21.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

HRVATSKI SABOR

U HRVATSKOJ SE SUSTAVNO KRŠE TEMELJNA LJUDSKA PRAVA

IZVJEŠĆE O RADU PUČKOG PRAVOBRANITELJA

U HRVATSKOJ SE SUSTAVNO KRŠE TEMELJNA LJUDSKA PRAVA

Hrvatska Vlada odbacila je ocjene koje proizlaze iz Izvješća Saboru o radu pučkog pravobranitelja Ante Klarića, o sustavnom kršenju temeljnih ljudskih prava u Hrvatskoj tvrdeći kako nije u njegovoj nadležnosti davanje političkih ocjena o tim problemima optuživši ga, pri tom, da je prekoračio svoje ovlasti.
U izvješću stoji da je tijekom 2001. godine pučki pravobranitelj zaprimio 1754 pritužbe od kojih se 83 posto odnosi na ugrožavanje ili povredu prava koja su počinila upravna tijela. Najviše je pritužbi bilo zbog povrede vlasničkih prava i prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, a nakon toga slijede pritužbe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Najveću zapreku u radu pučkom pravobranitelju predstavlja sustavno ignoriranje institucija na njegove zahtjeve, što se prije svega odnosi na Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva, Ministarstvo pravosuđa, pa i samu Vladu. Navedena ministarstva nisu smatrala potrebnim informirati pučkog pravobranitelja namjeravaju li išta poduzeti da se problemi počnu barem rješavati, navodi se u Izvješću. Najozbiljnije posljedice po pravni poredak su neprovođenje sudskih presuda i ovrhe nakon godina parničenja. Ovo dovodi u pitanje djelovanje pravne države i povjerenje u sudstvo, stoji u Izvješću..
Što se tiče pritužbi na narušavanje statusnih prava –državljanstvo, kretanje i boravak stranaca, u Izvješću pučkog pravobranitelja zaključeno je da u njihovom ostvarivanju najviše poteškoća imaju Romi i Albanci s Kosova. Na kraju izvješća stoji da povrede pojedinih prava, osobito vlasničkih, traju već godinama. Za njih se zna ali se ništa ozbiljno ne poduzima a to se u izvješćima međunarodnih organizacija ocjenjuje kao sustavno kršenje temeljnih ljudskih prava i nepoštivanje međunarodnih obveza koje je Hrvatska preuzela ratifikacijom Europske konvencije o ljudskim pravima.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika