Objavljeno u Nacionalu br. 514, 2005-09-19

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Izgubljeni u prijevodu

'Španjolski engleski' pun je odličnih prizora, ali na razini cjeline film je nesuvisao i raspada se

Dean ŠošaDean ŠošaČak i najpovršniji televizijski gledatelji posljednjih su se godina mogli uvjeriti u to kako je prosječna kvalitativna razina udarnih američkih televizijskih serija kudikamo viša od one filmskih hitova kojima nas Hollywood bombardira. Serije poput "Obitelji Soprano", "Seksa i grada", "Oza", "Njujorških plavaca", "Odjela za umorstvo", "Združene braće" i brojnih drugih, neusporedivo su zanimljivije od "Gospodina i gospođe Smith" ili "Otoka", zadržimo li se samo na najnovijim blockbusterima. Ciljana kino-publika već su godinama tinejdžeri dok kabelsku televiziju konzumiraju zreliji gledatelji, čijim se potrebama prilagođavaju autori. Žestoka televizijska konkurencija rezultirala je visokim standardima: scenaristi i producenti spomenutih serija pravi su virtuozi a njihova zabavna, pametna i slojevita serijska djelca, poput nekih epizoda "Obitelji Soprano", odlično funkcioniraju čak i kao samostalni filmovi, dok kao sage djeluju upravo fantastično.
Američki scenarist i redatelj James L. Brooks izvorno je televizijski igrač, jedan od onih koji je sudjelovao u kreativnom sazrijevanju televizije. Veteran Brooks televizijsku je karijeru započeo još potkraj 60-ih, sudjelujući u brojnim značajnim TV projektima, ali od svih serija na kojima je surađivao najpoznatiji su "Simpsoni", briljantni crtić za odrasle, zabavniji i pametniji od 95 posto današnje igrane produkcije. Usporedo s televizijskom karijerom, Brooks ganja i filmsku, ispočetka kao scenarist i producent a od 1983., kad mu je prvijenac "Vrijeme nježnosti" donio čak tri Oscara (za najbolji film, scenarij i režiju) i kao redatelj, dakle kompletni autor svojih filmova. Brooks je režirao relativno rijetko, pa njegova filmografija ima samo pet ostvarenja: "Vrijeme nježnosti", "TV vijesti" (1987), "I"ll Do Anything" (1994.), "Bolje ne može" (1997.) i "Španjolski engleski" (2004.), film koji je zaobišao naša kina i premijeru upravo doživljava na DVD-u.
Brooksov opus, ne računamo li promašeni, nesuđeni mjuzikl "I"ll Do Anything", tematski je i stilski prilično koherentan tako da bi se o Brooksu kao autoru moglo govoriti čak i da nije ujedno i scenarist svojih filmova. Riječ je o malčice precijenjenim ("Bolje ne može", "Vrijeme nježnosti") ali vrlo dobrim filmovima duhovitih, inovativnih dijaloga i intrigantnih likova koji, međutim, svi pate od iste mane: sastoje se od odličnih scena koje baš i nisu najsretnije uklopljene u filmsku cjelinu. James Brooks odlično režira glumce, posjeduje uho za dijalog i postavlja odlične prizore, ali na razini cjeline obično je izgubljen: priče njegovih filmova u pravilu su kaotične a dramaturgija krhka, pa je i motivacija njegovih likova najčešće upitna. Brooksu kao da nedostaje ono čega njegovi današnji televizijski kolege posjeduju u izobilju: organizacija. Brooks je zanat pekao u doba kad serije nisu bile toliko zaokružene pa njegovima filmovima nedostaju počeci, sredine i krajevi.
Sve spomenuto vrijedi i za "Španjolski engleski", snimljen sedam godina nakon prethodnog Brooksova filma "Bolje ne može". U centru priče "Španjolskog engleskog" su dvije Meksikanke, mama i kći koje u se potrazi za boljim životom useljavaju u Ameriku. Za razliku od kćeri koja se asimilira kroz obrazovanje, majka odbija prihvatiti novu kulturu, radi u meksičkoj četvrti Los Angelesa i nakon nekoliko godina još uvijek ne zna ni riječ engleskoga. Stvari se mijenjaju nakon što djevojčica poraste i majka mora pronaći bolje plaćen posao. Pronalazi ga u američkoj disfunkcionalnoj obitelji koju čine majka, dokona neurotičarka, otac, vrhunski kuhar, predebela kći i neprimjetni sinčić te vječito pijana baka. Nakon što zbog kompliciranih obiteljskih odnosa gazdarica počne svojatati njezinu kćer, Meksikanka odluči naučiti novi jezik, shvativši da će u protivnom izgubiti dijete.
"Španjolski engleski" tipično je Brooksovo ostvarenje: pojedini prizori su odlični, ali na razini cjeline film se raspada. Prvo što ne funkcionira kako treba jest slabo motivirani narativni okvir filma: Brooks je svoje djelce osmislio kao molbu djevojčice za upis u elitnu školu, ali sam film ne pruža opravdanje za takav postupak. Odnosi likova povremeno su intrigantni i u cjelini nerazrađeni, čak je i djevojčica naratorica slabo profilirana. Koncept sudara kultura koji Brooks pokušava naznačiti u podtekstu filma također je nesuvisao pa se može reći da su njegovi uporni i vrijedni Meksikanci i neurotični Amerikanci izgubljeni u prijevodu. No svaka je scena šarmantna, zanimljiva i duhovita. Dodamo li da su i glumci izvrsni, posebice konačno smireni Adam Sandler, atraktivna Paz Vega i dražesna Sarah Steele, "Španjolski engelski" unatoč brojnim nedostacima vrijedi preporučiti kao jedan od boljih filmova koje trenutačno možete pronaći u videotekama.

BLITZ
DVD+VHS
Spanglish, am. humor. drama, 2004. R: James L.Brooks GL: Adam Sandler, Paz Vega, Shelbie Bruce, Téa Leoni, Sarah Steele
FILM: 3
DVD: 3

HITLER: KONAČNI PAD
BLITZ
DVD+VHS
Iako nije bez mana, film "Hitler: konačni pad" bez sumnje zaslužuje najviše ocjene. Štoviše, siloviti prikaz posljednjih dana Hitlerova režima, scenarista Bernda Eichingera i redatelja Olivera Hirschbiegela ("Eksperiment"), spada među najuzbudljivije novije povijesne filmove. Teško je razumjeti one kojima se učinilo kako autori filma, slojevitije prikazujući likove nacista, relativiziraju njihove zločine: nakon ovako jezivo realistične studije, ludilo Hitlera i ekipe samo je još užasnije. Bruno Ganz odigrao je Adolfa Hitlera toliko fascinantno da bi kadrovi u kojima on postrojava časnike i tajnice komotno mogli biti korišteni u budućim dokumentarcima o Hitleru. Konačno dvostruko DVD izdanje nekog europskog filma.

Der Untergang, njem. drama, 2004.
R: Oliver Hirschbiegel
GL: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Juliane Köhler, Ulrich Matthes
FILM: 5
DVD: 3

STVAR JE U OBLIKU
BLITZ
DVD+VHS

Drama "Stvar je u obliku" Neila LaButea postavljena je na hrvatskim kazališnim daskama 2001., manje od godinu dana nakon njezine svjetske premijere, no film pomodnog američkog dramatičara nije se uspio dokopati naših kina. U tome ima neke pravde, LaButeovi likovi i njihovi međuodnosi nisu nezanimljivi, baš kao i završni preokret, no "Stvar je u obliku" ipak ponajprije ostavlja dojam snimljene kazališne predstave, koju je, prirodno, uputnije gledati u kazalištu. Statična režija i teatralno profiliranje likova i poante otkrivaju koji je LaButeov primarni medij, iako se nakon izvrsne "Bolničarke Betty" činilo kako mu je film barem podjednako drag koliko i teatar. Inače, LaBute upravo režira nepotrebni remake kultnog "Čovjeka od pruća".

Shape of the Things, am.-franc.-brit. humor. drama, 2003.
R: Neil LaBute
GL: Gretchen Mol, Rachel Weisz, Fred Weller, Paul Rudd
FILM: 2
DVD: 1

RAT ZA NAFTU
VTI
DVD+VHS
U "Ratu za naftu" Amerika ratuje protiv udruženih arapskih država, a naftu potrebnu za funkcioniranje privrede i ratovanja dobavljaju im ruski mafijaši s izmišljenih bušotina u Kazahstanu, preprodavajući im zapravo naftu tih istih Arapa protiv kojih ratuju. Christian Slater i Selma Blair pokušavaju razotkriti savez američkih naftaša i ruskih mafijaša, no film u kojem se sve to zbiva je trom, predvidljiv i suhoparno režiran pa će rezultati njihove istrage zainteresirati eventualno tek najokorjelije ljubitelje teorije zavjere. Christian Slater toliko je vjerovao u projekt da je potpisan kao izvršni producent, no ni tu ulogu nije odigrao kako spada, pa film produkcijski djeluje prilično jeftino.

The Deal, kan.-am. krimić, 2005.
R: Harvey Kahn
GL: Christian Slater, Selma Blair, Robert Loggia, Colm Feore
FILM: 2
DVD: 1


OSTALI NOVITETI

DJEVOJKA S BISERNOM NAUŠNICOM - DISCOVERY
PAPARAZZI - BLITZ
NOVI ŽIVOT - VTI
LJUBAV, PROZAC I OSTALA ČUDA - BLITZ
ČVRSTA RUKA MIRA - CONTINENTAL FILM

Vezane vijesti

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Hitler se lječio kokainom i bikovim sjemenom

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Adolf Hitler kokainom je liječio sinuse i česte upale grla, ubrizgavao si je ekstrakt od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika