Objavljeno u Nacionalu br. 514, 2005-09-19

Autor: Plamenko Cvitić

POVLAČENJE LAŽNOG INVESTITORA

Predstava TELE2 završava odlaskom

Nakon što ih je Agencija za telekomunikacije prisilila na ulaganja, na koja su se obvezali ugovorom o koncesiji, čelnici trećeg hrvatskog GSM operatora Tele 2 počeli su sumnjati u isplativost posla na hrvatskom

Tele2 u nepunih godinu dana našao u problematičnoj situaciji koju će vrlo teško riješiti, pa bi mu ukidanje koncesije zapravo bilo spasonosno rješenjeTele2 u nepunih godinu dana našao u problematičnoj situaciji koju će vrlo teško riješiti, pa bi mu ukidanje koncesije zapravo bilo spasonosno rješenjeAgencija za telekomunikacije uskoro će oduzeti koncesiju za trećeg GSM operatora tvrtki Tele2, no ta je tvrtka ionako već odustala od rada na hrvatskom tržištu. Premda je u hrvatskim medijima već mjesecima najavljivala početak rada, konzorcij švedskog Tele2 i nekolicine hrvatskih tvrtki zapravo je već odustao od bitke za hrvatske korisnike mobilnih usluga, tako da se, kako ističu Nacionalovi izvori, njihova obraćanja javnosti u proteklih tjedan dana mogu svesti pod zajednički nazivnik igrokaza koji služi da se, koliko je to uopće moguće, relativno časno povuku s hrvatskog tržišta.
Naime, švedsko-hrvatski konzorcij Tele2 d.o.o. od samog svog osnutka prošle godine ima probleme s kakvima se susretao i u drugim državama (ne treba zanemariti da je Tele2 početkom 2005. vrlo nečasno izgubio koncesiju za UMTS mrežu u Finskoj, a u Mađarskoj je njihova ponuda na natječaju svojedobno bila odbijena zbog neispravnog bankovnog jamstva), no vrhunac njihovih problema bio je u državi koju uopće nisu smatrali problematičnom – u Hrvatskoj.
Prvi udarac koji je Tele2 dobio u Hrvatskoj bilo je odbijanje njihove ponude na prvom natječaju za trećeg GSM koncesionara, što je bio logičan rezultat ponude čiji su financijski, telekomunikacijski i infrastrukturni detalji bili toliko loši da je Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije tu ponudu odbilo s obrazloženjem da nije dobila ni minimalni broj bodova potrebnih za razmatranje. Već je tada mnogima postalo jasno da se Tele2 u poslovanju služi jeftinim politikantskim trikovima: Borislav Škegro i njegova tvrtka "Quaestus", koji su bili koordinatori konzorcija, putem medija odaslali su poruke u kojima su vlastiti neuspjeh na natječaju pokušali prikazati kao rezultat političkih nadmetanja, a osim žalbe na odluku Vijeća koju su najavljivali, a nikad podigli, Škegro i njegovi partneri bez imalo oklijevanja stali su pisati pisma svim hrvatskim zastupnicima, predsjedniku Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu, te u njima otvoreno prijetili da su o svom neuspjehu spremni tužakati Hrvatsku i po institucijama Europske unije.
Na ponovljenom natječaju u prosincu prošle godine Tele2 donekle je popravio vlastitu ponudu, pa je Vijeće Agencije za telekomunikacije odlučilo da švedsko-hrvatskom konzorciju ipak da koncesiju. 1. veljače Agencija za telekomunikacije i Tele2 potpisali su koncesijski ugovor, kojim je Tele2 i službeno postao treći GSM operator u Hrvatskoj, koji je komercijalni rad trebao započeti 1. kolovoza, šest mjeseci nakon potpisivanja koncesijskog ugovora. U tom trenutku domaći telekomunikacijski stručnjaci očekivali su da novi operator što prije počne raditi, možda čak i prije 1. kolovoza. "Svakim danom odgađanja treći operator gubi svoj potencijali tržišni udjel, jer je u Hrvatskoj broj korisnika mobilnih usluga sve veći. Kao i u drugim europskim zemljama, kad korisnika ima više od 70 posto, mjesta za trećeg operatora više nema. Drugim riječima, u interesu je Tele2 bilo da što prije počne, jer su se postojeći operatori T-mobile i VIPnet proteklih mjeseci svim silama trudili zacementirati svoj tržišni status. Drugi razlog za što skoriji početak rada Tele2 bilo je ljeto. To je razdoblje u kojem svi mobilni operatori zarađuju ekstremno mnogo zbog stranih turista koji razgovaraju u roamingu", rekao je za Nacional hrvatski telekomunikacijski stručnjak.
Kako je vrijeme odmicalo, čelni ljudi Agencije za telekomunikacije i Ministarstva prometa, turizma, mora i razvitka uvidjeli su da Tele2 ne poštuje odredbe koncesijskog ugovora, po kojem su, među ostalim, u prvih pola godine rada u Hrvatskoj bili dužni izgraditi 98 baznih stanica. "Slijedom informacija o poslovanju Tele2 u drugim europskim zemljama, u kojima ta tvrtka često ima problema s ispunjavanjem koncesijskih obveza, pogotovo kad je riječ o izgradnji vlastite mreže, tijekom ljeta smo Agenciji za telekomunikacije poslali dopis u kojem smo tražili da nam se Agencija pismeno izjasni ispunjava li Tele2 odredbe koncesijskog ugovora koji je potpisan 1. veljače", rekao je prošlog tjedna za Nacional Darko Dvornik, pomoćnik ministra Božidara Kalmete. Čelni čovjek Agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina ljetos je nekoliko puta švedsko-hrvatskom konzorciju slao dopise u kojima im je skretao pozornost na obveze koje su preuzeli potpisivanjem koncesijskog ugovora, te tražio da se Tele2 o njima i pismeno očituje. "Agencija je kao neovisni regulator dužna kontrolirati sve operatore, pa tako i Tele2. Budući da je ta tvrtka do 1. kolovoza trebala pokriti 20 posto stanovništva i izgraditi 98 baznih stanica, a da su, prema našim informacijama, oni do tog datuma izgradili samo 11, od kojih još nijedna nije atestirana, dužnost nam je bila upozoriti ih da počnu ispunjavati odredbe koncesijskog ugovora", rekao je za Nacional predsjednik Vijeća Agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina.
U većini zemalja u kojima posluje Tele2 je poznat kao virtualni operator, koji počesto ne izgrađuje vlastitu mrežu, nego koristi usluge postojećih operatora kroz tzv. nacionalni roaming. Riječ je o načinu na koji država obično potpomaže ulazak novog operatora: on je u kraćem razdoblju dužan izgraditi barem osnovnu mrežu kojom treba pokriti barem 20 posto stanovništva. Kad ispuni taj uvjet, novi operator može početi koristiti nacionalni roaming, što je zapravo zakup resursa postojećih operatora, čime se omogućava da korisnici novog operatora mogu koristiti njegove usluge širom zemlje. Ipak, novi je operator dužan u određenom roku izgraditi vlastitu mrežu u cijelosti, jer je to intencija razvoja telekomunikacijskog sustava države i zapravo jedini način da novi operator bude doista konkurentan na tržištu. Međutim, to je segment u kojem je Tele2 potpuno zakazao. "Uzmete li u obzir da su postojeći operatori VIPnet i T-mobile proteklih godina izgradili svaki po 1300 baznih stanica, jasno je da Tele2 sa svojih 11 stanica nikako ne može biti konkurentan na hrvatskom tržištu. Ako su u prvih šest mjeseci rada, do 1. kolovoza, bili dužni izgraditi stotinjak stanica, a izgradili su devet puta manje, ispada da bismo tim tempom trebali čekati 50 godina da dosegnu razinu postojećih operatora. To jednostavno nije u interesu države, doprinosa nacionalnom gospodarstvu na koji su se obvezali koncesijskim ugovorom, ali to je i nepravedno prema postojećim operatorima, koji su također imali stroge uvjete poslovanja na tržištu, pa su ih ipak poštovali", rekao je za Nacional pomoćnik ministra Darko Dvornik. Ljetne najave Tele2 o testiranju mreže na tisuću odabranih korisnika domaći telekomunikacijski stručnjaci također smatraju propagandnim trikom: s izgrađenih desetak baznih stanica, i to uglavnom na području Zagreba, nemoguće je da u isto vrijeme razgovara više od stotinjak ili dvjestotinjak korisnika, a i to s brojnim poteškoćama, jer razina kvalitete pokrivenosti signala ni izbliza ne zadovoljava.
Budući da je Agencija za telekomunikacije cijelo ljeto upozoravala čelnike Tele2 da moraju poštovati koncesijske odredbe, krajem prošlog tjedna šef Agencije Gašper Gaćina poslao je u sjedište Tele2 inspekciju kojoj je primarni zadatak bio da utvrdi sve nepravilnosti te da od čelnika te tvrtke dozna razloge neispunjavanja koncesijskog ugovora. Osim što ne grade vlastitu mrežu, nego čekaju 1. listopada kad bi trebao stupiti na snagu njihov ugovor o nacionalnom roamingu s VIPnetom, telekomunikacijski inspektori uočili su još jednu nepravilnost u radu švedsko-hrvatskog konzorcija: Tele 2 je planirao sustav naplate usluga vršiti u svom europskom centru u Luksemburgu, što je, osim kršenja koncesijskog ugovora, izravno u suprotnosti sa Zakonom o telekomunikacijama. Domaći telekomunikacijski stručnjaci već nekoliko dana ističu da je Tele2 u svojoj ponudi, na temelju koje je i dobio koncesiju, kao vlastiti doprinos nacionalnom gospodarstvu naveo osnivanje pozivnog centra Tele2 u Vukovaru, u kojem su Šveđani čak najavljivali zapošljavanje nekoliko stotina ljudi. Samo nekoliko mjeseci nakon toga ispada da je i to bio promidžbeni trik: u Vukovaru su dosad zaposlene tek 23 osobe, domaći mediji uoči lokalnih izbora pisali su da je glavni kadrovik na tom području vukovarski HDZ, a sumnje u namjere Tele2 na hrvatskom tržištu pojačale su informacije da ta tvrtka pokušava centar za naplatu usluga imati izvan Hrvatske.
Iz svih tih razloga očito je da su članovi Vijeća Agencije za telekomunikacije čvrsto pritisnuli Tele2 da ispuni ugovorne obveze, jer će im inače koncesija biti oduzeta. Kako doznaje Nacional, u ovom trenutku čelni čovjek Agencije Gašper Gaćina odlučio je službeno upozoriti Tele2 na sve propuste, zahtijevati ispunjavanje svih preuzetih obveza u što kraćem roku, a ako se Tele2 bude i dalje oglušivao o upozorenja Agencije, krajnja mjera bit će oduzimanje koncesije.
Kako ističu Nacionalovi izvori, čelnici Tele2, suočeni s obvezama kojima se očito nisu nadali, odnosno vjerujući da će im Agencija za telekomunikacije gledati kroz prste, nedavno su počeli sumnjati ima li uopće smisla truditi se na hrvatskom tržištu: ako pokušaju nastaviti slijediti strategiju svog nastupa iz drugih zemalja, susrest će se s nizom problema i mogućim oduzimanjem koncesije. Istodobno, s VIPnetom su potpisali ugovor o nacionalnom roamingu u kojem su im cijene interkonekcije postavljene previsoko, pa kao potencijali virtualni operator jednostavno ne bi imali prostora za snižavanje cijena svojih usluga, što znači da bi njihove cijene telefoniranja u najboljem slučaju bile podjednake cijenama postojećih operatora, a od najavljivanih sniženja od tridesetak posto ne bi bilo ništa. Druga je mogućnost da Tele2 doista počne izgrađivati vlastitu mrežu, što bi zahtijevalo golema financijska ulaganja nekoliko godina i posvemašnju neizvjesnost. U takvoj situaciji povećali bi se inicijalni troškovi na koje Tele2 od početka nije računao, pa bi i u toj varijanti Tele2 teško mogao ponuditi cijene koje bi bile dovoljno niske da od postojećih operatora preotmu korisnike. Tako se, kako ističu Nacionalovi izvori, Tele2 u nepunih godinu dana našao u problematičnoj situaciji koju će vrlo teško riješiti, pa bi mu ukidanje koncesije zapravo bilo spasonosno rješenje. Upravo zbog toga mnogi smatraju da će Tele2 na kraju potpuno odustati od hrvatskog tržišta, ali će prije toga sebi pokušati priskrbiti imidž političke žrtve. Stoga su razumljive prošlotjedne izjave prvog čovjeka Tele2 u Hrvatskoj Matsa Tillya, koji je svojoj kompaniji već počeo izgrađivati takav imidž, tvrdeći da Agencija za telekomunikacije "radi pod pritiskom politike", da netko iz Ministarstva "sabotira njihov rad" ili da je "Tele2 kao treći operator u Hrvatskoj nepoželjan". Na takve neutemeljene i paušalne tvrdnje bez ijednog dokaza visoki Vladin dužnosnik za Nacional je kratko rekao: "Od Tele2 samo očekujemo da poštuje hrvatske zakone i koncesijski ugovor. Sve ostalo jeftina je demagogija."

Vezane vijesti

Telekomi Vladi: Ukinite porez pa ćemo ulagati

Telekomi Vladi: Ukinite porez pa ćemo ulagati

Odluka Vlade da ponovno uvede porez na telekomunikacijske usluge kojim planira uprihoditi oko 300 milijuna kuna, naišao je na ogorčenost i nevjericu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika