Objavljeno u Nacionalu br. 505, 2005-07-18

Autor: Berislav Jelinić

Gazeta

Vesna Škare protiv lobiranja HDZ-a

Pozadina nedavnog poništenja natječaja za šefa Županijskog suda u Zagrebu

  Iz krugova bliskih HDZ-u za Nacional je potvrđeno da su u vrhu stranke ljuti jer je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt odbila izabrati Ivana Turudića za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Turudić je navodno imao podršku Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i Miroslava Šeparovića, odvjetnika koji slovi za glavnog HDZ-ova neformalnog pravosudnog "kadrovika". Iako nitko od njih trojice nema formalne veze s izborom predsjednika Županijskog suda, u stranci su računali da bi, uz formalne pretpostavke koje je Turudić ispunio, njihovo lobiranje za njega trebalo biti presudno.
  Pretpostavlja se da je državni vrh lobirao za Turudića jer je nepravomoćno poslao u zatvor odbjeglog Hrvoja Petrača zbog sudjelovanja u otmici malodobnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.
  Odmah nakon poništenja natječaja Jutarnji i Večernji list podsjetili su da su britanski špijuni u non-paperu Turudića spominjali kao suca kojeg je korumpirao Hrvoje Petrač i kojeg smatraju jednim od glavnih financijera odbjeglog Ante Gotovine. Dokument se u POA-i pojavio nekoliko tjedana prije nego što je Turudić donio nepravomoćnu presudu u slučaju otmice Tomislava Zagorca, a Nacional je o njegovu postojanju javnost informirao nedugo nakon nepravomoćne presude. Zagorčev branitelj u tom slučaju bio je Miroslav Šeparović.
  Osim Đure Sesse, predsjednika Udruge hrvatskih sudaca i Turudićeva protukandidata na natječaju za šefa Županijskog suda, Turudića nakon izravnih Nacionalovih upita ni Vlada ni Vrhovni sud nisu uzeli u zaštitu, čime su potkopali njegov ugled i potaknuli sumnje da hrvatski suci donose svoje odluke pod pritiscima. Turudić tada u razgovoru za Nacional nije htio komentirati zašto ga nitko nije htio uzeti u zaštitu, a optužbe je nazvao suludim i besmislenim.
  Više suradnika Vesne Škare-Ožbolt za Nacional je izjavilo da ona nije poništila natječaj za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu zbog tih nego zbog nekih drugih okolnosti.
  Vesna Škare-Ožbolt iskoristila je zakonsku mogućnost da na tu funkciju ne imenuje nikoga i raspisala novi natječaj, navodeći kao razlog to što je sudačko vijeće Županijskog suda samo s jednim glasom glasovalo u korist Ivana Turudića (omjer je bio 5:3). Neki pravosudni krugovi tvrde da joj je to omogućio sam Turudić, koji uopće nije glasovao, nego je uoči glasovanja napustio tu sjednicu. Da je htio glasovati za sebe, mogao je imati dvotrećinsku većinu.
  Više suradnika Vesne Škare-Ožbolt za Nacional je neslužbeno potvrdilo da je ona poništila natječaj jer smatra da ni Turudić, ni Sessa, koji mu je bio glavni protukandidat nisu osobe koje bi trebala predsjedati Županijskom sudu u Zagrebu.
  Turudića smatra dobrim i ažurnim sucem koji nema zaostataka u radu, ali neprikladnim zbog naglog temperamenta. Vesna Škare-Ožbolt smatra da se on lako sukobljava sa suradnicima, da je bahat i da nema dovoljno dobre organizacijske sposobnosti te ne bi mogao biti predsjednik-menadžer. Njeni protivnici podsjećaju da je Turudić bio pomoćnik trojice ministara pravosuđa za organizacijske i kadrovske poslove.
  O Đuri Sessi misli pak da uspijeva ostaviti dobar dojam, poznaje pravo, sudjeluje u izradi zakona, međunarodnim projektima, ali da je loš organizator. Spočitava mu i to što je ostavio loše stanje u gruntovnici na zagrebačkom Općinskom sudu, gdje je godinama bio predsjednik. Nedostatkom smatra i to što uopće nije sudio na Županijskom sudu.
  Suradnici ministrice pravosuđa kažu da joj nije odgovaralo ni to što je na Županijskom sudu lobiranje Sesse i Turudića navodno sličilo žestokoj političkoj kampanji. Navodno su se obojica pozivali na iste političke pokrovitelje. To je djelomice točno, jer krugovi bliski HDZ-u tvrde da je Miroslav Šeparović lobirao i za Sessu i za Turudića. On je kao odvjetnik imao legitiman poslovni interes da se ne zamjeri ni jednom od ozbiljnih kandidata. Zato je osim za Turudića, zajedno s Nevenom Juricom, lobirao i za Đuru Sessu, ili mu je bar to pričao.
  Šeparovićevo lobiranje iritiralo je Vesnu Škare-Ožbolt, jer je ona kao članica DC-a već prihvaćala za suradnike kadrove za koje se tvrdilo da ih je neformalno predložio Šeparović. Među njima su navodno Snježana Bagić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, i Ivan Damjanović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.
  I Turudić i Sessa ljuti su zbog takvog raspleta natječaja. Sessa se ne namjerava javljati na novi natječaj, ali Turudić će se sigurno javiti. "Zasad nemam namjeru komentirati poništenje natječaja. Mogu samo reći da sam zahvalan kolegama koji su me podržali, jer se radi o mišljenju struke", izjavio je za Nacional Ivan Turudić.
  Na ponovljenom natječaju, koji će se raspisati u jesen, ministrica pravosuđa morat će prihvatiti mišljenje Vrhovnog suda. Njeni protivnici tvrde da je ona poništavanjem prvog natječaja izrazila nepoštovanje prema struci te da nije prihvatila Turudića jer on nije javno pozitivno komentirao njene napore u provedbi reforme pravosuđa.
  Iako je izazvala negativne komentare u HDZ-u, Vesna Škare Ožbolt time je i HDZ-u i Turudiću napravila veliku uslugu, jer je odluku o predsjedniku Županijskog suda zapravo gurnula u ruke Vrhovnom sudu. Podrži li Vrhovni sud Turudića na ponovljenom natječaju, nitko mu neće moći prigovoriti da je došao kao politički podobna osoba, niti će moći izravno HDZ optužiti za pravosudno "kadroviranje".

Vezane vijesti

Turudić je 'čist'

Turudić je 'čist'

Predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu u kojem navodi da je primio na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika