Objavljeno u Nacionalu br. 510, 2005-08-22

Autor: Robert Bajruši

GAZETA

Članice EU i dalje podijeljene oko pregovora s Hrvatskom

"Prilični smo pesimisti u vezi s mogućnostima početka pregovora s vašom zemljom", izjavili su u neformalnim razgovorima održanim prošlog tjedna za Nacional neki veleposlanici članica Europske unije akreditirani u Zagrebu. Prema njima, pozitivni aspekt sadašnje situacije je u tome da se proširio broj zemalja koje makar i suzdržano podržavaju hrvatski zahtjev. Do sada su to bile Austrija, Slovenija, Mađarska i Slovačka, a sada su im se pridružile Poljska, Češka, Malta, Grčka i baltičke zemlje, a podrazumijeva se i pozitivno mišljenje Nijemaca. Na drugoj strani ostaju Velika Britanija, Švedska, Finska i Nizozemska, a upitno je stajalište Francuske koja se poslije neuspješnog referenduma o prihvaćanju europskog ustava počela suprotstavljati daljem širenju Unije. Loša je i okolnost da samo Austrijanci i Slovenci otvoreno lobiraju za Hrvatsku.

  Za razliku od njih neki domaći diplomati vjeruju kako Hrvatskoj ide u prilog početak predsjedavanja Velike Britanije. Dobri diplomatski običaji nalažu neutralno ili barem umjereno ponašanje zemalja koje u tom trenutku predsjedavaju EU tako da Britanci neće biti frontmeni kada se radi o zaustavljanju Hrvatske. Unatoč svemu upitno je u kojoj mjeri sadašnja situacija pomaže službenom Zagrebu, skeptični su ovdašnji veleposlanici.

  Među njima je i predstavnik jedne od država koje nisu sklone početku pregovora. Prema njegovim riječima proteklih mjeseci, otkako je Ivo Sanader najavio provedbu Akcijskog plana koji bi trebao rezultirati uhićenjem ili detektiranjem Ante Gotovine, nije zabilježen nikakav vidljiviji napredak. Jedina nada je da hrvatske vlasti idućih desetak dana uspiju uvjeriti Carlu Del Ponte kako postoje određeni rezultati. Ovakav rasplet prilično je upitan budući da se Vlada nije držala obećanja koja su dana početkom ljeta. Tada je Sanader najavio kako ni jedan dužnosnik državne administracije koji je uključen u lov na Gotovinu – a logikom stvari u tome je bar polovica Vlade – neće ići na godišnji odmor. Obećanje nije trajalo ni tri tjedna jer su početkom kolovoza Sanader i svi ministri otišli na more, a slijedio ih je skoro cjelokupni personal policije i tajnih službi te Državnog odvjetništva. Čak i na primjeru ovako banalnog obećanja koje se može sažeti u rečenicu "Nema kupanja bez Gotovine" vidljivo je da se izvršnoj vlasti ne može vjerovati.

  Dosta će ovisiti, tvrdi Nacionalov izvor, i o skorašnjem neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije. Na rasporedu su tri teme: prevladavanje krize oko donošenja proračuna EU, početak i način pregovora s Turskom te tzv. problem balkanskih zemalja. Za Hrvatsku je najvažnija upravo treća točka vezana uz balkanski paket čije rješavanje počinje tijekom jeseni, a sadrži opciju dodjele datuma pregovora Makedoncima, rješenje stanja na Kosovu i potpisivanje SSIP-a sa Srbijom i Crnom Gorom. Ovoga proljeća formirana je jedinstvena energetska zajednica balkanskih država, a prije mjesec dana u Sofiji predstavnici Sanaderove vlade nisu se suprotstavili potpisivanju sporazuma o carinskoj uniji na Balkanu. Istina sve u okviru CEFTA-e, ali riječ je o zemljama bivše Jugoslavije plus Albanija. Iako je u ovom trenutku skoro nemoguće dati čvrstu prognozu razvoja odnosa između Hrvatske i EU, čini se kako pesimizam zagrebačkih diplomata ima čvrste temelje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika