06.09.2005. / 16:20

Autor: Ante Mihić

PRILOG BANKA

Kreditne kartice ljeti zamjenjuju gotovinu

Sve kartičarske kuće nakon ljeta bilježe znatan rast prometa. Naime, strani turisti umjesto da se zamaraju mijenjanjem novca u mjenjačnicama, radije plaćaju svojim karticama. Pri tome važnu ulogu igra činjenica da je karticama moguće plaćati u velikom broju trgovina, restorana, hotela ili kafića, te da postoje brojni bankomati s kojih je moguće podići gotovinu

Ljetne vrućine, velika sniženja i potrošačka groznica tijekom godišnjih odmora sastavni su dio ljetnih mjeseci svakoga građanina. Unatoč činjenici da će mnogi građani na kraju odmora imati minus na svojim računima i da će se sljedećih nekoliko mjeseci svesti na puko preživljavanje, mnogi neće žaliti da si nekim dalekim putovanjem i odabirom egzotičnih destinacija priušte nezaboravno ljeto. Posljednjih nekoliko godina, mnogi građani u Hrvatskoj počeli su svoje godišnje odmore otplaćivati kreditnim ili debitnim karticama. Razne kupnje, aranžmani, avionske karte i egzotična ljetovanja plaćaju se karticama kako bi se što manje koristila gotovina i kako bi se plaćanjem na rate barem na trenutak rasteretio kućni proračun.

Iako je gotovina i dalje najčešći oblik plaćanja raznih usluga u Hrvatskoj, sve je više građana koji se koriste platežnim karticama te najradije plaćaju debitnim karticama hrvatskih banaka, što jasno pokazuje da je Hrvatska postala važan dio jednog od najraširenijih platežnih sustava u svijetu. U Hrvatskoj se sve manje ljudi koristi gotovinom za plaćanje, a kreditne i debitne kartice postale su opće prihvaćene. Jedan od bitnih čimbenika koji je utjecao na svijest hrvatskih građana je turistička sezona. Velik broj turista i njihov način plaćanja karticama donekle je usmjerio i hrvatske građane da se priviknu na to i da sve više troškova plaćaju karticama. Turisti i strani gosti prepoznali su Hrvatsku kao zemlju s odličnim mogućnostima shoppinga, a kupnja platežnim karticama uobičajena je u mnogim zemljama iz kojih dolaze turisti. Mogućnost da koriste taj način plaćanja dok su na odmoru, turistima, ali i hrvatskim građanima, daje osjećaj sigurnosti i pogodnosti. Uz to, kad se koriste karticama na svojim putovanjima, građani ne moraju nositi velike količine gotovine, a ujedno strani turisti izbjegavaju velike provizije u mjenjačnicama. Važno je napomenuti da poboljšana ponuda i usluga dodaju vrijednost hrvatskom turističkom "proizvodu" i tako povećavaju potrošnju, ali i sve veću uporabu kartica, što pozitivno utječe na rast gospodarstva u Hrvatskoj. Uporaba raznih kreditnih ili debitnih kartica u velikom je zamahu i građani su prepoznali korištenje kartica i takav način potrošnje kao pozitivan oblik zadovoljavanja svojih potreba i u slučajevima kad nisu u mogućnosti ili se ne žele koristiti gotovinom. Strani turisti Hrvatsku sve više percipiraju kao mjesto s dobrim mogućnostima za shopping, istodobno uviđajući pogodnosti korištenja kartice tijekom putovanja, a sve raširenija mreža bankomata i mjesta za korištenje pružaju turistima velike potrošačke mogućnosti. Važna činjenica je da razvijena mreža za prihvat platežnih kartica potiče gospodarstvo zemlje, što podupiru i podaci o potrošnji stranih turista i hrvatskih građana.

Prema statistikama Vise International, strani su turisti u Hrvatskoj do završetka drugog financijskog kvartala 2005. potrošili 47,6 milijuna američkih dolara, što je porast od čak 142 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Male trgovine najpopularniji su izbor stranih turista, budući da će 52 posto posjetitelja njih pretpostaviti velikim trgovačkim centrima, a više od 50 posto ispitanih stranih turista u Hrvatskoj koji upotrebljavaju platežne kartice najradije plaćaju Visa karticom. Turisti sve češće i putovanja plaćaju karticama, a zanimljiv je podatak kad je riječ o putovanjima avionom da je 61 posto svih stranih turista koji su doletjeli u Hrvatsku platilo kartu platežnom karticom, pri čemu je Visa bila najčešće korištena kartica koju je kao sredstvo plaćanja izabralo 52 posto ispitanika.

Čak 80 posto turista iznenađeno je dobrim ili odličnim mogućnostima kupnje koje im nude hrvatski trgovci. Visa će i dalje surađivati s domaćim trgovcima i bankama članicama kako bi nastavila poticati veću potrošnju te tako pridonijela rastu gospodarstva. Prema usporedbama koje je provela Privredna banka Zagreb za srpanj i kolovoz 2004. i za isto razdoblje 2005., veliko je povećanje plaćanja debitnim karticama PBZ-a i korištenje bankomata. Porast prometa MasterCard i Visa karticama na PBZ POS mreži je 30 posto, dok je porast broja transakcija povećan 31,88 posto. Porast prometa na PBZ bankomatima je 11,67 posto, a broj transakcija na bankomatima povećan je 9,47 posto. Ukupni promet karticama na prodajnim mjestima i bankomatima Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb u srpnju 2005. porastao je 27 posto u odnosu na srpanj 2004. To povećanje prometa u Raiffeisenbanku objašnjavaju činjenicom da je bila vrlo bogata turistička sezona i da je došlo do proširenja prihvatne mreže POS terminala i bankomata, kao i povećanja broja debitnih i kreditnih kartica koje izdaje Raiffeisenbank.

Dnevni promet koji je ostvaren PBZ American Exoress karticama u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je više od 22 milijuna kuna. Ukupan promet korisnika u prvih sedam mjeseci ove godine porastao je 15,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zahvaljujući uvođenju novih, povoljnijih uvjeta za potrošačke i gotovinske kredite, uključujući niže kamatne stope i dulje rokove otplate, veliki rast zabilježili su potrošački i gotovinski krediti. Tako se ukupan promet po potrošačkim i gotovinskim kreditima povećao 55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Osobita pogodnost koju pruža American Express je mogućnost obročnog plaćanja karticom bez kamata i naknada na bogatom spektru odabranih prodajnih mjesta, kao i brojne akcije u suradnji s partnerima u kojima se nude posebni popusti i pogodnosti, a koje su prepoznali svi korisnici American Express kartica. Dobrim rezultatima pridonijelo je i uvođenje nove PBZ American Express Shopping Card koja nudi praktičnu i jednostavnu otplatu na rate pri čemu se svaka kupnja, bez obzira na visinu iznosa, automatski raspoređuje na šest mjesečnih rata. Posljednjih godina Zagrebačka banka intenzivno razvija poslovanje direktnim kanalima. Udio broja transakcija obavljenih direktnim kanalima izvan poslovnica je visokih 75 posto.

Klijenti i građani najviše, osobito u ljetnim mjesecima, koriste bankomatsku mrežu Zagrebačke banke i mogućnost plaćanja karticama ZABA-e, kojih je više od dva milijuna. Na više od 500 bankomata tijekom srpnja građani su obavili financijske transakcije u vrijednosti većoj od dvije milijarde kuna, što je u prosjeku 24 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine. Pri transakcijama karticama različitih izdanja, poseban porast bilježi se u korištenju VISA i VISA Electron kartica koje su do kraja srpnja 2005. ubilježile porast od 140 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Transakcije karticama Zagrebačke banke u glavnim su se ljetnim mjesecima povećale 41 posto, dok se prihvat stranih kartica povećao čak 64 posto u odnosu na prošlu godinu.


Sveprisutnost na hrvatskom tržištu s više od 64.000 prodajnih mjesta, kao i mogućnost obročnog plaćanja na više mjesečnih rata od dvije, 12, 24 do čak 36 rata, s mogućnošću odabira broja rata uz vrlo povoljnu kamatnu stopu, neki su od razloga velikog interesa sadašnjih i potencijalnih članova za korištenjem kartica Diners Cluba. Uz to, klijenti su prepoznali da kroz brojne pogodnosti koje im se pružaju njihov novac vrijedi više. Diners Club nastoji pogodnosti koje pruža svojim članovima neprestano prilagođavati njihovim potrebama i sve kompleksnijim zahtjevima tržišta. Posljedica toga je i devetpostotno povećanje potrošnje karticama Diners Cluba do početka kolovoza, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vezane vijesti

Sedam smrtnih kartičnih grijeha

Sedam smrtnih kartičnih grijeha

Kreditne kartica mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, ovisno o tome kako je vlasnik upotrebljava. Iako vjerojatno nećete u pakao počinite… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika