Objavljeno u Nacionalu br. 510, 2005-08-22

Autor: Eduard Šoštarić

GAZETA

Darovima do napredovanja

Bivši hrvatski premijer Ivica Račan, predsjednik države Stjepan Mesić, a sada i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najzaslužniji su što je general pukovnik Mladen Kruljac spletom okolnosti munjevito i bez ikakvih posljedica za svoja prijašnja dokaziva nedjela i kriminalno ponašanje napredovao u vojnoj hijerarhiji. Prijelomni trenutak za Kruljčevu uspješnu vojničku karijeru dogodio se u rujnu 2000., kad je odbio potpisati pismo skupine generala Hrvatske vojske, sedmorice djelatnih, četvorice umirovljenih i jednog pričuvnog, koje su uputili javnosti i prozvali državni vrh za navodno omalovažavanje i kriminalizaciju Domovinskog rata. Državni vrh je spomenuto pismo smatrao pozivom na vojni udar. Kruljac je bio među rijetkim hrvatskim generalima proizišlim iz Domovinskog rata koji se svojim potpisom nisu profesionalno i vojnički kompromitirali, a takvo držanje nije moglo ostati nezapaženo u Vladi i Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Stjepan Mesić i tadašnji hrvatski premijer Ivica Račan vrlo pozitivnim su ocijenili njegovo držanje, a osim toga, iz Kruljčeva okruženja u to su vrijeme redovito u Ured predsjednika pristizale relevantne i pravodobne informacije o namjerama i ponašanju umirovljenih generala, što je državnom vrhu znatno pripomoglo u sprječavanju bilo kakvih ozbiljnijih incidenata. Zbog takvog držanja i lojalnosti Kruljac je stekao simpatije generala Petra Stipetića, tadašnjeg načelnika Glavnog stožera, a osobito bivšeg predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost Imre Agotića.

Kruljac je zbog takvih zasluga vrlo brzo imenovan zamjenikom zapovjednika Kopnene vojske, trećim čovjekom oružanih snaga, i to unatoč tomu što je kabinet generala i tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Petra Stipetića već dulje vrijeme raspolagao povećim dosjeom sigurnosnih službi Ministarstva obrane u kojem su pobrojani svi nasilnički ispadi Kruljca, tada još zapovjednika 6. zbornog područja Varaždin, na području Slavonskog Broda. Kruljčevo ponašanje bilo je u potpunosti nespojivo s časničkim zvanjem, a pogotovo s dužnošću koju će obnašati. Unatoč tomu general Stipetić predložio ga je za zamjenika zapovjednika Kopnene vojske, što je na kraju objeručke prihvatio i predsjednik Mesić.

Najnovije promaknuće Kruljca u čin general pukovnika, unatoč vrlo ozbiljnim optužbama njegovih suboraca da je zapovjedio ubojstvo civila nadomak Okučana, djelo je predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, a samo formalno i ministra obrane Berislava Rončevića. Šeksu je Kruljac, među ostalim, dobrodošao u obračunu s Branimirom Glavašem i Antom Prkačinom koji s Kruljcem već dulje vrijeme nije u dobrim odnosima. Također, odnosi na relaciji Šeks - Prkačin, najblaže rečeno, nisu prijateljski. Da je tome tako pokazuje i činjenica da je Šeks posve otvoreno optužio Prkačina kako stoji iza najnovijih napada na Kruljca. Osim toga, Kruljčevim promaknućem Šeks se nametnuo glavnim mentorom ministru obrane Berislavu Rončeviću koji je do jučer bio pod Glavaševim utjecajem. Šeks je svojim utjecajem u promicanju generala Kruljca zapriječio napredovanje drugim generalima koji su bili bliski s Glavašem, prije svega generalu Slavku Bariću koji je trenutačno na poziciji zamjenika načelnika Glavnog stožera. Nacionalovi sugovornici ističu kako bi izvanredno promaknuće Kruljca u čin general pukovnika zasigurno moglo proizvesti posljedice u kadroviranju vojnog vrha idućih mjeseci. Očekuje se da bi Kruljac mogao preuzeti zapovjedništvo nad cjelokupnom Kopnenom vojskom s obzirom na to da je čin general pukovnika prema ustroju HV-a previsok za dužnost zamjenika zapovjednika Kopnene vojske. To bi značilo da bi sadašnji zapovjednik Kopnene vojske general pukovnik Marijan Mareković vrlo vjerojatno mogao postati načelnikom Glavnog stožera HV-a, što mu je još obećao i premijer Račan. Takvim potezom spriječio bi se dolazak general pukovnika Slavka Barića, nekadašnjeg zapovjednika Zbornog područja Đakovo i sadašnjeg zamjenika načelnika Glavnog stožera, na mjesto načelnika Glavnog stožera umjesto Josipa Lucića. To bi označilo i definitivni obračun unutar oružanih snaga s ljudima koji su bili bliski sadašnjem osječko-baranjskom županu Glavašu. Nacionalovi sugovornici i dobri poznavatelji generala Kruljca ističu da je general vrlo šarmantan i dopadljiv u kontaktima s istaknutim političarima i visokim državnim dužnosnicima. Sklon je darivanju, komplimentima, ponizno se ponaša pred njima i zbog toga je stekao širok krug političkih simpatizera, od SDP-a do Hrvatskog bloka.

Još se prepričava događaj iz Varaždina od prije nekoliko godina, u vrijeme dok je Kruljac bio zapovjednik 6. zbornog područja. Posjetili su ga predstavnici saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i visoki dužnosnici MORH-a. Kako nam je rekao jedan od sudionika tog događaja, Kruljac ih je dočekao s pregršti darova od kojih su najmanje vrijedne bile slike. Darivali su se pištolji, sablje i slični vojnički rekviziti. Tadašnji ministar obrane Jozo Radoš i njegovi pomoćnici bili su oduševljeni neuobičajenim i nadasve dragocjenim darovima, primjerenijima za darivanje stranih državnika zaslužnih za promicanje ugleda Hrvatske u svijetu.

Kruljac je takvom gestom neupitno stekao naklonost MORH-ove garniture i spriječio bilo kakvo miješanje vojnih sigurnosnih organa u njegov “civilni” život, a priče o tamnoj strani njegove osobnosti koje su dolazile do najviših vojnih dužnosnika smatrane su podmetanjima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika