Objavljeno u Nacionalu br. 507, 2005-08-01

Autor: Berislav Jelinić

ŠEPAROVIĆ VS. ŠKARE-OŽBOLT

Rat zbog Turudića

Miroslav Šeparović, utjecajni HDZ-ov pravnik, i Vesna Škare-Ožbolt, ministrica pravosuđa, žestoko su se sukobili oko izbora predsjedika Županijskog suda u Zagrebu: sada se međusobno izbjegavaju na uskim ulicama korčulanske Prižbe, gdje oboje ljetuju

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u ponedjeljak da ga ovakva Tadićeva izjava podsjeća na velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića koja je na čijim je temeljima izvršena agresija na Hrvatsku. Razloge ovakve izjave Sanader pronalazi u unutarnjoj srbijanskoj političkoj sceni koja je opterećana suočavanjem sa zločinima u Srebrenici, statusom Kosova i mnogim drugim faktorima. Na kraju je izrazio želju da se budući bilateralni odnosi dviju zemalja odvijaju bez ovakvih izjavaHrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u ponedjeljak da ga ovakva Tadićeva izjava podsjeća na velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića koja je na čijim je temeljima izvršena agresija na Hrvatsku. Razloge ovakve izjave Sanader pronalazi u unutarnjoj srbijanskoj političkoj sceni koja je opterećana suočavanjem sa zločinima u Srebrenici, statusom Kosova i mnogim drugim faktorima. Na kraju je izrazio želju da se budući bilateralni odnosi dviju zemalja odvijaju bez ovakvih izjavaMiroslav Šeparović, poznati zagrebački odvjetnik i utjecajni HDZ-ov član, nedavno se jako naljutio na Vesnu Škare-Ožbolt, aktualnu ministricu pravosuđa, i oštro je napao u pismu što ga je nedavno poslao Nacionalu. Time bi Šeparović na kraju čak mogao narušiti inače dobre koalicijske odnose između HDZ-a i DC-a.
Riječ je zapravo o pismu u kojem je Šeparović reagirao na tekst u kojem je Nacional 19. srpnja otkrio što se krije iza poništenog natječaja za šefa Županijskog suda u Zagrebu. U tom je tekstu Nacional objavio da su mu krugovi bliski HDZ-u potvrdili da se stranački vrh naljutio jer je Vesna Škare-Ožbolt odbila izabrati Ivana Turudića za predsjednika Županijskog suda.
Turudić je navodno imao potporu premijera Sanadera, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i Miroslava Šeparovića, koji slovi za neslužbenog HDZ-ova pravosudnog kadrovika. Iako njih trojica nemaju nikakve formalne veze s izborom predsjednika Županijskog suda, u HDZ-u su računali da bi njihovo lobiranje trebalo biti presudno jer je Turudić ispunio i sve formalne pretpostavke za izbor te dobio potporu većine sudačkog vijeća Županijskog suda.
No Vesna Škare-Ožbolt iskoristila je zakonsku mogućnost da na tu dužnost ne imenuje nikoga i raspisala novi natječaj, navodeći kao razlog da je sudačko vijeće Županijskog suda sa samo jednim glasom glasovalo u korist Ivana Turudića: omjer je bio pet prema tri. Neposredno potom više je suradnika ministrice pravosuđa objasnilo Nacionalu da je ona zapravo poništila natječaj zato što misli da ni Turudić ni Đuro Sessa, Turudićev najozbiljniji protukandidat, nisu najpovoljniji kandidati za tu dužnost.
Među ostalim, oni su Nacionalu objasnili da je ministrici pravosuđa smetalo što je lobiranje Turudića i Sesse djelomično sličilo pravoj političkoj kampanji. Obojica su se navodno pozivali na iste političke pokrovitelje. Krugovi bliski HDZ-u Nacionalu su potvrdili da je Miroslav Šeparović istodobno lobirao i za Sessu i za Turudića. To su mu obojica zamjerila.
Ministricu pravosuđa iritiralo je Šeparovićevo lobiranje jer je on navodno i prije preko svojih političkih stranačkih kolega pokušavao lobirati pri izboru za neke čelnika sudova u Hrvatskoj, a pripisivalo mu se i imenovanje nekih suradnika Vesne Škare-Ožbolt u Ministarstvu pravosuđa. Navodi iz tog teksta naljutili su Šeparovića, koji misli da iza svih objavljenih podataka stoji Vesna Škare-Ožbolt. Zato je Nacionalu poslao pismo u kojem traži ispravak informacija iz tog teksta.
Nacional je u prošlom broju objavio sadržaj tog pisma: "Netočan je navod da sam prilikom izbora za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu lobirao i za gospodina Đuru Sessu i za gospodina Ivana Turudića, te da su mi obojica to zamjerili, što je iritiralo ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt. Također je netočno da slovim za glavnog HDZ-ova neformalnog pravosudnog 'kadrovika', s obzirom na to da se ni na koji način ne uplećem u rad Ministarstva pravosuđa. Točno je jedino da sam član Središnjeg odbora HDZ-a te branitelj pojedinih javnih osoba, što očigledno iritira one koji su HDZ napustili isključivo iz karijerističkih razloga te danas provode reforme u pravosuđu čiji su rezultati vidljivi jedino u medijima".
Iako u pismu nigdje ne spominje Vesnu Škare-Ožbolt, u zadnjoj rečenici vrlo se jasno vidi da Šeparović zapravo komunicira upravo s njom jer ne postoji ni jedna osoba koja je napustila HDZ a koja je danas u poziciji da može provoditi reformu pravosuđa. Vesna Škare-Ožbolt nastalu je situaciju za Nacional komentirala ovako: "Pročitala sam to pismo u Nacionalu. Nemam ga namjeru komentirati niti se upuštati u polemike jer imam puno ozbiljnijeg posla".
Nacional je potkraj prošlog tjedna upitao Šeparovića zašto nije izravno napao Vesnu Škare-Ožbolt, na što je on odgovorio sljedeće: "Nisam u sukobu s Vesnom Škare-Ožbolt. Kao član HDZ-a podupirem Vladu kojoj je i ona član. Ostajem kod svih navoda u svom pismu". Posljednja rečenica Šeparovićeva pisma mogla bi izazvati neugodnosti premijeru Sanaderu i narušiti koalicijske odnose HDZ-a i DC-a jer je on Vesnu Škare-Ožbolt optužio da je HDZ napustila zbog karijerizma, ali i zato što je kritizirao njezin rad u Vladi rekavši da se rezultati reforme pravosuđa koju ona provodi vide samo u medijima.
Kritizirajući reformu pravosuđa, Šeparović je zapravo neizravno kritizirao i rad Vlade i premijera, koji je nedavno nekoliko puta javno pohvalio rad Vesne Škare-Ožbolt upravo na području reforme pravosuđa. Njen angažman na tom polju jedan je od rijetkih koji je aktualnoj vladi priskrbio većinom pozitivne kritike domaće i međunarodne javnosti. Svatko, pa i Šeparović, može javno kritizirati rad Vladinih dužnosnika. Međutim, nezgodno je to što je Šeparović istaknuti hadezeovac pa bi se moglo otvoriti i pitanje radi li se tu samo o njihovu osobnom sukobu ili Šeparovićevo pismo ima i neko šire političko značenje.
Iako službeno Vesna Škare-Ožbolt ne želi komentirati Šeparovićevo pismo a Šeparović tvrdi da nije s njom ni u kakvu sukobu, Nacional je neslužbeno doznao da su oni doista u vrlo zategnutim odnosima. Posebno je zanimljivo to što je od kraja prošlog tjedna i Vesna Škare-Ožbolt doputovala na odmor u Prižbu, malo mjesto na Korčuli gdje i Šeparović ima kuću. Na putu do središta Prižbe, Šeparović neizbježno mora proći pokraj njene vikendice. Upućeni u šali tvrde da bi se zbog njihovih zategnutih odnosa ozračje u Prižbi uskoro moglo početi uspoređivati s radnjom popularnog filma Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku".
Miroslav Šeparović i Vesna Škare-Ožbolt poznaju se više godina. U devedesetima su oboje bili istaknuti državni dužnosnici. Šeparović je bio šef HIS-a i ministar pravosuđa, a Vesna Škare-Ožbolt bila je vrlo bliska pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji joj je povjerio važne dužnosti u Uredu predsjednika. I Šeparovića i Vesnu Škare-Ožbolt tada su svrstavali u HDZ-ovu liberalnu struju - u to su vrijeme doista dobro politički surađivali i bili u dobrim odnosima. Primjerice, upravo zbog bliskosti sa Šeparovićem, Vesna Škare-Ožbolt bila je dobro upoznata i s profesionalnim napredovanjem Snježane Bagić, današnje državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa, koja je počela profesionalno napredovati s napredovanjem Miroslava Šeparovića.
Sa Snježanom Bagić djelomično se dobro upoznala upravo zahvaljujući Šeparoviću pa ju je pozvala da joj bude državna tajnica kada je preuzimala Ministarstvo pravosuđa. I danas je Vesna Škare-Ožbolt uglavnom posve zadovoljna suradnjom sa Snježanom Bagić, iako su Nacionalu krugovi bliski HDZ-u nedavno izjavili da ju je Vesni Škare-Ožbolt zapravo neformalno nametnuo Šeparović, što zapravo nije točno.
Koliko su u dobrim odnosima bili Šeparović i Vesna Škare-Ožbolt najbolje se vidjelo 2000 godine, kada je Vesna Škare-Ožbolt opunomoćila Miroslava Šeparovića da je zastupa kada se činilo da bi ona mogla kazneno odgovarati zbog privilegiranog zajma koji je dobila devedesetih od Ministarstva vanjskih poslova. Riječ je o kreditima ukupne vrijednosti 1,4 milijuna maraka, koje su prema odabiru tadašnjih čelnika MVP-a Mate Granića i Ive Sanadera dobili najzaslužniji djelatnici MVP-a. Na tom se popisu našla i Vesna Škare-Ožbolt, iako formalno nije radila u MVP-u. Ona je tada tvrdila da je 1993. privatno podigla kredit u Privrednoj banci s kamatom od 10 posto, ali da je poslije na inzistiranje Franje Tuđmana dobila mogućnost da kamatu snizi na četiri posto te da joj se rata smanjila s tisuću na sedamsto maraka.
Kaznenog progona na kraju nije bilo pa nije bilo niti potrebe da je Šeparović brani. Dolazak Vesne Škare-Ožbolt na čelo Ministarstva pravosuđa podudario se sa svojevrsnim političkim povratkom Miroslava Šeparovića. On se nakon pobjede Ive Sanadera u stranačkom obračunu s Ivićem Pašalićem ponovo aktivirao u stranci koju je potkraj devedesetih zbog Pašalićevih prljavih zakulisnih igara napustio. Kao razmjerno iskusan političar u obnašanju državnih dužnosti, ali i veliki znalac pravosuđa i pravosudnog sustava, Šeparović je utjecao i utječe na stranačku politiku u tom području. Premda je nominalno tek odvjetnik s nekoliko unosnih klijenata, Šeparović je imao važnu ulogu i u nekim aferama koje su za HDZ i premijera Sanadera bile vrlo neugodne.
Tu je prije svega riječ o aferi u kojoj je POA pokušala ucijeniti novinarku Helenu Puljiz i od nje tražila informacije koje bi mogle kompromitirati Stjepana Mesića u tada predstojećoj predsjedničkoj kampanji. Šeparoviću su neki njegovi kolege u Vijeću za civilni nadzor, koje je ispitivalo okolnosti te afere, zamjerili da je pokušao manipulirati članovima Vijeća, da je predlagao da se žrtva Helena Puljiz podvrgne poligrafu, ali ne i agenti POA-e, te da je općenito htio napraviti maksimalnu kontrolu štete za HDZ. On je sve to opovrgnuo. No angažman koji su mu pripisivali zasigurno mu je dao i dodatni utjecaj u provođenju stranačke politike u nekim segmentima.
Krugovi bliski Vesni Škare-Ožbolt tvrde da je Šeparović nekoliko puta intervenirao pri imenovanju nekih čelnika sudova u Hrvatskoj na nižim razinama. Navodno je zbog Šeparovićevih sugestija čak premijer Sanader telefonom urgirao kod Vesne Škare-Ožbolt radi nekih imenovanja. Ona nije bila sretna zbog tih intervencija, a navodno je i Šeparovića izravno zamolila da više ne intervenira preko Sanadera za neke svoje ljude.
On je očigledno nije poslušao te se aktivno uključio u lobiranje za šefa Županijskog suda u Zagrebu. Šeparović je prijatelj i s Ivanom Turudićem i s Đurom Sessom, obojicom kandidata za tu dužnost. Krugovi bliski HDZ-u tvrde da su ga informacije o lobiranju za Turudića uznemirile ponajviše zbog sudskog slučaja u kojem su nedavno obojica sudjelovali.
Riječ je o otmici malodobnog sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca. Turudić je u tom slučaju sudio, a Šeparović je bio Zagorčev odvjetnik. Turudić je prije nekoliko mjeseci nepravomoćno osudio osumnjičene otmičare na zatvorsku kaznu. Među njima je i Hrvoje Petrač. Pretpostavlja se da je državni vrh sa Šeparovićem neformalno podržao Turudićevu kandidaturu za šefa Županijskog suda upravo zbog te odluke.
Čim je ministrica pravosuđa poništila natječaj za predsjednika Županijskog suda, Jutarnji i Večernji list podsjetili su da su britanski špijuni u non-paperu Turudića spominjali kao suca kojeg je korumpirao Hrvoje Petrač i kojeg smatraju jednim od glavnih financijera odbjegloga generala Ante Gotovine. Dokument se u POA-i pojavio nekoliko tjedana prije nego što je Turudić donio nepravomoćnu presudu u slučaju otmice Tomislava Zagorca, a Nacional je o njegovu postojanju javnost informirao nedugo nakon nepravomoćne presude.
Osim Đure Sesse, predsjednika Udruge hrvatskih sudaca i Turudićeva protukandidata na natječaju za šefa Županijskog suda, Turudića nakon izravnih Nacionalovih upita ni Vlada ni Vrhovni sud nisu uzeli u zaštitu, čime su potkopali njegov ugled i potaknuli sumnje da hrvatski suci donose odluke pod pritiscima. Turudić u razgovoru za Nacional nije htio komentirati zašto ga nitko nije htio uzeti u zaštitu, a optužbe je nazvao suludima i besmislenima. Potpora u kandidaturi moguća je kompenzacija zbog tog Vladina propusta.
Međutim, za Šeparovića je cijeli slučaj dodatno neugodan jer je on kao zainteresirana strana sudjelovao u tom slučaju pa se može nagađati da je on za Turudića lobirao i iz nekih drugih razloga. Za Šeparovića je neugodna već i činjenica da je s Turudićem prijatelj jer bi se i zato moglo postaviti pitanje je li Turudić u tom slučaju mogao presuditi posve nepristrano. Vjerojatno je zbog svih tih okolnosti Šeparović s priličnom nelagodom pročitao da se doznalo da je sa Sanaderom i Šeksom najgorljivije lobirao za Turudića.
Krugovi bliski Šeparoviću ističu da on misli da iza svih tih informacija stoji Vesna Škare-Ožbolt. Također tvrde kako on vjeruje da je Vesna Škare-Ožbolt na njega ljutita zato što je svojedobno branio Matu Granića u aferi u kojoj je Uskok njega i Darinka Bagu, direktora Končara, sumnjičio za podmićivanje, a koja je doživjela pravosudni fijasko. Vesna Škare-Ožbolt tada je već bila ministrica pravosuđa i politički se razilazila s Matom Granićem. Krugovi bliski Šeparoviću tvrde da joj nije bilo drago što je on odlučio braniti Granića, da je ona to doživjela kao osobnu izdaju te da ona zato neslužbeno novinare dezinformira o njegovim aktivnostima.

Vezane vijesti

Rošada mjesta Čačić - Pusić

Rošada mjesta Čačić - Pusić

Ono što je Nacional najavio prije više od dva mjeseca trebalo bi se, prema svim najavama, i ostvariti u subotu, 9. veljače, na sjednici Središnjeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika