Objavljeno u Nacionalu br. 512, 2005-09-05

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Moj Muž

Na svijetu ima mnogo nesretnih žena koje nemaju Moga Muža, njima je jedini posao buljiti u cvijet bumbago i čekati da ih nazove prijateljica koja će ih podučiti kako naći Moga Muža jer ona ima Moga Muža

Žene se dijele na nesretnice koje nemaju muža, sretnice koje ga imaju i djevojke koje će ga imati, ako budu imale sreće. Tko je Sretna Žena? Sretna Žena je ljudsko biće koje svakih pet minuta izgovara dvije riječi. Prva riječ je Moj, druga riječ je Muž. Kad Sretna Žena kaže Moj Muž, doda koje vino pije Moj Muž, zašto se podriguje kad jede luk, Moj Muž, koliko se često ne pere, Moj Muž, koliko je imao kilograma kad se rodio, Moj Muž, tri kile devedeset, koliko je bio dugačak kad se rodio Moj Muž, pedeset centimetara. Fenomenalan je jebač, Moj Muž, može satima i jako je dugačak, Mome Mužu. Mlati samo kad je nervozan i pijan, Moj Muž, to je od rata, Mome Mužu, a i tata mu je bio pijanac. Sretna Žena zna da je između Moga Muža i one kurvice gotovo jer ga više ne naziva petkom popodne. Sretna Žena zna da Moj Muž malo zarađuje jer mu je šefica kuja, a šefica Moga Muža je kuja zato što nema Moga Muža. O, kako bi Sretna Žena bila nesretna da nema Moga Muža?!! Kome bi uvečer pripremala juhicu, lupala i solila pureće šnicle, kuhala cvjetaču, pazila da se ne raskuha, Moj Muž mrzi meku cvjetaču... Kome bi Sretna Žena idućeg dana bacila šnicle na vruće ulje, cupkala pred štednjakom jer ni plin nije dovoljno brz, a Moj Muž se upravo vratio s posla, presvlači se, skida sako i hlače, ulazi u flekave bermude, kad se Moj Muž pojavi na vratima kuhinje, Moga Muža na stolu mora čekati goruća juha.

Za vrijeme jela se ne govori, zato Sretna Žena neće Moga Muža pitati kakav mu je bio dan. Ako Moj Muž bude htio govoriti, sam će reći kakav je Mome Mužu bio dan. Moj Muž šutljiv je čovjek, srče vruću juhu i ne pita Sretnu Ženu što je kupila na tržnici prije nego je krenula na posao. Sretna Žena svakoga dana prije posla odlazi na tržnicu, Moj Muž to zna, zato se ne raspituje za detalje i zato nikad, nikad neće saznati gdje je Sretna Žena za vrijeme radnog vremena držala ribu koja je u frižideru. U frižideru je i omiljeno vino Moga Muža. Moj Muž uz ručak pije samo Chardonnay by Robert Mondavi, 14,0 % vol. Kad Moj Muž pojede, bez riječi krene u spavaću sobu. Sretna Žena zna da Moj Muž nakon ručka nikad ne spava.

Moj Muž u spavaćoj sobi čita novine. Sretna Žena kupi suđe sa stola, uvaljuje ga u suđericu, a onda u sudoperu čisti ribu koja će Mome Mužu sutra biti ručak. Moj Muž voli i zelenu salatu, svježu, ali ne i mokru, zato Sretna Žena salatu pere, pa je baca u sušilici, neka sutra sve bude spremno. Moj Muž ne voli č e k a t i na ručak. Dok u zraku lebdi tiho hrkanje Moga Muža koji u spavaćoj sobi čita novine, Sretna Žena razvlači dasku za peglanje, iz košare izvlači majice i košulje. Moj Muž mrzi kad se pegla u zadnji čas, kad u ormaru vise samo košulje koje ne voli i kad njegova najdraža narančasta majica koja se pere ručno danima prljava leži u košari. Sretna Žena osjeća se opušteno i sretno dok pegla za svoga Moga Muža.

Kad žena pegla Mome Mužu, ne raspada se od osjećaja krivnje koji je proždire kad na balkonu čita novine ili bulji u plavi cvijet koji se ne zove lumbago nego bumbago. Na svijetu ima mnogo nesretnih žena koje nemaju Moga Muža, njima je jedini posao buljiti u cvijet bumbago i čekati da ih nazove prijateljica koja će ih podučiti kako naći Moga Muža jer ona ima Moga Muža. Sve su Sretne Žene jednake na isti način jer imaju Moga Muža, sve su nesretne žene nesretne na isti način jer nemaju Moga Muža. Da Sretna Žena kojom nesrećom nema Moga Muža, ne bi ovoga časa, dok se pegla hladi, a košulje obješene na vješalice vise zakvačene za luster, ta Sretna Žena ne bi iz frižidera izvlačila sladoled od jogurta iz kojeg vire kupine, Carte d' Or, pretvarala ga u kugle, slagala u posudicu i stavila na stolčić pokraj kauča. Moj Muž voli gledati Dnevnik i žličicom čupati šumsko voće iz ledenog jogurta. Dok Moj Muž gleda Dnevnik, Sretna Žena guli krumpir koji će sutra ubaciti u kipuću vodu i moliti boga da se brzo skuha. Sranje, reći će Moj Muž dok bude gledao Sport.

Moj Muž neće Sretnoj Ženi reći zašto je rekao sranje. Sretna Žena glupo je biće koje ne razumije sport. Moj Muž se ne ljuti zbog toga. Moj Muž zna, muško i žensko nikad nisu i nikad neće biti ni isto ni slično. Kad Moj Muž isprazni posudicu, pogledom traži večeru. Sretna Žena zna da je Moj Muž na dijeti, ima kolesterol i trideset kilograma viška. Svake večeri Moj Muž kaže Sretnoj Ženi, treba jesti do šest uvečer, sve što jedeš iza šest pretvara se u bolest. Moj Muž to ionako govori zato jer je pametan i obrazovan. Sretna Žena ima deset kilograma manje od normale zato što je sretna, a sretna je jer ima Moga Muža. I Moj bi Muž bio sretan da živi s Mojim Mužem? Možda onda ne bi imao trideset kilograma viška i ne bi iza Dnevnika pitao što je za večeru? Sretna Žena je za Moga Muža, dok je u spavaćoj sobi čitao, narezala malo paškog sira, gornjesavinjskog želodca, kulena Belje i nekoliko komadića grčke fete.

Sve je ukrasila ljutim rotkvicama koje su njene vješte, sretne, ženske ruke pretvorile u rumeno cvijeće. Uvečer Moj Muž pije Mali plavac, Svirče, sobna temperatura, čaša duboka, velika. Moj Muž uvečer, dok žena stavlja drveni pladanj u sudoper, prljavu salvetu u kantu, Moj Muž gleda u Sretnu Ženu. Sretna Žena čita pogled Moga Muža pa iz kuhinjskog ormarića izvlači crnu čokoladu Lindt, 85% kakaa. Dok Moj Muž gleda US Open, Sretna Žena odlazi u kupaonicu. Najdražu narančastu majicu namače u bideu, mlaka voda, pa se tušira, briše, pere zube, pere majicu, ispire, nosi na balkon. Laku noć, govori Sretna Žena Mome Mužu koji je ne čuje. Sretna Žena odmah zaspi. Nakon sat, dva ili tri osjeti na sebi Moga Muža. Moj Muž dašće, govori, mrdni malo, prava si drvena Marija. Sretna Žena mrdne malo. Moj Muž hropne. Kako bi tužan, tužan, tužan bio život Sretne Žene da Sretna Žena nema Moga Muža. Kako bi tužan, tužan, tužan bio život Sretne Žene da... Postoji li sretan život bez Moga Muža?

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika