Objavljeno u Nacionalu br. 511, 2005-08-29

Autor: Dean Sinovčić

OD SIBIRA DO KALIFORNIJE

Šarapova teniska tvornica novca

Marija Šarapova, prva na WTA listi, zaradom je nadmašila Lindsay Davenport, Serenu i Venus Wiliams, Martinu Hingis, Chris Evert i Martinu Navratilovu koje su tenisom vladale prije nje

LIJEPA, VISOKA I ATRAKTIVNA Marija Šarapova predstavlja sportsku odjeću svog sponzora Nikea uoči nastupa na US Openu koji je počeo u ponedjeljakLIJEPA, VISOKA I ATRAKTIVNA Marija Šarapova predstavlja sportsku odjeću svog sponzora Nikea uoči nastupa na US Openu koji je počeo u ponedjeljakPrije 10 dana 18-godišnja Ruskinja Marija Šarapova postala je najbolja tenisačica prema službenoj svjetskoj rang listi. Ona nije najmlađa tenisačica kojoj je to uspjelo - četiri mlađe djevojke prije nje su osvajale poziciju broj jedan - ali je sigurno najveći teniski marketinški proizvod koji se ikad pojavio. Zahvaljujući svojoj ljepoti, visini od 184 cm i atraktivnosti, na godinu kao marketinški model zarađuje 15 milijuna dolara, koliko ni jedna tenisačica koja je bila najbolja na svijetu nije zarađivala. Potkraj sedamdesetih i početkom osamdesetih vladale su Martina Navratilova i Chris Evert, ali prva je bila lezbijka a druga mirna i povučena, u devedesetima je vladala Martina Hingis, mala prgavica koja je previše slušala svoju mamu, da bi na prijelazu stoljeća zavladale sestre Serena i Venus Wiliams koje zbog naglašeno sportskog izgleda nisu bile marketinški mamac u modnom svijetu. Isto se odnosi i na posljednji broj jedan s top-ljestvice Lindsay Davenport koju je Šarapova smijenila nakon 44 uzastopna tjedna njezine vladavine.

Prošla je godina bila ključna za Mariju Šarapovu. Osvojila je turnir u Wimbledonu kao prva Ruskinja i prva tenisačica visoka 180 cm koja je osvojila jedan od četiriju Grand Slam turnira. Na početku 2004. bila je 32 na ljestvici, a na kraju iste godine došla je do četvrte pozicije i to je bio dovoljan signal da najveće svjetske korporacije potpišu s njom brojne marketinške ugovore. Prije Šarapove, najveći teniski marketinški mamac bila je Anna Kournikova koja je prije pet godina zarađivala također 15 milijuna dolara godišnje od marketinga. Međutim, prije godinu dana objavljeno je kako Kournikova godišnje zarađuje šest milijuna dolara godišnje a za Šarapovu se bore najveće svjetske kompanije. Tako je TAG Heuer, prestižni švicarski proizvođač satova, potpisao s njom višegodišnji ugovor vrijedan milijun dolara na godinu. Prošle godine potpisala je trogodišnji ugovor s kompanijom Canon, koji joj donosi oko šest milijuna dolara a reklamirat će sve njihove proizvode, od digitalnih fotoaparata do fotokopirnih strojeva. Uz to, potpisala je višegodišnji ugovor i s proizvođačem mobitela Motorola, vrijedan pet milijuna dolara, te s kompanijom Parlux Fragrances koja je prije mjesec dana izbacila na tržište parfem koji se zove upravo Marija Šarapova što joj u višegodišnjem ugovoru donosi također pet milijuna dolara. Kad se zna da ona otprije ima ugovore s proizvođačem sportske opreme Nike, proizvođačem teniskih reketa Prince te kompanijom Speedminton, također proizvođačem sportske opreme, onda to objašnjava kako Šarapova od marketinških aktivnosti zarađuje 15 milijuna dolara na godinu. Tu nije kraj njezine poslovne promocije jer je potpisala ugovor i sa kompanijom Colgate Palmolive te će u Europi promovirati Palmolive deodorans. Šarapova je ušla i u svijet kompjuterskih igrica pa je potpisala ugovor s kompanijom I-play koja je proizvela igricu za mobilne telefone koja se zove «I-play Maria Sharapova Tennis». Uz sve to, Šarapova i njezin tim odbili su potpisati sličan ugovor s kompanijom Red Bull. S obzirom na to da se Red Bull najčešće pije s votkom i da je to omiljeno piće tinejdžera, zaključeno je da bi reklamiranje Red Bulla ugrozilo njezin imidž "čistunice". Otkako je i službeno postala najbolja tenisačica na svijetu, u sportskim se krugovima vjeruje da je Marija Šarapova "teška" 50 milijuna dolara. U teniskom marketinškom svijetu smatra se da je samo Andre Agassi jači proivod od nje jer on od marketinga godišnje zarađuje 22,5 milijuna dolara. Svi svjetski marketinški stručnjaci tvrde da je Šarapova marketinški san te da joj na ruku ide i to što dolaze iz Rusije, ogromnog marketinškog teritorija koje svjetske kompanije i dalje osvajaju.

Postavlja se pitanje hoće li tako mlada djevojka izdržati sav taj pritisak koji ide uz takvu slavu i sportske uspjehe. Tracy Austin, nekad jedna od najboljih američkih tenisačica, rekla je nedavno: "Pogledajte odakle ona dolazi, pogledajte u kakvim je uvjetima odrasla i shvatit ćete odakle joj snaga i volja za uspjehom."

Šarapova je rođena 19. travnja 1987. u sibirskom gradu Niaganu. Njezini roditelji Juri i Jelena živjeli su prije toga u Gomelu, drugom po veličini gradu u današnjoj Bjelorusiji, zajedno s Galinom, majkom Jurija Šarapova. U Gomelu je Marija, odnosno Maša kako je zovu njezini roditelji i baka, začeta, ali s obzirom na to da je Gomel blizu Černobila u kojem se 1986. dogodila nuklearna nesreća, njezini roditelji odlučili su pobjeći. Bili su u pravu jer Gomel i okolna mjesta danas imaju postotak tinejdžera oboljelih od raka među najvećima na svijetu. Pobjegli su u zapadni Sibir, u grad Niagan sa 70 tisuća stanovnika, gdje se zimi temperatura spušta do minus 40 stupnjeva a iznad grada su oblaci dima koji dolaze s obližnjih crpilišta nafte i plina. Upravo se ondje zaposlio otac Marije Šarapove, koji je zbog teških uvjeta rada zarađivao, za ruske uvjete, jako mnogo. Nakon četiri godine uštedjeli su dovoljno novca da mogu pobjeći iz Sibira i preseliti se u Soči, grad na obali Crnog mora. Upravo je ondje Marija Šarapova prvi put uzela teniski reket u ruke.

Budući da ju je otac često vodio na svoje teniske mečeve, ona je jednog dana, vjerojatno iz dosade, uzela reket u ruke i počela udarati po loptici. To je vidio ruski teniski trener Juri Jutkin te je zadivljen koordinacijom male Šarapove odmah ponudio njezinu ocu svoje trenerske usluge. Jedini je problem bio što se u to vrijeme, 1991. godine, u Sovjetskom Savezu koji se upravo raspadao kao država nije mogao naći reket koji bi odgovarao djetetu od četiri godine. Zato je Marija Šarapova igrala s reketom za odrasle. Jutkin kaže da je već dvije godine poslije, kad je Šarapova imala šest godina, shvatio da je riječ o izvanserijskom talentu. Kada je imala sedam godina, Juri Jutkin i Juri Šarapov odveli su je na prvi turnir u Moskvu. Kako se već tada u ruskim teniskim krugovima pročulo da se radi o velikom talentu, Jevgenij Kafelnikov, tada najbolji ruski tenisač, donio je iz inozemstva reket koji odgovara njezinu uzrastu. Na sreću, tom je turniru prisustvovala i Martina Navratilova koja je, impresionirana onim što je vidjela, odmah predložila njezinu ocu da odvede dijete na Floridu, u tenisku akademiju Nicka Bollettierija. Međutim, obitelj nije imala novca ni za put ni za boravak u Americi, ali je Juri Šarapov odlučio riskirati. Posudio je novac za dvije avionske karte te još 700 dolara za prve dane boravka. Za njega je to bio astronomski iznos i da se Marija Šarapova vratila iz Amerike kao netalentirana on bi, uz nisku prosječnu plaću u Rusiji, godinama morao vraćati taj dug. Na sreću, Bollettieri ju je zadržao u svom teniskom kampu, a Juri Šarapov radio je raznorazne povremene poslove kako bi normalno živio na Floridi i doveo ondje svoju suprugu Jelenu. Dvije godine poslije to mu je i uspjelo te se njegova supruga 1996. preselila u Miami. Marija Šarapova imala je tada devet godina i upravo je dobila snažnog sponzora, kompaniju IMG, čiji su klijenti najveća svjetska sportska imena. Oni su joj omogućili školarinu nakon čega se obitelj više nije morala financijski brinuti za svoju kćer. Bollettieri je imao pravo kad je primijetio njezine mogućnosti. Ona je postala deveta tenisačica koja je proizišla iz njegove škole i postala svjetski broj jedan. Prije nje u tome su uspjeli Seles, sestre Williams, Hingis, Agassi, Courier, Becker i Rios.

S 14 godina Šarapova se preselila u Kaliforniju kako bi je trenirao Robert Lansdorp, koji je radio s Peteom Samprasom, Tracy Austin, Lindsay Davenport i Anastasiom Miškinom, ali se obitelj nije odlučila na trajno preseljenje u Kaliforniju. Za svoj dom odabrali su gradić Bradenton na Floridi, gdje su prošle godine u svibnju kupili kuću za 2,7 milijuna dolara. Teniski napredak se vrlo brzo primjećivao i ona je 2003. na rang listi sa 180. došla na 32. mjesto. Ključni trenutak dogodio se 2004. na Wimbledonu kada je u finalu posve neočekivano pobijedila Serenu Williams. Bilo je jasno da će Šarapova vrlo brzo postati najbolja tenisačica svijeta. I što je za njezine protivnice najstrašnije, Nick Bollettieri tvrdi da kod nje još ima prostora za napredak.

Jedini problem koji i sada donekle ograničava Šarapovu je njezin rast. Naime, ona još raste pa je tako u posljednjih godinu dana narasla za četiri centimetara, prema nekim mjerenjima čak šest. Njezin rast nije istom brzinom pratilo i razvijanje mišića pa se vrlo lako ozljeđivala. Zato je ove godine morala otkazati dva velika turnira, u Los Angelesu i Torontu. Da nije bilo toga, Šarapova bi i prije postala najbolja tenisačica na svijetu. Kad je bila mlađa oni koji je ne poznaju mislili su da boluje od anoreksije, što je uvijek energično demantirala tvrdeći da obožava jesti, da tamani čokoladu i da bi uživala u McDonald'su kad bi joj dopustili. Uslijed tjelesne slabosti smatrala je da još ne može osvojiti Grand Slam turnir jer nema snage za dva tjedna vrhunskog tenisa, ali je samu sebe iznenadila u Wimbledonu.

Nakon osvajanja Wimbledona život Marije Šarapove preokrenuo se naopačke. "Odjednom sam počela dobivati gomilu darova, odjeću, proizvode za kosu i tijelo, cvijeće, cipele. Prošle godine za Božić shvatila sam da mi ne treba ništa jer sve imam", rekla je Šarapova koju je najviše oduševila čestitka modne kreatorice Stelle McCartney, kćeri Paula McCartneya, koja joj je uz čestitku zbog pobjede na Wimbledonu poslala i sunčane naočale iz svoje kolekcije. Međutim, da se tada 17-godišnja tenisačica ne bi djetinje zaigrala, pobrinuli su se njezin 43-godišnji otac Juri i njezin agent Max Eisenbud, koji se nalazi na čelu 15-članog tima koji se brine za Mariju Šarapovu. Oni u posljednjih godinu dana paze da predstave Šarapovu u što boljem svjetlu pa su je angažirali u humanitarnim projektima. Donirala je 10 tisuća dolara obiteljima žrtava tsunamija u Tajlandu, a za žrtve čečenskog napada u Beslanu darovala je porsche osvojen na turniru u Los Angelesu. Za Jurija se smatra i da se previše brine za svoju kćer i da mu nije problem prekoračiti granicu pristojnog ponašanja kad je treba zaštititi. Primjerice, prošle godine je osiguranje turnira u Los Angelesu moralo razdvajati njega i trenera Nadije Petrove protiv koje je Šarapova tada igrala. Marija Šarapova brani svog oca i ne smatra da je Juri previše upleten u njezinu sportsku karijeru. Iz navedenog sukoba s trenerom Nadije Petrove, koja je također Ruskinja, vidi se da Juri ne mari za zemljake te se vrlo brzo pročulo da se na turnirima diljem svijeta Šarapova ne druži previše s ostalim ruskim igračicama, kojih je posljednjih godina sve više. Rezultat toga je ne igranje Šarapove za reprezentaciju Rusije u Federation Cupu, ženskoj verziji Davis Cupa. Međutim, nedavno je objavljeno kako je postignut dogovor prema kojem će Šarapova igrati u Fed Cupu za Rusiju, ali ne ove godine. Tu ne prestaje utjecaj Jurija Šarapova. Nedavno je za jednog turnira objavio kako traži 100 tisuća dolara od novinara koji želi napraviti intervju s njegovom kćeri. Bio je to samo način da se riješi napasnih novinara jer je odlučio da njegova kći ne treba davati intervjue, a velike televizijske kompanije koje je žele intervjuirati dobiju samo tri minute za razgovor.

Za razliku od Jurija, majka Jelena potpuno je neprimjetna. Marija opisuje svoju majku kao vrlo mirnu i povučenu osobu koja uopće ne želi biti izložena bilo kakvoj medijskoj pozornosti. Jelena uopće ne prisustvuje ni treninzima ni mečevima svoje kćeri, pa tako nije bila u Wimbledonu prošle godine kad je Marija osvojila taj Grand Slam turnir. U tom trenutku ona se nalazila u avionu na letu od New Yorka do Miamija. Presretna zbog pobjede, Marija je s terena nazvala mamu zaboravljajući pri tome da joj je majka u avionu. Istodobno, njezina majka je na tv-ekranu u zrakoplovu vidjela završetak teniskog meča i trenutak kad je njezina kći zove telefonom. Zato je pristojno upitala stjuardesu može li uključiti svoj mobilni telefon jer je očigledno da je kći zove, što joj je stjuardesa i dopustila.

Zbog svoje predanosti tenisu, Marija Šarapova potpuno je zanemarila školu. Pohađa dopisnu srednju školu, testove polaže preko interneta, ali i sama kaže da joj škola u ovom trenutku nije prioritet, a s obzirom na stalna putovanja, nema vremena za učenje i pisanje domaće zadaće. Najgora joj je matematika, kaže kako joj se čini da ni uz najbolju volju i upornost neće moći položiti ispite iz matematike. Umjesto na učenje, slobodno vrijeme voli trošiti na shopping. Cipele su na vrhu prioriteta, kaže da ih ponekad kupuje bez osobitog razloga i iako kod kuće već ima deset sličnih pari ona će kupiti i jedanaesti.

Prema nekim tvrdnjama iz tima Marije Šarapove, ona planira prekinuti s tenisom u 25. ili 26. godini. Želi se oprobati u svijetu zabave, gluma je jedna od opcija, iako nikad u životu nije glumila. Druga opcija je dizajniranje modne odjeće. "Ne bojim se ničega jer se ne brinem za neuspjeh. Ne znaš dok ne probaš. Ako ne probaš, onda nisi uspio", jednostavno razmišlja Šarapova. A gdje su u cijeloj priči dečki, zavodnici? "Ona je potpuno posvećena tenisu i nema vremena za dečka. Da ga ima, ja bih to prva znala", rekla je baka Galina koja i danas živi u Gomalu u Bjelorusiji. Pa valjda baka zna.

Vezane vijesti

Nadbiskup Puljić pozvao Hrvate na jedinstvo

"Usprkos svim neprilikama koje smo prošli u nedavnome ratu, želimo svjedočiti pred Majkom Božjom Bistričkom da ostajemo svoji, prepoznatljivi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika