15.09.2005. / 10:35

Autor: Ivanka Rade

ENERGETIKA

Mogućnost izgradnje "Krškog 2" razljutila Austrijance

Odbor za okoliš austrijskog parlamenta sazvao je hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o "novim nuklearnim planovima Slovenije"

Austrijski političari i javnost reagirali su nizom prosvjednih i oštrih reakcija na vijest o mogućoj izgradnji druge nuklearke u Sloveniji, koju su početkom tjedna u ljubljanskom dnevniku "Delo" iznijeli direktor suvlasnika nuklearke, energetskog poduzeća Eles-Gen, član nadzornog odbora nuklearke Krško Martin Novšak i direktor nuklearke Stane Rožman. Austrijski ministar okoliša Josef Pröll najavio je da će zbog te najave kontaktirati Sloveniju, a Odbor za okoliš austrijskog parlamenta sazvao je hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o "novim nuklearnim planovima Slovenije". Bečki mediji pišu o "novoj nuklearnoj opasnosti kraj austrijske granice". Slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak u srijedu je opovrgnuo vijesti o izgradnji druge nuklearne elektrane u Sloveniji, nazvavši ih "špekulacijom i potpunom izmišljotinom", ali i upozorio da su sve energetske opcije u budućnosti otvorene, pa tako i nuklearna. "Slovenija trenutačno ne izvodi nikakve aktivnosti usmjerene na izgradnju drugog nuklearnog bloka u Krškom ili nove nuklearke", izjavio je Andrej Vizjak te time reagirao na prosvjede koji su se u vezi s mogućnošću izgradnje nove nuklearke javili u susjednoj Austriji.

Vezane vijesti

U nuklearki Krško počeo 40-dnevni remont

U nuklearki Krško počeo 40-dnevni remont

Rad nuklearke Krško zaustavljen je u noći na subotu, čime je započeo njen redovni remont koji bi se trebao završiti 25. svibnja, kad će opet biti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika