05.02.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

WASHINGTON

AMERIČKI GENERAL POD ISTRAGOM

General Tommy Franks, zapovjednik američke Središnje komande, koji je zapovijedao američkom vojnom akcijom u Afganistanu, a sada se priprema vodiTI američki napad na Irak, našao se pod istragom glavnom inspektorata američkog ministarstva obrane zbog nekih pritužbi njegovih podčinjenih. Oni su ga prijavili zbog prekršaja u pravilima službe, koje je Franks počinio omogućivši svojoj supruzi Cathy nazočnost raznim povjerljivim sastancima njegovog stožera, kojima smiju prisustvovati samo časnici sa najvišom razinom provjere. Ona te provjere nije prošla, a saznala neke od najviših američkih vojnih i državnih tajni. Uz to, Franks je svojoj supruzi dodijelio kao posilnu jednu pripadnicu oružanih snaga da joj pomaže u svakodnevnim poslovima, recimo pri kupovini, pa je umjesto Franksove žene dolazila u apoteku po njene lijekove. Franks je svojoj supruzi dodijelio i tjelohranitelja, na kojeg ona nema pravo. Franksova supruga je često letjela vojnim avionima, a nema dokaza da je ona potom nadoknadila financijske troškove tih letova, što je obavezatno za osobe, koje nisu pripadnici oružanih snaga.
Generalni inspektorat je potvrdio novinske napise o istrazi, ali nije želio otkriti njene detalje. I sam Franks je objavio priopćenje potvrdivši da je pod istragom. Ministar obrane Donald Rumsfeld je objavio priopćenje u kojem je dao punu podršku Franksu, a po tome mediji zaključuju da Franks neće biti smijenjen, što bi za američku vojsku bilo vrlo nezgodno samo nekoliko tjedana prije najavljenog napada na Irak.

Vezane vijesti

O 'dogovoru Milošević-Tuđman'

O 'dogovoru Milošević-Tuđman'

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je kako je međunarodna zajednica intervencijom mogla spriječiti rat u Bosni i Hercegovini i njegove… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika