01.09.2005. / 16:00

Autor: Marko Ćustić

PREPORUKA IZDAVAČU: Ian McDonald, 'River of Gods'

Djeca ponoći u SF izdanju

Prvi u nizu članaka koji će popularizirati knjige pročitane u originalu i apelirati na izdavače da se prevedu na hrvatski

'River of Gods' sjevernoirskog pisca Iana McDonalda jedna je od najboljih knjiga koje sam pročitao ove godine. No zbog objektivnih nedostataka vjerojatno u nas u skorije vrijeme neće biti objavljena. Kao prvo, riječ je o SF romanu. Domaći izdavači znaju da u tom žanru ne leže veliki novci. Osim toga prava su skupa za novija djela, jeftinije je kupovati naslove autora koji su odavno umrli. Rijetki uopće prate aktualna izdanja u svijetu znanstvene fantastike.
 Drugi problem je u jeziku. 'River of Gods' bilo bi jako teško prevesti. Tekst obiluje riječima iz hindija i drugih indijskih jezika, pomiješanima s autorovim neologizmima. Neke su riječi novotvorbe dobivene preseljenjem engleskih pojmova u hindi. Druge su potpuno nove u engleskom jeziku, poput zamjenice Yt za osbu koja ne pripada nijednom rodu. Rječnik pojmova na kraju knjige pomaže u snalaženju, ali od čitatelja se očekuje poznavanje osnovnih pojmova iz indijske kulture i hinduskog panteona.

Raspad Indije

Unatoč zastrašujućim zaprekama koje McDonald postavlja pred čitatelja, "River of Gods" je izvanredno čitateljsko iskustvo. Riječ je o kompleksnom, velikom romanu u kojem se kroz deset paralelnih ljudskih priča ocrtava indijsko društvo 2047., na stogodišnjicu nezavisnosti. Zapanjujuće SF ideje, gusto nagurane u roman, zahtijevaju konstantno vraćanje i razmišljanje. No likovi i društvo u koje ih je McDonald uvjerljivo smjestio najjače su točke u romanu. Knjiga se doima kao da ju je izravno iz indijske budućnosti izdiktirao Charles Dickens 21. stoljeća.
 McDonaldova Indija načelno je ista onakva kakva već stoljećima fascinira Britance. Bogata, golema, mnogoljudna, prepuna siromaštva, ali iznad svega strogo klasno podijeljena. No tu su novi problemi. Monsuna nije bilo već tri godine. Ujedinjena država raspala se: Delhi je sada sjedište Awadha, Varanasi (Benares) Bharata, a ujedinili su se Bangladeš i Zapadni Bengal. Tu je još i Kerala i niz drugih država, ali oni su manji igrači u složenoj političkoj slagalici.

Milijarda i pol Indijaca

Awadh je američki saveznik, a Bharat je dom nove prijetnje protiv koje Amerikanci ratuju. Samo što nije riječ o terorizmu, već o umjetnim inteligencijama. Kao danas s naftom, SAD imaju ambivalentan odnos s njima. Umjetne inteligencije vide kao najveću prijetnju svojoj sigurnosti i zakonski ograničavaju njihov razvoj da ne bi postale prepametne. S druge strane, njihovo društvo posve ovisi o umjetnim inteligencijama koje upravljaju financijskim tržištima, prometom, proizvodnim procesima pa čak i proizvodnjom medijskog sadržaja.
 Na toj političkoj pozadini odvijaju se osobne priče protagonista. Rat, nasilje, seks, pohlepa i genetički modificirani neprijatelji ljudskosti neki su od rukavaca McDonaldovog literarnog Gangesa. U sredini svega je ideja o velikim kaotičnim sustavima, odnosu dijela i cjeline i načinu na koji suma dijelova može višestruko nadmašiti očekivani rezultat. Od finog štimanja Indijskog oceana gromadom leda s Antarktika da poda Indiji očajnički potreban monsun, preko odnosa milijarde i pol Indijaca s onim što njihova civilizacija znači i jest, do toga kako zbroj poluidiotskih procesa može postati umjetna inteligencija moćna poput boga, McDonaldova osnovna tema provučena je mnogostruko kroz roman.
 Fascinantan i uzbudljiv roman 'River of Gods' u teoriji izgleda kao prevelik zalogaj za prosječnog čitatelja. Neka vas to neodbije od čitanja, konačna nagrada vrijedna je svih napora.

Ocjena romana: Pet zvjezdica
Prognoza uspjeha prijevoda: Dvije i pol zvjezdice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika