07.09.2005. / 15:27

 

PRILOG NEKRETNINE

Najmoderniji stadion na svijetu

Na stadionu vrijednom 280 milijuna eura igrat će se najvažnije utakmice Svjetskog prvenstva 2006. godine

Prije dva i pol mjeseca svečano je otvoren novi münchenski stadion Allianz Arena. Stadion se nalazi u sjevernom dijelu Münchena, a prilikom otvorenja ljepotom je zapanjio mnoge. Na stadionu se koriste dosad neviđena tehnička dostignuća koja omogućavaju čak i mijenjanje njegove boje, ovisno o tome koja momčad igra.

Stadionom će se koristiti oba münchenska nogometna kluba, Bayern i München 1860, a ondje će se igrati i najvažnije utakmice Svjetskog prvenstva 2006. Stadion će biti crven kad na njemu bude igrao Bayern, plav kad domaćini budu "sehcigeri", a bijel kad bude igrala njemačka reprezentacija. Cijela vanjska obloga stadiona sastoji se od posebne folije napravljene od materijala nazvanog etilenski tetrafluoretilen. Ima 2784 takve folije koje napuhuje zrak i tako stadionu daje jedinstven izgled.

Za impresivan vizualan izgled zaslužan je švicarski arhitektonski dvojac Jacques Herzog i Pierre de Meureon. Allianz Arena ima maksimalni kapacitet 66 tisuća sjedećih mjesta. Herzog i De Meuron osmislili su i poseban dizajn sjedalica. Na ostalim stadionima standardna sjedala i lože odlikuje potpuno različit dizajn, dok u Allianz Areni standardna sjedala, VIP sjedala i lože izgledaju isto. Posebna vizualna karakteristika sjedalica je srebrni premaz zbog kojeg sjedalice reflektiraju različitu boju, ovisno o kutu pada svjetlosti. Uz stadion je izgrađeno najveće parkiralište na svijetu na koje stane 9800 automobila i 350 autobusa. Visina stadiona je 50, dužina 258, a širina 227 metara. "München je dobio najmoderniji i najljepši stadion na svijetu", rekao je legendarni Franz Beckenbauer kad je prvi put ugledao novi stadion. Zadivljen je bio i igrač Bayerna Lucio: "Impresioniran sam stadionom. Zahvaljujući njemu momčad i navijači bit će još više povezani." Naime, između travnjaka veličine 68x105 metara i prvog reda udaljenost je samo šest metara, što će publici još više približiti utakmicu. Koliko taj stadion znači za München i njegove klubove, jednom je rečenicom pojasnio ponajbolji igrač Münhena Michael Ballack: "Ovaj stadion imat će mitologiju poput Wembleya, Old Trafforda ili Maracane."
S obzirom na to da je Allianz Versicherungs-AG uvelike pripomogla u financiranju njegove 280 milijuna eura vrijedne izgradnje, stadion je dobio ime po toj najvećoj njemačkoj i jednoj od najvećih svjetskih osiguravateljskih tvrtki sa sjedištem u Münchenu. Ime Allianz Arena ima i drugo značenje - predstavlja savez, odnosno alijansu između nogometnih klubova Bayerna i Münchena 1860.

Jacques Herzog i Pierre de Meureon zajedno rade već 26 godina i pripadaju među najkreativnije arhitekte. Iako su najpoznatiji po nogometnim stadionima i muzejskim građevinama, Herzog i De Meuron dizajnirali su velik broj svih vrsta građevina, od rezidencija i tvorničkih hala do željezničkih postaja i sveučilišnih biblioteka. Široj javnosti postali su poznatiji 2000. kad su redizajnirali londonsku elektranu Bankside. Taj poznati arhitektonski dvojac trenutačno radi na 30-ak različitih poslova diljem Amerike, Europe i Azije, među kojima je i novi stadion u Pekingu nazvan Ptičje gnijezdo, na kojem će se održati ceremonija otvorenja Olimpijskih igara 2008. Upravo zbog svoje reputacije pomicanja granica u svome poslu, premašivanja svih očekivanja javnosti te zadivljujućeg načina njihova tretmana površina i fasada, taj dvojac je i izabran na natječaju za gradnju novog stadiona u Münchenu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika