03.02.2003. / 00:00

Autor: Sandra Milković

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

VLAHUŠIĆ UVODI RADNU OBVEZU

VLAHUŠIĆ UVODI RADNU OBVEZU

U slučaju da se obistine najave Hrvatskoga liječničkog sindikata da će od srijede zaustaviti rad svih bolničkih polikliničkih službi ako se ne postigne sporazum s Vladom, reagirat će Državno odvjetništvo i Ministarstvo zdravstva, izjavio je u nedjelju ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić.
HLS je najavio da će od srijede dodatno reducirati opseg pružanja zdravstvenih usluga u bolnicama, tako što će zatvoriti ambulante i obavljati samo hitan prijam. Liječnici će biti na svojim radnim mjestima, no na ambulantama će biti istaknuto da se pacijenti preusmjeravaju na hitnu službu. HLS je izradio još nekoliko podrobnih uputa o organizaciji rada za vrijeme štrajka, čime je zapravo prekoračio svoje ovlasti jer sindikati nemaju pravo organizirati zdravstvenu zaštitu. To mogu učiniti samo uprave bolnica, ravnatelji i — prema članku 106. Zakona o zdravstvenoj zaštiti — sam ministar zdravstva. Članak se tiče izvanrednih okolnosti, a kaže da ministar u takvim slučajevima može odrediti mjere koje nisu propisane ovim zakonom, a uključuju mobilizaciju, organizaciju i raspored rada zdravstvenih službi. Budući da se ravnatelji bolnica od početka štrajka, koji ulazi u 20. dan, nisu očitovali o opsegu obveza koje se za vrijeme štrajka moraju obavljati, izvjesno je da će ministar Vlahušić početkom tjedna uvesti radnu obvezu.
Opći štrajk liječnika i stomatologa u hrvatskim bolnicama počeo je 15. siječnja, a organiziran je tako što liječnici stoje na svojim radnim mjestima i prema svojoj savjesti procjenjuju koga će primiti.Prema nekim procjenama, u samo petnaest dana odbijeno je oko 200.000 pacijenata koji ne spadaju u hitne slučajeve. Iz Ministarstva zdravstva doznaje se da je pokrenuta istraga o pet smrtnih slučajeva za koje postoji sumnja da su se dogodili zbog ne pružanja liječničke pomoći tijekom štrajka. Riječ je o smrtnim slučajevima koji su se dogodili u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Puli i Varaždinu.
Hrvatska udruga viših medicinskih sestara jučer je reagirala na intervju ministra zdravstva Andre Vlahušića u Vjesniku od 22. siječnja ocijenivši da on ne cijeni medicinsku struku. Ministar Vlahušić je u Vjesniku na pitanje o glasinama da su hrvatske bolnice najveći kupleraji, u smislu da liječnici vole medicinske sestre, a medicinske sestre liječnike, među ostalim, odgovorio: “Liječnički je posao vrlo stresan, a seks je najbolji antistresni program. Dakle, bolnice nisu kupleraji, nego bi ih se možda moglo nazvati mjestima ljubavi, jer – nije mi poznato da se ljubav u bolnicama naplaćuje.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika