Objavljeno u Nacionalu br. 510, 2005-08-22

Autor: Ante Pavić

'Odlazim iz Hagene do kraja 2006.'

Dragan Kovačević: Iza sebe ostavljam 1,2 milijuna osiguranika koji raspolažu imovinom od 10 milijardi kuna

NACIONAL: Najavljujete odlazak s mjesta ravnatelja HAGENE. Koji su razlozi tome i što ćete raditi?
- Najavio sam da ću na mjestu na kojemu sam sada ostati do kraja ove godine. Nije bilo pritisaka i smatram da je naš tim napravio sve što se moglo u ovom projektu mirovinske reforme, dakle dugoročno jako kvalitetan posao, pogotovo ako se uzme u obzir da smo počeli od nule. Sve ostalo što slijedi stvar je tehnike. Naša se reforma u svijetu percipira kao jedan od najuspješnijih modela mirovinske reforme. Vrijeme je da nakon uspješno odrađena posla krenem u nove izazove i sasvim sam blizu odluci da se do kraja godine priključim timu koji će raditi na jednom velikom projektu koji će imati sasvim novi pristup i važnu ulogu u razvitku gospodarstva Republike Hrvatske.

NACIONAL: Mirovinska reforma u Hrvatskoj počela je prije više od tri godine. Kolika je trenutačna imovina kojom raspolažu mirovinski fondovi?
- Imovina mirovinskih fondova dostigla je razinu od deset milijardi kuna dugoročnog investicijskog kapitala. Pojednostavljeno rečeno, milijun i dvjesto tisuća osiguranika raspolaže s deset milijardi kuna. Taj je podatak to zanimljiviji ako se uzme u obzir da je riječ o projektu koji je krenuo od nule i on na najbolji način pokazuje da se u Hrvatskoj vrlo transparentno može napraviti uspješan projekt.

NACIONAL: S obzirom na to da državne obveznice čine najveći dio portfelja mirovinskih fondova, koliki rizik predstavlja prezaduženost države za cijeli sustav?
- Sustav se ne može raspasti. Rizik uvijek postoji, njega se ne može izbjeći jer svako je ulaganje rizično pa tako i u obveznice, pitanje je samo koliki je stupanj tog rizika. Jasno je da ga porast duga države povećava, no moram istaknuti da su hrvatske obveznice u sadašnjem trenutku sigurne i one su jamstvo određenog dobrog prinosa. Mojoj tvrdnji u prilog ide činjenica da strani ulagači rado kupuju državne obveznice Republike Hrvatske jer je makroekonomska situacija stabilna. Trebam naglasiti i da mirovinski fondovi sve više svoju strukturu portfelja diverzificiraju što znači da osim državnih obveznica, ulažu i u druge vrijednosnice.

NACIONAL: Kreće se u stvaranje jedinstvene regulatorne agencije koja bi ujedinila sve postojeće, pa tako i HAGENU. Kakvo je vaše mišljenje o tom projektu i jesu li vam nudili jedno od čelnih mjesta u toj agenciji?
- Načelno nisam protiv takve ideje, no smatram da se u ovom trenutku ne ide u dobru smjeru i da se opet prebrzo donosi ad hoc rješenje bez dovoljno analize i stručne podloge. Taj način može se pokazati i dobrim, ali je sigurno da je potrebno najmanje godina dana da se na pravi način pripremi zakonska regulativa i transparentno udruživanje regulatornih agencija. Naš je prijedlog da se napravi jedinstvena institucija nadzora bankarskog i nebankarskog sektora. Cijeli projekt još nije do kraja definiran pa tako ni tko će biti na čelu te agencije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika