Objavljeno u Nacionalu br. 505, 2005-07-18

Autor: Dean Sinovčić

LJETO 2005.

Najljepše Hrvatice ljetuju same

Suprotno mišljenju da su najljepše hrvatske djevojke u sretnim vezama i kako su one slobodne opsjednute zavodnicima, šest ljepotica na ljetovanje su otputovale same, a za Nacional govore kakvi ih muškarci privlače

 Sve su one svjesne da imaju reputaciju nedodirljivih ljepotica kojima se ne može prići osim automobilom dužim od pet metara, ali one uglas kažu da je to pogrešna pretpostavka te da ih automobili ili bilo kakvo imovinsko stanje uopće ne zanima jer su one već sada pristojno situirane Sve su one svjesne da imaju reputaciju nedodirljivih ljepotica kojima se ne može prići osim automobilom dužim od pet metara, ali one uglas kažu da je to pogrešna pretpostavka te da ih automobili ili bilo kakvo imovinsko stanje uopće ne zanima jer su one već sada pristojno situiraneSuprotno raširenom mišljenju kako su najljepše hrvatske djevojke u sretnim ljubavnim vezama te kako su one slobodne opsjednute stotinama zavodnika, ovo ljeto dokazuje da se događa nešto potpuno neočekivano. Renata Sopek, voditeljica na RTL Televiziji, Fani Stipković, manekenka i novinska kolumnistica magazina Klik, Iva Jerković, manekenka i donedavna hostesa na talijanskoj televiziji RAI, Mirna Maras, hostesa u TV Bingu, Antea Kodžoman, manekenka i bivša osvajačica titule Kraljice Hrvatske, i Mia Šlogar, bivša Miss sporta, šest je ljepotica koje su proteklog tjedna otputovale na ljetovanje bez muške pratnje. Renata Sopek ljetuje u Pagu, Mirna Maras na Murteru, Antea Kodžoman u Rogoznici, Fani Stipković i Iva Jerković na Hvaru i Mia Šlogar u Brelima.

  Priznaju da su same, kao što priznaju da je teško objasniti zašto su same. Odavno su odbacile imidž glupih plavuši ili crnki, većinom studiraju, poput Mije Šlogar koja studira pravo, Ive Jerković koja studira ekonomiju i Fani Stipković koja studira novinarstvo, i čini se da su spojem pameti i ljepote uplašile muškarce koji im se, prema vlastitim riječima, boje prići.

  U kolektivnoj ispovijesti pokušale su nam objasniti što se to događa s modernim muškarcem koji ne zna kako da im priđe, premda tvrde da njihova očekivanja nisu uopće onako velika i zahtjevna kako često piše u brojnim magazinima. "Ja sam već godinama sama tako da se više i ne nadam nekom momku. Zapravo, više ne znam što bih rekla o dečkima, već sam digla ruke od njih", tom je izjavom Antea Kodžoman najbolje opisala svoje odnose s muškarcima.

  I doista, čini se da je najveći problem prilazak muškarca ženama, taj prvi kontakt. "O vrsti i kvaliteti prilaza ovisi muškarčev uspjeh kod mene. Volim originalne prilaze, ali takvo što još nisam doživjela. Svi su isti: Što ćeš popiti, Ej, mala, što si dobra... Čista katastrofa. Takve mi stvari na jednu uho uđu a na drugo izađu", kaže 26-godišnja Mirna Maras, koja se proslavila na početku godine u reklami za "Helf" bonbone.

  S njom se slaže i Antea Kodžoman, koja pomalo i suosjeća s muškarcima i kaže: Znam da ni njima nije lako, svi se trude". Da su muškarci vrlo neoriginalni, potvrđuje i Mia Šlogar, koja kaže kako se ne može sjetiti da joj je muškarac ikada pristupio na zanimljiv način. "Ne mogu se ni sjetiti dobrog pristupa ali je, nažalost, bilo jako puno glupih poput: Jel' se mi od nekud znamo i Jesi li ti ona Mia Šlogar, što je stvarno katastrofa", smatra ona.

  Nakon godina loših iskustava neke su, poput Ive Jerković i Fani Stipković, odustale od ideje da će tako upoznati zanimljiva muškarca pa sada unaprijed odbijaju mogućnost takve vrste "iznenadnog" upoznavanja. S njima se slaže i Renata Sopek koja, iako je nedavno prekinula osmogodišnju vezu, ne misli da bi se ovog ljeta mogla s nekim upoznati u nekom diskoklubu. "Mislim da postoje kvalitetna mjesta na kojima možeš sresti neku osoba i mislim da bih takvu osobu više cijenila nego osobu koja mi je uletjela s nekom spikom u polumraku nekog diska. Radije ću nekoga upoznati, na primjer, u kazalištu, gdje ću čuti što mi priča, a ne u disku punom polupijanih ljudi».

  Sve su one svjesne da imaju reputaciju nedodirljivih ljepotica kojima se ne može prići osim automobilom dužim od pet metara, ali one uglas kažu da je to pogrešna pretpostavka te da ih automobili ili bilo kakvo imovinsko stanje uopće ne zanima jer su one već sada pristojno situirane. "Njegov auto me ne zanima jer imam svoj peugeot 206, a u slučaju da mi treba jako dobar auto, mogu posuditi mamin ili tatin", kaže Mia Šlogar.

 Fani Stipković donekle se slaže sa svojom kolegicom: "Imam dobar auto, vozim opel tigru cabrio, kupila sam ga prije dva tjedna. Pa neću s autom pričati niti ću s autom leći u krevet. Seljačina s mnogo novca ima jako puno, a većina ih je škrta. Novac mi uopće nije bitan".

  Iva Jerković prisjeća se jednog zavođenja s kupnjom automobila kada je on na njezino pitanje "što ima" odgovorio da kupuje bentley. "Trebao mi je odgovoriti 'nema ništa' a ne 'kupujem bentley'", daje Jerković upute.

  I automobili i novac odbojni su i Mirni Maras. "Novcem me nitko neće fascinirati, pogotovo na prvom izlasku. Frajer koji mi se sviđa neće me impresionirati izlaskom u luksuzni restoran, na to ne padam. Ne volim frajere koji fasciniraju djevojke na taj način, skupim darovima ili skupim večerama".

  Što, dakle, muškarac - nakon što je ostavio auto u garaži, kreditne kartice u sefu a debeli zlatni lančić na noćnom ormariću - mora napraviti da bi se ovog ljeta upoznao s tim djevojkama? S obzirom na to da oni ne znaju što da rade, one su im spremne pomoći. "Sve počinje 'eye contactom', izmjenom pogleda, nakon čega slijedi upoznavanje. Njegove me oči zanimaju a ne njegova ramena. Oči moraju biti vragolaste, volim kad je nemiran", otkriva Fani Stipković.

  Taj prvi pogled bitan je i Ivi Jerković. "Moram ga osjetiti, ako je on onaj pravi, ja ću ga osjetiti. Mora biti tajanstven, on mene ne mora gledati, ne smije biti naporan. Ja moram vidjeti nešto u njemu, nešto što će mi se svidjeti, nešto mirno i tajanstveno. Mislim da će on shvatiti da ga gledam, a ako on to ne shvati, onda on nije taj".

  Tada je muškarcima pristup olakšan jer "ako osjetim neku kemiju prema njemu, onda će sve što mi kaže biti super", objašnjava Antea Kodžoman. Naravno, za takav pristup potrebna je i određena doza hrabrosti koju Renata Sopek posebno cijeni: "On mora biti šarmantan i originalan kako bih ja na prvi pogled shvatila da se on ne boji da ću ga ja eventualno odbiti. Meni se sviđa nečija hrabrost jer ljudi misle da je Renata Sopek kao televizijsko lice arogantna i umišljena i onda je za mene velik plus kada se netko potrudi oko mene pa čak i ako na kraju ne uspije."

  Od prvog koraka još je važniji onaj drugi, jer sve odreda ne propuštaju istaknuti da vole duhovite muškarce, a kako se zna da su inteligentni muškarci ujedno i duhoviti, onda je jasno kako djevojke preko duhovitosti skeniraju intelekt muškaraca. "Ako je neobrazovan, neinteresantan, ako ne znam o čemu bih s njim pričala i ako je naporan, onda odmah odlazim od njega", britka je Mia Šlogar. Mirna Maras spremna je i na učenje: "Volim da se frajer kuži u sve pomalo tako da naučim nešto od njega. Dobro, ne baš fizika i kemija, lakše teme".

  Niti jedna ne očekuje da joj partner govori: Bit će sve kako ti kažeš, draga, nego baš suprotno. "Volim kada je muškarac pravo muško, on treba preuzeti inicijativu. Ne volim iskompleksirane frajere, volim one koji su sigurni u sebe. Ne želim one koji su kao od želatine i stalno se tresu", otkriva Fani Stipković.

  "Sviđa mi se kada me zaintrigira, kada razmišljam o tome sviđam li se ja njemu uopće. Frajer mora imati svoje ja, mora znati što hoće u životu, da je odlučan i uporan. Ne volim mlakonje, mekane tipove", kaže Mirna Maras. «Cijenim samouvjerenost. To uopće ne znači da će takva osoba uspjeti ali će svakako ostaviti bolji dojam kod mene. Muškarac postaje frajer ako pokaže hrabrost i inicijativu», tvrdi Renata Sopek, čime zaokružuje svoje mišljenje da kod muškarca nije bitan izgled nego nastup, te dodaje: "Jasno da mi se ne sviđa kada obujem štikle pa sam onda viša od nekog frajera. I neću da je moja ruka nabildanija od njegove."  Ni Mia Šlogar ne voli "slatkaste i ljepuškaste tipove", a Antea Kodžoman kaže da će se "prilagoditi svim tjelesnim karakteristikama".

  Prema njihovu mišljenju, kod svega toga muškarci moraju paziti da ne naprave pogrešan korak, nešto što će biti tako odbojno da će istog trenutka pobjeći od njih. Repertoar potencijalnih pogrešaka je poprilično velik pa djevojke ističu samo neke od njih. Primjerice, Fani Stipković, koja ima kolumnu u magazinu Klik gdje se pojavljuje vrlo oskudno odjevena, unaprijed upozorava: "Dosadni su mi  frajeri koji su me vidjeli na slici u magazinu i još mi kažu kako su svi u njihovoj tvrtki raspravljali o mojim sisama i guzici."

  "Najodvratnije što se može desiti jest da se frajer s kojim sam izašla počne okretati za drugim ženama. To je koma. Što zvjeraš okolo, pa tek smo se upoznali. Ja bih ti trebala biti zanimljiva a ti se okrećeš okolo. Katastrofa. To je nekultura. I ne volim kad se hvali, to mi je nešto najodvratnije. Sama moram vidjeti kakav je neki frajer, ne mora mi on to objašnjavati", u jednom dahu priča Iva Jerković.

  Antea Kodžoman definitivno ne voli kada joj dečki lažu, ali i tu, kao i u prethodnim slučajevima, nudi muškarcima utjehu: "Ne volim kada mi muškarci lažu, ali ako već lažu, neka lažu sa stilom a ne seljački. Ne smijem primijetiti da mi lažu".
  Naravno, pitanje o horoskopskom znaku neizostavno je. S obzirom na iskustvo u odnosu s muškarcima, sve su shvatile da je to manje-više nevažno, ali vjeruju u neke opće karakteristike koje krase određene horoskopske znakove. "Uvijek pitam frajera što je u horoskopu i ako mi se sviđa, odmah mu kažem da se sjajno slaže s mojim, bez obzira na to koji je on znak. Lav sam po horoskopu, direktna sam i vatrena i volim vatrene znakove», kaže Fani Stipković. Iva Jerković je u horoskopu Rak, što znači da je velika romantičarka. Mirna Maras je Ovan, ali odmah dodaje da nije opasna i agresivna, nego ima svoju nježnu i romantičnu stranu. Antea Kodžoman je Jarac i to toliko tvrdoglav da "samoj sebi otežavam situaciju i onda nađem nekoga tko je još tvrdoglaviji tako da time započinje borba".

  Čini li se sve to prekomplicirano? One tako ne smatraju. Iva Jerković tvrdi: "Sve je to tako jednostavno, ali vi muškarci previše komplicirate. Previše razmišljate o nama ženama u stilu što bi sada ona htjela. Ma samo neka bude nešto maštovito, i to je to". Jedino treba malo – strpljenja. Zato Mia Šlogar lijepo kaže: "Meni, naime, treba barem pet-šest dana za provjeru frajera, a neki put i tjedan-dva, pa i tri, jer sam vrlo stidljiva".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika