Objavljeno u Nacionalu br. 513, 2005-09-12

Autor: Željko Rogošić

RAT ZA JUG HRVATSKE

HDZ i Luka Bebić ruše s vlasti Stipu Gabrića Jambu

Nakon što je njegova nezavisna lista istisnuta iz Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, Gabrić najavio nove izbore i svoju pobjedu na njima

Stipe Gabrić Jambo je vlasnik uspješnog GP Dubrovnik, najveće građevinske tvrtke u tom djelu HrvatskeStipe Gabrić Jambo je vlasnik uspješnog GP Dubrovnik, najveće građevinske tvrtke u tom djelu HrvatskePotpredsjednik Sabora Luka Bebić i prvi HDZ-ovac dubrovačke županije Frano Matušić izgurali su s vlasti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Nezavisnu listu Stipe Gabrića Jamba privukavši iz SDP-ove oporbene koalicije dvojicu HSLS-ovaca i jednog Gabrićeva prebjega. No nisu osigurali stabilnu većinu jer imaju tek 21 glas nasuprot 20 glasova oporbe u Skupštini županije. Koalicija HDZ-a, DC-a, HSP-a i Gabrićeve Nezavisne liste nije propala zbog Gabrićevih političkih ambicija i upravljačkih zahtjeva, kako se HDZ trudi prikazati, već zbog neprijateljstva Luke Bebića prema svojem dugogodišnjem prijatelju Stipi Gabriću. Nakon Glavaševe dominacije, samostalnosti i zagovaranje regionalizma u Bebić je odlučio onemogućiti moćnog i neugodnog saveznika čije su gospodarske i političke akcije te politička autonomija na jugu Hrvatske, sve više rasle.
Gabrić je vlasnik uspješnog GP Dubrovnik, najveće građevinske tvrtke u tom djelu Hrvatske, koja je između ostalih velikih poslova dobila i posao na novoj trasi autoceste od Šestanovca do Ploča te dvije dionice autoceste od Zagvozda do Ploča. Rušenje Gabrića koji je u Skupštini imao sedam mandata, Bebić je povjerio Franu Matušiću, predsjedniku županijske organizacije HDZ-a, nesuđenom Sanaderovu ministru vanjskih poslova, glazbeniku i nekadašnjem ravnatelju Dubrovačkih ljetnih igara. Matušić, koji je uz veliku pomoć Stipe Gabrića 2001. i zasjeo u fotelju predsjednika županijske Dubrovačko-neretvanske organizacije HDZ-a, nagovorio je predsjednika županijske organizacije HSP-a Željka Kulišića da se okrene protiv Gabrića, natjerao Matu Đurovića, drugog sa Jambine Nezavisne liste i direktora GP Dubrovnik da se prikloni novoj HDZ-ovoj kolaiciji te političkim funkcijama pridobio dvojicu HSLS-ovaca Marija Jerkovića i Nedjeljka Lipanovića. Tako je Matušić razbio veliku koaliciju bivšeg SDP-ovog župana Ivana Šprlje, koji je na lokalnim izborima HDZ-u suprostavio zajedničku listu SDP-a, HSS-a, HNS-a, HSLS-a, LS i HSU.
"Bez Gabrića nitko ne može formirati vlast“, rekao nam je Marinko Filipović, predsjednik regionalne organizacije HSS-a. „Vrlo je izgledno da će se dogoditi novi izbori i da se Skupština neće sastati do 24. rujna". Iako je koalicija HDZ-a, DC-a, HSP-a i Nezavisne lista formalno još uvijek na snazi do 14. rujna, članovi Gabrićeve Nezavisne liste na Korčuli već su razriješeni dužnosti u upravnim odborima nekih poduzeća. "HSP je dobro naplatio svoju poziciju, a Željku Kulišiću važniji je osobni interes nego HSP i Nezavisna lista. Anto Đapić se prestao javljati na moje telefonske pozive, pa pretpostavljam da podržava trgovački angažman čelnika svoje stranke. Frano Matušić se ponaša kao sekretar partije iza Drugog svjetskog rata. Na izbornu listu HDZ-a nije uspio staviti niti jedno kvalitetno ime, u Upravnom vijeću dubrovačke Ljekarne sjede konobari, a u upravnom vijeću Dubrovačkih cesta ljudi sa osnovnom školom. Ovih dana zaredale su i policijske kontrole u mojoj tvrtki "Jambo". U pritisku na ljude s moje liste prednjači načelnik Policijske uprave dubrovačke Ivan Krešić, koji ih prisiljava da prijeđu u HDZ. HDZ je shvatio da ni sa 21 glasom nema većinu u Skupštini i da mu je sazivanje sjednice jako riskantno. Ja neću u trgovinu ni sa kim. Ako se izbori ponove, dobit ću ih! HDZ je u županiji na lokalnim izborima dobio čak tisuću glasova manje nego li u gradu Dubrovniku. Za njih sada slijede teški dani", istaknuo je Stipe Gabrić Jambo.

Vezane vijesti

Preminuo kapetan turskog broda zadržanog u luci Ploče

Preminuo kapetan turskog broda zadržanog u luci Ploče

Dom zdravlja u Pločama priopćio je u četvrtak da je od srčanog udara preminuo Rais Israylov, kapetan turskog broda "Premier" koji je po nalogu lučke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika