24.06.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

GENETIČKA HRANA

UNATOČ ZABRANI UVOZA, GENETIČKA HRANA PRISUTNA U HRVATSKOJ

SAD I DALJE NASTOJE SPRIJEČITI DA SE U HRVATSKOJ DONESE ZAKON O ZABRANI UVOZA GENETIČKE HRANE

UNATOČ ZABRANI UVOZA, GENETIČKA HRANA JE PRISUTNA U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je na snazi privremena zabrana uvoza genetski modificirane hrane, no kako se sa donošenjem konkretnog zakona, koji bi regulirao to pitanje, odugovlači, pa stoga ne postoje efikasni mehanizmi kontrole uvoza i kretanja takve hrane na hrvatskom tržištu, u Hrvatsku genetička hrana pristiže odasvuda, tvrdi Zelena akcija. Opasnije od genetičke hrane, koju potrošači uvijek mogu sabotirati, je genetski modificirano sjemenje.
Iako je izvjesno da će Hrvatska, unatoč kontinuiranom američkom pritisku, vjerojatno zakonski privremenu zabranu uvoza genetski modificiranih proizvoda pretvoriti u trajnu – jer ima podršku od 80% građana – postavlja se pitanje koliko Hrvatskoj odugovlačenje donošenja toga zakona nanosi štete. Naime, jedna od rijetkih razvojnih strategija hrvatske vlade koja je dobila pozitivne ocjene je projekt pod nazivom «NO GMO», pokrenut prošlog ljeta, čime se Hrvatska, uslijed europskog zaziranja od takve hrane, nastojala orijentirati na proizvodnju zdrave hrane – za što ima idealne uvijete – te prikazati kao ekološka zemlja. Takva strategija razvoja nesumnjivo bi polučila pozitivne efekte ne samo u gospodarstvu već i u turizmu. Međutim, kada se jednom uveze genetički modificirano sjeme, npr. kukuruza, zemlja se smatra kontaminiranom – kontaminacija se prenosi i na konvencionalno sađene biljke putem peludi i insekata – pa sve tvrdnje i strategije vezane uz proizvodnju zdrave hrane bivaju neutemeljene. Prema tvrdnjama Zelene akcije takvo sjemenje je već uvezeno u Hrvatsku!
SAD su najveći proizvođači genetski modificirane hrane u svijetu. Obzirom na moratorij zemalja Europske Unije na uvoz takve hrane, Amerikanci su se orijentirali na zemlje Istočne Europe koje to pitanje nemaju zakonski regulirano. Preostaje za vidjeti koliko je hrvatska vlada vješta u manevriranju između zadovoljenja nacionalnog interesa i međunarodnog pritiska.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika