06.08.2005. / 14:10

Autor: Marijana Zrinjski

TERORIZAM

Islamski klerik usporedio Blaira s Hitlerom

Upravitelj Centralne džamije u Biminghamu Mohammed Naseem u intervjuu za BBC Radio 4 usporedio je britanskog premijera Tonya Blaira s Hitlerom. Takvu usporedbu napravio je osvrćući se na prijedlog uvođenja strožih antiterorističkih mjera britanske vlade, za koje Naseem smatra da su usmjerene prema muslimanskoj zajednici u Britaniji baš kao što su mjere Hitlerovog režima bile usmjerene prema židovima. «Hitler, koji je demokratski izabran, strašio je njemački narod da su mu Židovi prijetnja i tako počeo proces eliminacije židovskog naroda, i tu vidim sličnosti», izjavio je Naseem.

Britanski premijer Tony Blair najavio je u petak oštrije mjere u borbi protiv terorizma. Ubuduće će Britanija deportirati sve strance koji promiču nasilje i teror, javile su svjetske agencije. Zbog toga će se unijeti i promjene u Zakon o ljudskim pravima. Policija će tako moći lakše upadati u džamije i progoniti propovjednike koji šire mržnju. Osim toga Britanija će zabraniti ulazak u zemlju svakome koga smatra sigurnosnom prijetnjom. Blair je naglasio da i muslimanske zajednice u Britaniji podupiru nove mjere jer se žele zaštiti od ekstremista u svojim redovima. Najava ovih mjera tumači se i kao reakcija premijera Blaira na video poruku zamjenika vođe terorističke skupine Al Qaide, Aymana al Zawahirija na arapskoj televiziju u kojoj je zaprijetio novim napadima na Britaniju i SAD. Zawahiri je također poručio da predstavnici tih zemalja zbog svoje politike prema Iraku i ostalim muslimanskim zemljama sami snose krivnju za terorističke napade. Blair je skupa s predsjednikom SAD-a Georgeom Bushem odbacio takve tvrdnje.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika