17.08.2005. / 12:49

Autor: Hrvoje Perinić

OSJEČKA UBOJSTVA

Krunoslav Olujić, bivši osječki tužitelj: Policija je svjesno opstruirala rad Odvjetništva

Bivši osječki javni tužitelj Krunoslav Olujić oštro je reagirao na indirektne optužbe Petra Kljaića predsjednika osječkog suda za vrijeme rata, da Sud nije mogao procesuirati ubojstva i vršiti bilo kakve istrage jer tužitelj nije pokretao istragu, koje je on iznio u intervjuu u ovotjednom broju Nacionala. «Petar Kljaić je još jednom pokazao stručnoj i široj javnosti da mu je pravo slabija strana te da tada, kao predsjednik Okružnog suda nije poznavao propise o organizaciji pravosuđa, Državnog odvjetništva, pa ni odredbe zakona o kaznenom postupku, kojima je sve regulirano u detalje» kazao je Olujić. «Državno Odvjetništvo je zaprimilo kaznene prijave od policije i ujedno ih registriralo i uvodilo u odgovarajuće upisnike. Ako se je radilo o poznatom počinitelju i ako je postojalo dovoljno dokaza Odvjetništvo je išlo prema Sudu zahtjevom za provođenje istrage, a nakon završenog istražnog postupka, eventualno i optužnicom. U većini slučajeva radilo se je o nepoznatim počiniteljima. Odvjetništvo je tada od nadležne Policijske Uprave tražilo prikupljanje potrebnih obavijesti radi otkrivanja počinitelja kaznenog djela i načina njegovog izvršenja», kazao je Olujić i Kljaićeve navode nazvao konfabularnim. Šef Policije je u to doba bio Mato Šalinović, kojeg je Kljaić imenovao.

Olujić Kljaićeve izjave smatra bacanjem prašine u oči javnosti. Kao primjer toga ističe Klajićevu tvrdnju da nije imao nikakve ovlasti nad sucima i policijom i posebice istragom: «Vi morate uzeti u obzir da je on određivao koji sudac će raditi na istrazi tzv. rasporedom poslova i da je određivao predsjednika istražnog centra. A i on je postavio načelnika Policijske Uprave Matu Šalinovića».

Također je i komentirao Kljaićev rad kao predsjednika Suda u Osijeku: «Da je Kljaić obavljao svoju dužnost, umjesto što je Sud raspustio i uveo dežurstva, da se je stvarno brinuo o njegovom radu u Osijeku bi pravna država bila prisutnija.» Olujić je također naveo i čime se je još Kljaič bavio u to vrijeme: «Osim dužnosti predsjednika suda, kojemu je glavna zadaća bila očistiti Osječki okružni sud i pripadajuće Općinske sudove od nepodobnih sudačkih kadrova i sudaca srpske nacionalnosti, bio je i predsjednik općinskog odbora HDZ-a u Osijeku, paradirao u vojnoj uniformi Osijekom u svojstvu člana zapovjedništva obrane grada i obavljao dužnost predsjednika vojno stambene komisije». Kljaić je napustio Osijek tijekom 1991. i otišao u inozemstvo i vratio se je tek nakon 3. siječnja 1992. kada je već bilo jasno da Osijek neće pasti kaže Olujić, a na njegov izričit upit o tom izbivanju Glavaš mu je naknadno dao opravdanje da je Kljaić po njegovom nalogu išao prikupljati pomoć za obranu grada.

Bivši osječki javni tužitelj osvrnuo se je i na Glavašev istup u javnosti kada je na konferenciji za novinare mahao  sa popisom žrtava i počinitelja  koji je navodno dobio tajnim kanalima : «Mi nikada u Državnom odvjetništvu ni na opetovane zahtjeve, nismo dobili odgovarajuće podatke na koje se Glavaš poziva i navodno posjeduje, što samo potvrđuje moju tadašnju sumnju da je policija svjesno opstruirala rad Državnog odvjetništva u otkrivanju počinitelja. Mi taj popis s kojim je Glavaš mahao nikada nismo dobili.»                

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika