Objavljeno u Nacionalu br. 509, 2005-08-15

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Loša imitacija imitacije

'Efekt vampira' samo je izlika za akcijske vratolomije, a pokazuje da je hongkonški film posve potpao pod poguban utjecaj Hollywooda

Dean ŠošaDean ŠošaNajpopularniji azijski glumac Jackie Chan, čije se lice smiješi s omota DVD izdanja filma "Efekt vampira", posljednjih se godina udomaćio u Hollywoodu. Američkim gledateljima Chan se pokušao svidjeti još početkom 80-ih, no njegov prvi izlet u Hollywood završio je neuspješno. Ipak, Chanov put nije bio uzaludan: talentirani komičar i akrobat, koji je nastupao i u Pekinškoj operi, u Americi je gledao filmove nijemih velikana poput Bustera Keatona i Harolda Lloyda. Oduševljen njihovim fizičkim humorom, nijemom akcijom i slapstickom uopće, Chan se vratio kući spreman za velike stvari i preuzeo veću kontrolu nad svojim filmovima. Rezultat su bili filmovi poput "Projekta A" koji su opravdavali usporedbe Chana s Lloydom i Keatonom, akcići sličniji plesnjacima Freda Astairea i Ginger Rogers negoli tadašnjim akcijskim filmovima.
Ipak, Chan od Hollywooda nije odustao. Američku slavu donijeli su mu tek posljednjih godina nastupi u filmovima "Gas do daske" 1 i 2, "Šangajski vitezovi" i "Šangajsko podne". Cijena hollywoodskog proboja bila je ipak velika, Chan je postao druga violina tipova poput Owena Wilsona, Chrisa Tuckera ili Stevea Coogana ("Put oko svijeta u 80 dana"), koji bi u nekim boljim vremenima u njegovim filmovima dobili eventualno pokoju minutu. Epizodist u Americi, Chan je u filmu "Efekt vampira" gostovao kao epizodist i u svojoj domovini. Činjenica da njegovo lice dominira omotnicom DVD izdanja svjedoči o staroj sklonosti domaćih distributera da za potrebe reklame filmova epozodiste rado pretvaraju u glavne glumce.
Akcijska komedija "Efekt vampira" jedan je od onih filmova čija se ocjena da izvesti iz same priče. Pokretač fabule "Efekta vampira" je vampir sa zapada koji putuje svijetom i ubija druge vampire, prisvajajući tako njihove moći. Stranom, zapadnom vampiru osvajaču suprotstavljaju se azijski borci protiv vampira a pomaže im i jedan domaći vampirski princ, zaljubljen u sestru glavnoga lovca.
Priča filma samo je izlika za brojne akcijske vratolomije, no njezin okvir jednostavno tjera na jedan zaključak: baš kao i junacima filma koje progoni zapadni vampir, hongkonškom filmu prijeti opasnost od globalizacije. Uoči pripojenja Hong Konga Kini, mnogima se činilo kako će jednu od najzanimljivijih svjetskih kinematografija uništiti čvrsti državni okovi jednog od posljednjih bastiona komunizma. Krajem 90-ih, kada je hongkonški film proživljavao ozbiljnu krizu, o tome se moglo spekulirati, no danas, kada je Kina duboko zagazila u kapitalizam, čini se da je najveća opasnost koja hongkonškim filmovima prijeti to da počnu nalikovati sivim hollywoodskim filmovima poput već spomenutih Chanovih uspješnica "Gasa do daske" i "Šangajskog podneva".
Da je "Efekt vampira" snimljen prije 20 godina, u režiji Jackieja Chana ili nekog njegova bliskog suradnika, blesava pričica poslužila bi, vjerojatno, samo kao okvir za neviđene Chanove akcijske parade i apsurdni humor. Nažalost, "Efekt vampira" je snimljen 2003. i pričica je ponajprije izlika za demonstraciju (visoke) razine na kojoj se nalaze hongkonški CGI majstori. Donedavno je Hollywood bio taj koji je oponašao Hong Kong i kupovao njegove najdarovitije redatelje, a sada Hong Kongu izgleda prijeti opasnost od pretvaranja u imitaciju zapada, odnosno imitaciju imitacije. Sve u svemu, "Efekt vampira" jedna je bezvezna komedija u kojoj kompjutorski efekti pobjeđuju nad pričom, karakterima i humorom.
Chan je po svemu sudeći davno izgubio želju za imalo ambicioznijim bavljenjem filmom, no njegova je epizodna uloga čovjeka čija svadba igrom slučaja preraste u lakrdiju odlična i unutar slabe cjeline djeluje kao ostatak nekog davno snimljenog Chanova materijala koji nije ušao u konačnu verziju nekog od njegovih boljih filmova snimljenih 80-ih 20. stoljeća.

Ching gei bin, hongkon. akc. fant. komedija, 2003.
R: Dante Lam
GL: Ekin Cheng, Charlene Choi, Gillian Chung, Jackie Chan
FILM: 1
DVD: 1

MJESEČEV MAČ
DISCOVERY
DVD+VHS
Korejske filmove distributeri nam serviraju na kapaljku, uskraćujući nam desetke intrigantnih naslova zbog kojih ova kinematografija slovi za jednu od trenutačno najzanimljivijih. Filmovi koje smo dosad gledali u redovitoj distribuciji ("Shiri", "Musa", "Oldboy") bile su furiozno režirane kombinacije arta i žestokog nasilja. Povijesna akcijska slikovnica "Mjesečev mač" može se pohvaliti solidno režiranim borilačkim prizorima, no "artu" nigdje ni traga. "Mjesečev mač" svakako vrijedi pogledati prije "Kuće Letećih bodeža" jer će u protivnom dojam osrednjosti koji film ostavlja biti još snažniji. Hvala distributerima za bilo koji korejski film, no odabir je morao biti malo stroži, jer ćemo iduće korejsko ostvarenje vjerojatno opet čekati mjesecima.

Cheongpung myeongwol, južnokor. akc. pov. spektakl, 2003.
R: Kim Ui-seok
GL: Choi Min-su, Jo Jae-hveon, Kim Bo-gyeong
FILM 3
DVD: 1

PROKLETSTVO PRSTENA
BLITZ
DVD+VHS
Ove zime u kinima nas očekuju ambiciozne "Narnijske kronike", pokušaj osvajanja publike Jacksonova "Gospodara prstenova" u režiji talentiranoga Andrewa Adamsona ("Shrek"). Do tada, ljubitelji mača, magije i mitologije vrijeme mogu prikratiti raskošno produciranim njemačkim TV filmom "Prokletstvo prstena", suvremenom obradom klasične sage o Nibelunzima koja je bila jedna od inspiracija Tolkienu za njegove "Prstenove". "Prokletstvo prstena" svjetlosnim je godinama daleko od Jacksonova epa, no riječ je o sasvim korektnoj TV konfekciji u kojoj se da pronaći pokoji zanimljiv glumac, poput prastarog Maxa von Sydowa, čiji je nastup glavni adut filma zaboravljenog redatelja Ulija Edela ("Posljednji izlaz za Brooklyn").

Curse of the Ring / Die Niebelungen, njem.-tal.-brit.-am. pustol. fantazija, 2004.
R: Uli Edel
GL: Benno Furmann, Kristanna Loken, Julian Sands, Max von Sydow
FILM: 2
DVD: 1

OKUPLJANJE
UCD
DVD+VHS
Talentirana Christina Ricci, jedna od najzanimljivijih mladih američkih glumica 90-ih godina ("Ledena oluja", "Sanjiva dolina") još se uvijek odbija pokoriti hollywoodskim kalupima, preferirajući nastupe u oskudnije budžetiranim, često "nezavisnim" filmovima. Takav stav podebljao je njezinu filmografiju za nekoliko zanimljivih ostvarenja, ali još više osrednjih i slabih filmova među kojima je i okultni triler "Okupljanje". U rukama talentiranijih filmaša, zanimljiva okvirna situacija "Okupljanja" mogla je prerasti u solidan triler, no redatelj Brian Gilbert i scenarist Anthony Horowitz počastili su nas samo još jednim rutinskim filmom zanimljiva zapleta i posve promašenog raspleta koji bi, da u njemu ne glumi Christina Ricci, bio posve nezanimljiv.

The Gathering, brit. am. triler, 2002.
R: Brian Gilbert
GL: Christina Ricci, Kerry Fox, Ioan Gruffudd, Stephen Dillane
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika