kuna koliko sada dobiva nije dovoljna i trebalo bi je povisiti. Njemu treba omogućiti da dobije stan na korištenje od Gradskog poglavarstva. S obzirom na to da je poznato da Poglavarstvo grada Zagreba dijeli stanove na korištenje osobama čije zasluge nisu provjerene te da postoji određeni broj gradskih stanova koji su prazni, onda bi bilo sasvim logično da se za Marina Čilića, svjetskog talenta koji se dokazao osvajanjem juniorskog Roland Garrosa te je na svjetskoj rang listi juniora trenutačno na drugom mjestu, pronađe jedan stan. U tome bi ključnu ulogu trebao odigrati gradonačelnik Milan Bandić i vjerujemo da će se on pobrinuti da se Čiliću pomogne.

  Ovih dana Marin Čilić svakodnevno trenira na terenima Alplana i TK Medveščak na Šalati u Zagrebu. U razgovoru s njegovim ocem Zdenkom doznali smo da se Marin potpuno posvetio tenisu. Njegova želja za treningom je fanatična i kao da ne postoji ništa osim tenisa što ga privlači. U trenucima odmora najveća zabava mu je igra sa 10-godišnjim bratom kojeg obožava. Njegov otac vrlo nas je ugodno iznenadio jer za razliku od mnogih drugih očeva koji su svojim miješanjem upropastili sportske karijere svojih sinova i kćeri on se uopće ne miješa u rad Marinova trenera Andreja Tonejca.
  Da je Čilić iznimno marljiv i potpuno posvećen treninzima, potvrdio nam je i njegov trener Andrej Tonejc. Prema njegovu mišljenju, Čilića odlikuje marljivost i ozbiljnost kod pristupa treningu. Prihvaća sve nove prijedloge i spreman ih je ponavljati u igri sve dok ih ne usavrši. Tonejc kaže kako ga impresionira Čilićeva mirnoća u igri, što je odlika samo velikih igrača.

  Nikica Nadali, predsjednik Stručne komisije Hrvatskog teniskog saveza, za Marina kaže: "Dovoljno je pogledati svjetsku rang listu, kao i činjenicu da je osvojio juniorski Roland Garros, pa da se shvati o kako je velikom talentu riječ. Mi ćemo se u Hrvatskom teniskom savezu maksimalno potruditi da mu se, koliko je to u našoj moći, osiguraju svi potrebni uvjeti za razvoj." Nadali potvrđuje da je Čilić ekstraordinaran talent koji se rijetko pojavljuje.

BACKHAND
  Čilić igra klasični dvoručni backhand i za mene je to njegov najjači udarac, osobito backhand paralela koja je ubitačna. Njegova priprema za udarac, kao i završetak, je optimalna. Marin ima i jednoručni slice backhand koji će u budućnosti biti vrlo važan za njegovu igru na travi. Za sada je to defanzivni udarac, ali će vrlo brzo usavršiti i slice backhand kao ofenzivni udarac s kojim će izlaziti na mrežu.

FOREHAND
Marinov top spin forehand je izvrstan. Upravo tu dolazi do izražaja njegova meka ruka. Impresionira me njegova forehand dijagonala u trku kao defenziva i jako me podsjeća na Rogera Federera.

FOREHAND I BACKHAND VOLEJ
Oba voleja su vrlo solidna, ali tu, prema riječima trenera Andreja Tonejca i samog Čilića, postoji prostor za poboljšanje. Čilić prije svega mora pri odigravanju voleja malo više koristiti slice jer će to osigurati konzistentnost udarca i niski odskok lopte, pri čemu je protivniku teško odigrati pasing udarac.

SERVIS
Servis je Marinovo ubojito oružje. Sa 196 cm visine i preciznošću izvedbe Marin će u budućnosti vrlo rijetko gubiti servis na bilo kojoj podlozi. Nekad se cjelokupni servis sastojao samo od jednog snažnog koordiniranog pokreta rukom i tijelom, dok se danas sastoji od dvaju pokreta. Prvi je priprema kroz zamah, a drugi je sam kontakt s lopticom i puni završetak, u čemu je Marin na prvom servisu gotovo savršen. Njegov drugi kick servis je vrlo važan, osobito na zemlji i tvrdim podlogama, i tu će se vrlo brzo usavršiti tako da će više koristiti zglob ruke kako bi osigurao još veći spin na servisu, što će otežati protivniku vraćanje tog servisa.

SMASH
Smash udarac kod Čilića je prirodno jako dobar, što je uvjetovano visinom, elastičnošću tijela i mekanom rukom.

BACKHAND

Čilić igra klasični dvoručni bekhend i za mene je to njegov najjači udarac, naročito bekhend paralela koja je ubitačna. Njegova priprema za udarac kao i završetak je optimalna. Marin ima i jednoručni slice bekhend koji će u budućnosti biti vrlo važan za njegovu igru na travi. Za sada je to defanzivni udarac ali će vrlo brzo usavršiti i bekhend slice kao ofenzivni udarac s kojim će dolaziti na mrežu.

FOREHAND

Marinov top spin forhend je izvrstan. Upravo tu dolazi do izražaja njegova «meka» ruka. Impresionira me naročito njegova forhend dijagonala u trku kao defanziva i jako me podsjeća na Rogera Federera.

FORHEND I BEKHEND VOLEJ

Oba voleja su vrlo solidni, ali tu, prema riječima trenera Andreja Tonejca i samog Čilića, postoji prostor za poboljšanje. Prvenstveno, Čilić mora pri odigravanju voleja malo više koristiti slice jer će to osigurati konzistentnost udarca i niski odskok lopte pri čemu je protivniku teško odigrati pasing udarac.

SERVIS

Servis je Marinovo ubojito oružje. Sa 196 cm visine i preciznošću izvedbe Marin će u budućnosti vrlo rijetko gubiti servis na bilo kojoj podlozi. Nekada se cjelokupni servis sastojao od samo jednog snažnog koordiniranog pokreta rukom i tijelom dok se danas sastoji od dva pokreta. Prvi je priprema kroz zamah a drugi je sam kontakt s lopticom i puni završetak u čemu je Marin na prvom servisu skoro savršen. Njegov drugi «kick» servis je vrlo važan naročito na zemlji i tvrdim podlogama i tu će se vrlo brzo usavršiti tako da će više koristiti zglob ruke kako bi osigurao još veći spin na servisu što će otežati protivniku vraćanje tog servisa.

SMEŠ

Smeš udarac je kod Čilića prirodno jako dobar što je uvjetovano visinom, elastičnošću tijela i mekanom rukom. 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika