24.06.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ŠVEDSKA - PODGORICA

INTERPOL STEŽE OBRUČ OKO BALKANSKOG ŠVERCERA CIGARETAMA STANKA SUBOTIĆA - CANETA

INTERPOL STEŽE OBRUČ OKO BALKANSKOG ŠVERCERA CIGARETAMA STANKA SUBOTIĆA – CANETA

Interpol je započeo lov na Stanka Subotića – Caneta, najvećeg švercera cigaretama na Balkanu, piše crnogorski dnevnik „Dan“ u broju od ponedjeljka. Obruč oko Caneta, srbijanskog kriminalca, kojemu je HDZ-ova vlast dala hrvatsko državljanstvo, počeo se stezati nakon što se pripadnik jugoslavenske tajne policije predao švedskoj policiji i ustvrdio da je imao zadatak locirati kretanje podgoričkog biznismena Ratka Đokića, kako bi ga Canetovi ljudi ubili.
Đokić već dvije godine živi u Švedskoj kao politički azilant pod policijskim nadzorom, a spreman je svjedočiti protiv Caneta i otkriti ključne podatake o švercu cigaretama i drogom iz Jugoslavije na evropsko tržište.
Šveđani su najavili uključenje u istragu talijanskih i grčkih istražitelja koji su zainteresirani za Canetova nedjela počinjena u tim zemljama. Osim njih, u istragu su se uključili SAD, Njemačka i neke druge evropske zemlje.
Sumnja se da je čak 90 posto švercanih cigareta nelegalno proizvedeno u tajnim tvornicama izgrađenima u Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i na Kosovu.
Švedska policija je posebno zainteresirana za podatke o osobama iz najviših jugoslavenskih političkih krugova koji od policijskog progona štite Subotića.
„Subotić manipulira pojedinim ljudima u policiji i pravosuđu pomoću kojih se obrušava na one koji ga razotkrivaju. Nitko mu ništa ne može jer ima zaštitu na najvišem nivou”, rekao je Đokić švedskim istražiteljima.U izjavi švedskoj policiji, Đokić je potvrdio podatke objavljene u Nacionalu da je Subotić nelegalnim poslovima zaradio oko milijardu njemačkih maraka.
Zemlje Evropske Unije su zbog Canetovog krijumčarenja cigaretama izgubile 15 milijardi njemačkih maraka, i najvjerovatnije će zbog toga tražiti odštetu od Crne Gore.

Vezane vijesti

SAD 'impresioniran' hrvatskom policijom

SAD 'impresioniran' hrvatskom policijom

Čelnik bečkog ureda Američke agencije za borbu protiv droge (DEA) Ira Israel pohvalio je danas hrvatske policajce koji su višemjesečnom akcijom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika