Objavljeno u Nacionalu br. 507, 2005-08-01

Autor: Maroje Mihovilović

CHERIE VS. TONY

Raskol u obitelji Blair

Cherie Blair,, supruga britanskog premijera Tonyja Blaira, žestoko je i javno napala svog supruga zbog njegove najave da će vlada predložiti parlamentu novi zakon kojim bi se ograničila ljudska prava osumnjičenika

Cherie Blair:'moram upozoriti da ima tendencija da se površno na taj teror pokuša odgovoriti uvođenjem mjera koje će potkopati naše određenje prema najdubljim vrijednostima i uvjerenjima očuvanja ljudskih sloboda, čime bismo samo osporili samima sebi pravo nazivati se civiliziranom nacijom. Mora svima biti jasno da svaka vlada, čak i u vremenima ugroze nacionalne sigurnosti, mora djelovati strogo u okvirima zakona'Cherie Blair:'moram upozoriti da ima tendencija da se površno na taj teror pokuša odgovoriti uvođenjem mjera koje će potkopati naše određenje prema najdubljim vrijednostima i uvjerenjima očuvanja ljudskih sloboda, čime bismo samo osporili samima sebi pravo nazivati se civiliziranom nacijom. Mora svima biti jasno da svaka vlada, čak i u vremenima ugroze nacionalne sigurnosti, mora djelovati strogo u okvirima zakona' Cherie Blair, supruga britanskog premijera Tonyja Blaira, upozorila je svojeg supruga da pazi što radi kada je riječ o prihvaćanju novog antiterorističkog zakonodavstva, a britanski su mediji tu njenu vrlo oštru i opširnu izjavu protumačili kao prvi važniji koncepcijski politički razdor u premijerovoj obitelji. Blair je nakon nedavnih terorističkih napada u Londonu najavio da će njegova vlada parlamentu predložiti niz novih zakona kojim će se kaznenim djelima proglasiti razne aktivnosti pomaganja ili poticanja terorizma te dati policiji nove ovlasti, pa se tako među ostalim predlaže da se zatvorom kažnjava odlazak na terorističku obuku u inozemstvo, da se protjeruju iz zemlje islamski svećenici koji zagovaraju terorizam te da se policiji daju nove ovlasti da osumnjičenike za terorizam može držati u pritvoru bez podnošenja kaznene prijave i do tri mjeseca.

Prema anketi što ju je provela britanska TV mreža Sky News, većina Britanaca podupire uvođenje tih novih zakona. Blair se prošli tjedan u svojoj rezidenciji u Ulici Downing broj 10 sastao s vođom oporbene Konzervativne stranke Michaelom Howardom i Liberalno-demokratske stranke Charlesom Kennedyjem. Blair je sazvao taj sastanak zato da im predoči svoje planove u zakonodavnoj sferi te s njima usuglasi stavove kako bi ta njegova zakonodavna inicijativa lakše u jesen prošla u parlamentu. Te zakonske prijedloge priprema ministar unutrašnjih poslova Charles Clarke, koji je bio na sastanku. Blair im je predočio i policijska stajališta o potrebi dodatnih ingerencija ne samo kada je riječ o odnosu prema uhićenicima nego i kada je riječ o uvođenju rezultata kontrole telefona kao dokaznog materijala na suđenjima.

Oštri Howard, koji je svojedobno i sam bio ministar unutrašnjih poslova u konzervativnoj vladi pa dobro poznaje tu problematiku, sa svim se tim prijedlozima pooštravanja zakonodavstva manje-više složio, dok je Kennedy, koji je dobro znan po tome što tu problematiku gleda u kontekstu šireg stanja ljudskih prava u Velikoj Britaniji, bio nešto skeptičniji, napose kada je u pitanju mogućnost da se novim zakonima istodobno znatno smanje ljudska prava, na primjer da se na tri mjeseca produlji pravo policije da drži osumnjičenike za terorizam bez podnošenja optužnice, na što policija trenutačno ima pravo samo dva tjedna. On je tim svojim opreznim upozorenjima iskazao razmišljanja onog dijela britanske javnosti koji smatra da i u ovim dramatičnim prilikama treba štititi ljudska prava jer je to temelj britanske demokracije.

No sada se javila Blairova supruga i o tome progovorila sasvim izravno, oštro, nedvosmisleno, upozoravajući i vlastitog supruga da pazi što u toj sferi radi. Cherie Blair nije samo premijerova supruga nego je i jedna od najvrsnijih britanskih pravnica, poznata odvjetnica, koja se posebno istaknula u parnicama gdje je branila ljudska prava. Ona je ovih dana sudjelovala na forumu u Maleziji što je iskoristila da uputi neke poruke britanskoj javnosti, pa i svojem suprugu:
"Neka nitko i ne pomisli tvrditi da ono što ću sada reći znači da ja olako shvaćam grozna nasilna nedjela počinjena u Londonu i odgovornost koju imaju britanska i druge vlade za sigurnost građana, da ne shvaćam ozbiljno tešku i opasnu zadaću koja je pred policijom i obavještajnim službama. No moram upozoriti da ima tendencija da se površno na taj teror pokuša odgovoriti uvođenjem mjera koje će potkopati naše određenje prema najdubljim vrijednostima i uvjerenjima očuvanja ljudskih sloboda, čime bismo samo osporili samima sebi pravo nazivati se civiliziranom nacijom. Mora svima biti jasno da svaka vlada, čak i u vremenima ugroze nacionalne sigurnosti, mora djelovati strogo u okvirima zakona. Pravosuđe i u takvim prilikama mora djelovati tako da i građane i vladu podsjeća na njihovu etičku odgovornost da se ponašaju u skladu s načelima stvarne demokracije i univerzalnih ljudskih prava. I u takvim okolnostima pravosuđe mora ostati zaštitnik najslabijih, najsiromašnijih, marginaliziranih zbog pritiska politike. Dobar je primjer takva ponašanja odluka najvišeg britanskog suda Doma lordova, koji je procijenio da praksa britanskih vlasti da strance osumnjičene za terorizam drži bez ograničenja predstavlja kršenje ljudskih prava."

Rekavši zapravo da i u ovim posebnim situacijama čak i osumnjičenici za terorizam imaju ljudska prava koja se moraju poštivati, ona je kritizirala i one tendencije u vladi svojeg muža koje bi željele da se ta činjenica zaboravi. Izazvala je smjesta brojne reakcije, a oporbena Konzervativna stranka smjesta ju je napala.
Patrick Mercer, glasnogovornik Konzervativne stranke za pitanje nacionalne sigurnosti, kritizirao je Cherie Blair zbog tog upozorenja davši do znanja da bi na tim pitanjima cijela zemlja trebala biti jedinstvena. Pritom je dodao: "Cherie Blair ima pravo na svoja privatna mišljenja. Ali ona je premijerova žena i čini mi se da je ovo sasvim neodgovarajuće vrijeme za takve neoprezne komentare."

Javili su se i neki drugi britanski političari sa sličnim kritičkim opaskama, a londonski tabloidi, obično prilično desno usmjereni, također su kritički prezentirali te njene izjave te je napali u svojim komentarima najgrubljim riječima. Tako je najnakladniji londonski tabloid The Sun pozvao premijera Tonyja Blaira da pripazi što mu žena radi te u komentaru pod naslovom "Reci joj, Tony" napisao:

"Opet je Cherie Blair otvorila svoja usta i u njih gurnula vlastitu nogu. Dok se njezin suprug bori da zaoštri britanske antiterorističke zakone, njegova žena nariče nad ljudskim pravima terorista. Dok njezin suprug prigovara sucima što sprječavaju poduzimanje mjera protiv huškačkih islamskih propovjednika, njegova supruga ih brani. Gospođa Blair je velika zvjerka u odvjetničkom uredu koja zgrće novac koristeći se industrijom ljudskih prava. A zakoni koji štite ljudska prava pravi su razlog što je Britanija preplavljena tražiteljima azila i ilegalnim imigrantima, od kojih nas mnogi mrze, ali im to ne smeta da muzu našu socijalnu pomoć, kao što su to činili bombaši samoubojice. Zakoni o ljudskim pravima pretvorili su se u zlatne rudnike za odvjetnike. Gospođa Blair možda će reći da ona, budući da radi i kao privremena sutkinja, ima pravo izreći svoje mišljenje o antiterorističkom zakonodavstvu. Možda. No zar ona nikada ne razmišlja o tome koliko su takve njezine izjave štetne za njezina muža - našeg demokratski izabranog premijera. Tony Blair je sve što je govorio i činio nakon prvog londonskog bombaškog napada 7. srpnja uradio dobro. No preostao mu je jedan posao koji mora hitno obaviti. Reći svojoj ženi da šuti."

Ništa umjereniji u svojoj kritici Cherie Blair nije bio ni Daily Mail, koji je objavio komentar pod naslovom "Šutnja je zlato": "Velika Britanija se nažalost već naviknula da Cherie Blair od sebe radi spektakl. Njena težnja da putuje svijetom i zarađuje novac na račun položaja svojeg muža nije dostojna premijerove žene. No javno nezadovoljstvo zbog iskazivanja njezine taštine bit će sada praćeno i istinskim bijesom zbog njenih neprimjerenih primjedbi o ljudskim pravima. U trenucima kada se policija žuri da što prije uhvatiti bombaše samoubojice koji žele ponoviti pokolj od 7. srpnja, ona je otišla na put u Maleziju, za što su joj svi troškovi plaćeni, da u toj zemlji gdje se masovno krše ljudska prava, na što se ona nije osvrnula, napadne britansku vladu zbog namjere da pooštri antiterorističke zakone. Lako je to njoj činiti kada je sama zaštićena od svake opasnosti tjelesnim čuvarima, a ne vozi se niti vlakovima podzemne željeznice. Ta žena koja zarađuje golem novac kao odvjetnica u slučajevima gdje se brane ljudska prava, napada zakone kojima se trebaju štititi građani. U ovo krajnje osjetljivo vrijeme, kada zemlja živi u strahu i tjeskobi, njene su izjave sasvim pogrešne. No to njoj nije prvi put. Prije tri godine kada je bombaš samoubojica ubio 19 Izraelaca u školskom autobusu, ona je izrazila 'razumijevanje za mlade ljude koji u svojem beznađu dignu same sebe u zrak da bi ubili i druge'. Gospođa Blair tipičan je primjer liberala koji živi glavom zabitom u pijesak."

Bilo je i drugih napada na nju, koji nisu bili samo političke nego i osobne prirode. Novinari su, naime, podsjetili i na okolnosti kako se ona našla u Maleziji te je i zbog toga napali. Otišla je tamo da govori na otvaranju međunarodnog skupa o raku dojke, a pozvao ju je pokrovitelj tog skupa, tamošnji milijarder Thomas Yeoh. Taj se skup održava u njegovu velikom trgovačkom centru, a zbog Cherie Blair i drugih poznatih osoba, pozvanih na taj skup, to je ujedno bila i velika reklama za taj preuređeni trgovački centar u Kuala Lumpuru. On joj je ponudio i honorar kao i da prije početka skupa provede nekoliko dana u njegovu ekskluzivnom tamošnjem ljetovalištu, što je ponuđeno i drugim sudionicima skupa, ali je ona to odbila te prihvatila samo naknadu troškova putovanja.

No novinari smatraju da je i to s njene strane bilo neprimjereno prihvatiti jer se to ipak uklapa u jednu aktivnost u koju se Cherie Blair upustila, a kroz koju je ona - na drugim mjestima - počela zarađivati velik novac. Riječ je o sve češćim njenim javnim predavanjima za koje prima honorar. Samo nekoliko dana prije nego što je bila u Kuala Lumpuru, nastupila je u jednom 90-minutnom javnom intervju u Washingtonu, za što je dobila 30.000 funti, odgovarajući na pitanja o životu u rezidenciji britanskog premijera.

Početak tih njezinih govorničkih aktivnosti zbio se prošle godine, što je u Velikoj Britaniji izazvalo brojne negativne reakcije. Ona je tada bila sklopila ugovor s američkom agencijom o držanju predavanja u SAD. Po jednom predavanju dobila je honorar od 50.000 dolara, a održala je tri predavanja. Već sama najava tih njenih predavanja izazvala je u Velikoj Britaniji veliko uzbuđenje jer su mnogi postavili pitanje ne zarađuje li to obitelj Blair dodatni novac zahvaljujući tomu što je glava obitelji britanski premijer.

Prema britanskom zakonu, premijeru, kao uostalom i drugim ljudima iz vrha državne vlasti, zabranjeno je da zarađuje novac mimo svoje plaće. Nije premijeru naravno zabranjeno da drži predavanja ako to želi, ali mu je izrijekom zabranjeno da za ta predavanja naplaćuje honorar. Ništa se, međutim, u zakonu ne spominje kakve su u tom smislu obveze bračnih partnera britanskog premijera ili premijerke, smiju li oni držati predavanja za honorar.

To pitanje nije bilo zahvaćeno zakonom jer se takva mogućnost uopće nije smatrala realnom, jer supruge dosadašnjih premijera nisu bile javne osobe nego su najčešće bile povučene kućanice koje se uopće nisu pojavljivale samostalno u javnosti, nisu imale profesionalni angažman te su bile izvan politike. Jedina je iznimka bio Denis Thatcher, suprug jedine britanske premijerke Margaret Thatcher. On je bio zanimljiv i uspješan poslovni čovjek, ali se stalno držao u pozadini premda je – da je htio – mogao privući dosta publike da je, recimo, imao volje držati predavanja.

Sa Cherie Booth oduvijek je bilo drukčije jer je ta ambiciozna i vrlo sposobna žena, koja je Tonyja Blaira upoznala dok su oboje bili mladi pravnici pripravnici, postala prvo vrlo uspješna odvjetnica za radno pravo i ljudska prava, a danas se smatra jednom od najboljih britanskih pravnica s velikim izgledima da čak bude izabrana za sutkinju Vrhovnog suda.
Ona je pomagala svojem suprugu u njegovoj političkoj karijeri, ali se stalno brinula i o svojoj pravničkoj karijeri. Ta majka četvero djece nastavila je svoj profesionalni pravni angažman i nakon što je njezin suprug postao premijer. Ona je djelovala i na društvenoj sceni angažirajući se u nekim akcijama koje su se ticale položaja žena u britanskom društvu, o čemu je držala i javna predavanja, koja su često izazivala reakcije i zanimanja zbog njene rječitosti i zanimljivih argumenata.

Kada je najavljeno da je Cherie Blair spremna održati tri predavanja u SAD, bilo je javno rečeno da će riječ biti o predavanjima iz njena pravnog područja, da će to biti predavanja pravne prirode koje će ona držati u svojstvu vrhunske britanske pravnice a ne premijerove supruge. No u povjerljivoj e-mail poruci koju je agencija, organizator tih predavanja, poslala svojim klijentima reklamirajući njena predavanja, izrijekom je se reklamira kao suprugu britanskog premijera s napomenom da ona neće govoriti samo o pravničkim pitanjima nego i o temama od najšireg interesa.

Ta je činjenica izazvala pozornost u Velikoj Britaniji jer su novinski komentatori ocijenili da je tu riječ o očevidnom sukobu interesa te o očitoj namjeri Cherie Blair, a tako i njezina supruga, da zaradi priličan novac na račun toga što je premijerova supruga. Čuli su se i zahtjevi da se Blair i njegova supruga očituju o tome, a bilo je i prijedloga da se o tome odrede državne ustanove koje prate etičnost ponašanja političara. U novinama se pojavio i prijedlog upućen Cherie Blair da se unaprijed odrekne honorara te ga da nekoj britanskoj dobrotvornoj organizaciji.

U britanskim se političkim krugovima tvrdilo da je tu bila riječ o početku jedne šire operacije kojom se bračni par Blair pripremao za ono što će uslijediti nakon što Blair napusti premijersku rezidenciju u londonskoj ulici Downing Street broj 10. Tada će se obitelj Blair morati negdje skučiti, misliti na mirnu budućnost, a nju će najbolje osigurati honorarima od pisanja autobiografija i drugih knjiga te upravo ovakvim predavanjima kojima se u SAD-u u vrlo kratkom razdoblju može zaraditi golem novac.

U tom se kontekstu sada razgovaralo i o njenu putovanju u Kuala Lumpur, gdje ona nije dobila neki poseban honorar, ali je sebe promovirala kao govornicu koja će moći slobodno primati honorare za takve nastupe kad Blair više ne bude premijer.
No nisu svi napadali i vrijeđali Cherie Blair zbog spomenutih izjava u Kuala Lumpuru, nego je bilo i dosta onih koji su je branili izravno ili neizravno iznoseći iste stavove. Tako je liberalni londonski dnevnik The Guardian objavio komentar u kojem je u potpunosti podupro njene stavove rekavši da Blairova vlada predlažući pooštravanje antiterorističkog zakonodavstva "vuče panične kontraproduktivne poteze". Autor komentara u Guardianu pohvalio je Cherie Blair što je pozvala suce da ne dopuste primjenu zakona kojim bi se kršila ljudska prava te dodao:

"Represivni, nepravični zakoni samo će povećati opasnost od terorizma, kao što to uostalom dokazuju nedavni bombaški atentati u Egiptu koji su izravan odgovor na dugogodišnju represiju tamošnje Muslimanske braće. Potrebno nam je da članovi parlamenti slobodno razmišljaju i ne dopuste da se dogovorom stranaka uvedu zakoni kojim će se kršiti ljudska prava, stvarati nove nepravde, što će pak samo povećati opasnost od novačenja novih terorista."

Usred te velike gužve koju je izazvala Cherie Blair, novinari su, naravno, iskoristili prvu priliku kada su se susreli s premijerom Blairom da ga pitaju što on kaže na izjave svoje supruge. On je stao u njenu zaštitu nastojeći uvjeriti javnost da nema nikakve razlike u njihovim stavovima pa stoga niti nikakva obiteljskog razdora na tom pitanju:
"Čini mi se da sam i ja upozorio javnost ovih dana kako je važno da sačuvamo ravnotežu u tim pitanjima. Građanska prava ljudi vrlo su važna u zaštiti našeg načina života, ali važno je i da istodobno sačuvamo sigurnost građana. To je moje mišljenje. A ako pozorno pročitate točno sve što je moja supruga izgovorila, morat ćete zaključiti da se njene riječi u načelu u potpunosti slažu s mojima."

Britanski politički komentatori tek su se djelomično složili s tom njegovom ocjenom. Istina je da su i on i ona govorili istodobno i o potrebi zaštite sigurnosti građana i o zaštiti građanskih prava, ali je Tony Blair mnogo veći naglasak stavljao na ono prvo, a Cherie Blair na ono drugo - a to su svi jasno uočili.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika