21.07.2005. / 12:14

Autor: Marko Ćustić

WEB PREPORUKA

Alat za borbu protiv zdravstvenih varalica

Medicinski website Quackwatch neizbježan je alat za svakog tko želi nešto učiniti za svoje zdravlje, a ne želi upasti u zamke raznih varalica, nadriliječnika i tzv. alternativaca. Stranice pišu i održavaju isključivo liječnici s uvjerljivom znanstvenom pozadinom, a za sve tvrdnje koriste se isključivo argumenti iz znanstvenih studija izvedenih po stručnoj metodologiji.

Najzabavniji dio sitea su biografije raznih vođa kultova i drugih luđaka, koji su potpuno izgubili dodir sa stvarnošću. Na žalost, oni su sa sobom često povukli i brojne ljude oboljele od raznih bolesti za koje su mogli dobiti pomoć od suvremene medicine, ali su je odbili i umrli. Najogorčeniji su autori sitea na razne osobe koje nude alternativne terapije za karcinom: dok je kod nekih vrsta raka danas preživljavanje pacijenata i do 80 posto, 'alternativcima' umiru gotovi svi koji im se povjere.

Quackwatch donosi dokaze zašto je makrobiotika loša za zdravlja, zašto običan čovjek nema potrebe piti vitaminske suplemente, kako ghee začepljuje krvne žile kao i običan maslac te pojašnjava kako je Linus Pauling bio već malo ciknuo kad je ustvrdio da velike doze vitamina C produžuju život.

Kako su nadriliječništvo i slične prakse u Hrvatskoj jako slabo regulirane, a nema reda ni na tržištu dodataka prehrani, pa svatko reklamira i nudi što hoće, valja biti posebno oprezan. Stoga Quackwatch može poslužiti kao izvrsna referenca u provaljivanju podvala na tržištu zdravlja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika