06.02.2003. / 00:00

Autor: Sandra Milković

EUROPSKA UNIJA

UZ REKORDNU NEZAPOSLENOST, NJEMAČKOJ PRIJETI I NOVČANA KAZNA

UZ REKORDNU NEZAPOSLENOST, NJEMAČKOJ PRIJETI I NOVČANA KAZNA

Njemačka je zabilježila novi rekord nezaposlenosti. Prema podacima Savezne ustanove za rad, u siječnju je bez posla bilo četiri milijuna i 623 tisuće osoba. Stopa nezaposlenosti popela se na više od 11 posto. Osobito zabrinjava nerazmjeran rast nezaposlenosti na istoku Njemačke. Gotovo dvije trećine novih nezaposlenih otpadaju na područje bivšeg DDR-a. Na istoku se stopa nezaposlenosti popela na 19,5 posto, što je najviše od ponovnog ujedinjenja.
Vlada je pokušala izaći iz krize pokretanjem konjunkture poreznom reformom, ali se preračunala. Rezultat je bila rupa u državnom proračunu i novo zaduženje od više od tri posto BDP-a, suprotno maastrichškim kriterijima stabilnosti eura. Kancelar Gerhard Schroeder navodno razmišlja o odustanku od planirane porezne reforme i o popunjenju proračuna novim zaduženjem, ali bi u tom slučaju Njemačka mogla oo EU dobiti novčanu kaznu i to u visini od 10 milijardi eura.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika