09.09.2005. / 10:23

Autor: Ivanka Rade

IZRUČENJA

Australska policija istražuje prošlost srpskog ratnog zločinca

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će Hrvatska tražiti izručenje Dragana Vasiljkovića jer je "odgovoran za počinjenje najtežih zločina protiv čovječnosti"

Nakon što je "The Australian" otkrio da vojni zapovjednik postrojbi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Dragan Vasiljković pod imenom Daniel Snedden živi u Perthu i radi kao instruktor golfa, australski ministar pravosuđa Chris Ellison uputio je zahtjev policiji da ga ispita. Prema napisima "The Australiana" od petka, Dragan Vasiljković, australski državljanin poznatiji pod nadimkom "Kapetan Dragan", u Perth se vratio u prosincu prošle godine te se uz igranje golfa bavi i prikupljanjem sredstava za "Fond kapetana Dragana" po srpskim klubovima u Australiji. List je podsjetio da se Dragana Vasiljkovića u izvješću UN-a iz 1992. godine opisuje kao "drugog po važnosti u pobunjenoj srpskoj enklavi u Hrvatskoj iza zloglasnog Željka Ražnatovića Arkana, te da ga se optužuje za etničko čišćenje, masovno zlostavljanje i ubijanje civila i organizirana silovanja". "On je ubio mnogo ljudi u Hrvatskoj. On je sto posto ratni zločinac", prenio je list izjavu hrvatskog generalnog konzula u Perthu Tihomira Telismana koji je najavio da će odmah zatražiti da australska vlada pokrene istragu o njemu te ustvrdio da je bio šokiran kada je saznao da Vasiljković živi u Perthu. "Ako je bilo australskih državljana koji su otputovali u Europu i sudjelovali u ratnim zločinima, a onda se vratili, australska federalna policija ima ovlasti provesti istragu nad njima", rekao je za "The Australian" Graham Blewitt, bivši zamjenik tužitelja Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. "Ne želim reći da sam svršen, ne, jer nitko nije savršen….ali siguran sam da nikad nisam ubio civila, nikad nisam ubio zarobljenika. Siguran sam da nikad nisam ubio nikoga koji nije morao biti ubijen", rekao je Dragan Vasiljković novinarima "The Australiana". Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će tražiti njegovo izručenje jer je "odgovoran za počinjenje najtežih zločina protiv čovječnosti".

 

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika